Χρονόμετρο

  ΤΑ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ – Το «χρυσάφι» των παραγωγών

  Δημοσιεύτηκε στις

   Η κρίση δεν άγγιξε τα συσκευαστήρια – Το 96%-98% της παραγωγής σπαραγγιού διατίθεται στη Γερμανία 

   

  ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ-ΣΚΕΠΑΣΜΑ ΜΕ ΝΑΙΛΟΝ (1) (600 x 399)

  Εδώ και περίπου 30 χρόνια, οι παραγωγοί στον κάμπο του Νέστου ευλογούν την ημέρα και τη στιγμή που από τις παραδοσιακές καλλιέργειες (σιτηρά, καπνό κ.α.) στράφηκαν σε άλλες, πιο δυναμικές, και κυριολεκτικά τρίβουν τα χέρια τους, αφού η ζήτηση των αγορών της δυτικής Ευρώπης τραβάει τα εκλεκτά τους προϊόντα. Ο λόγος για τα σπαράγγια και τα ακτινίδια, που «θησαυρίζουν» τους παραγωγούς και τους μετόχους στα συσκευαστήρια που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

  Τα σπαράγγια ξεκίνησαν να καλλιεργούνται γύρω στο 1988 στον κάμπο του Νέστου και σήμερα υπάρχουν 10 συσκευαστήρια σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτές τις δύο καλλιέργειες.

   

  Το 98% των σπαραγγιών από το συσκευαστήριό μας εξάγεται στη Γερμανία, ενώ  μικρότερες ποσότητες πηγαίνουν σε Ολλανδία, Ιταλία και ελάχιστες στην εγχώρια αγορά εδώ και μια 20ετία, που δραστηριοποιείται ο συνεταιρισμός». Το σπαράγγι είναι το χρυσάφι του παραγωγού. Ξεκίνησε να καλλιεργείται στην ευρύτερη περιοχή της Χρυσούπολης από το 1988, επεκτάθηκε σε μεγάλες εκτάσεις τη δεκαετία του ’90 και σήμερα καλλιεργούνται πάνω από 12.000 στρέμματα».

  ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ-ΣΚΕΠΑΣΜΑ ΜΕ ΝΑΙΛΟΝ (2) (600 x 399)

   

  ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ-ΣΧΟΤΜΑΝ

   

  ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ-ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

   

   

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.