Χρονόμετρο

  ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΒΡΑΧΟΑΝΑΓΛΥΦΑ ΦΙΛΙΠΠΩΝ: Τα μυστικά των βράχων

  Δημοσιεύτηκε στις

  Προσευχές, δεήσεις, σημάδια μυστών – μεταλλουργών και ουράνιοι χάρτες μέσα από την θεολογία των αιώνιων σημαδιών

   

   

  Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

   

  Εν συντομία

   

  Σε τρία πεδία έχει την δυνατότητα να κινηθεί ο επισκέπτης, για να γνωρίσει την εξαιρετικά σημαντική και αξιοθαύμαστα πλούσια ιστορία των Φιλίππων, στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο, τις  ιστορικές πηγές και στην έκθεση των βράχων! Ένα μεγάλο τμήμα της ιστορίας των Φιλίππων, από την προϊστορία μέχρι και το ιστορικό τέλος της, είναι γραμμένη επάνω στην σκληρή πέτρα, με χαράγματα και ανάγλυφα

   

  Οι «φωνές» των βράχων, εδώ και αιώνες αποκαλύπτουν τα μυστικά τους, αλλά επειδή «μιλάνε» μια ξεχασμένη γλώσσα, δεν μπορούμε  να την κατανοήσουμε και να αντιληφθούμε τα νοήματα που μεταφέρουν στο παρόν από την βαθιά προϊστορία. Μυστικές προσευχές σε γνωστούς και άγνωστους θεούς, κινήσεις ουράνιων σωμάτων και τοτεμικές απεικονίσεις, είναι «γραμμένες» επάνω στα βράχια. Άγνωστες και χαμένες μέσα στο χρόνο τελετές έλαβαν χώρα επάνω και δίπλα σε αυτές τις παραστάσεις, σε αυτά τα υπαίθρια ιερά ή καλύτερα τεμένη αφού η ζωή, με τις αγωνίες και τις αμφιβολίες της, τέμνονταν, με το χώρο του υπερβατικού και αγνώστου. Ιεροί χώροι, προσκυνήματα, αιματηρές  και αναίμακτες θυσίες, έλαβαν χώρα σε αυτά τα σημεία που στέκονται αιώνιοι μάρτυρες, μιας ιστορίας, όχι απλά κάποιων ανθρώπων, αλλά το χρονικό της σχέσης τους με το Θεό.

   

  Ένα σημείο στο οποίο μπορείτε να δείτε μερικά από τα πιο όμορφα βραχογραφήματα είναι αυτά που βρίσκονται στο χωριό Φίλιπποι, σε τρείς βράχους, κοντά στο παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία (δες στο χάρτη). Ο ένας βράχος βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του δρόμου σε μια απόσταση 30 μέτρων, ενώ οι άλλοι δύο στην νότια, σε απόσταση 40 μέτρων και είναι περιφραγμένοι με ξύλινους πασσάλους.

  Στις εν λόγω παραστάσεις υπάρχουν διάφορα ζώα, αλλά εκείνο που τις κάνει να ξεχωρίζουν, είναι οι διάφορες ανθρώπινες μορφές που αποτυπώνονται, με σημαντικότερη ίσως αυτή του πολεμιστή που κρατάει πάρα πολλά όπλα, δείγμα ίσως μεγάλης εξουσίας ή ακόμη και θεϊκής δύναμης. Πιθανότατα ο χώρος να ήταν ένα υπαίθριο ιερό των αρχαίων θρακών, καθώς υπάρχουν μια σειρά στοιχείων που συνηγορούν υπέρ αυτής της άποψης. Τα συγκεκριμένα βραχογραφήματα είναι από τα πιο όμορφα και χαρακτηριστικά του είδους και αξίζει να καθίσει κανείς ώρα και να αναζητήσεις μορφές που είναι κρυμμένες μέσα στις «μαγικές εικόνες».

   

  Λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, όπου και εδώ σε διάφορα σημεία οι κάτοικοι της αρχαίας πόλης έχουν αφήσει τα εγχάρακτα αποτυπώματά, από το πέρασμα τους. Σχέδια από «επιτραπέζια» παιχνίδια μέχρι σταυρούς και ανερμήνευτα σύμβολα.

   

  Εκεί όμως που ο επισκέπτης νοιώθει ότι βιώνει μια τελείως διαφορετική εμπειρία, είναι όταν θα βγει εκτός του αρχαιολογικού χώρου και θα ανηφορήσει στον ιερό βράχο της ακρόπολης των Φιλίππων, καθώς η νότια, αλλά και η δυτική πλευρά είναι διάσπαρτες από τα μοναδικά βραχοάναγλυφα.

   

   

  Η πέτρα είναι ο πρωταγωνιστής στον ερειπιώνα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, από την κορυφή του βράχου της ακρόπολης άρχισε να ξετυλίγεται η αρχαία πόλη και με την ίδια πέτρα ως πρώτη ύλη χτίστηκε αυτή η λαμπρή πολιτεία που σου γεννάει την αίσθηση ότι αιωρείται μεταξύ γης και ουρανού. Επάνω στη πέτρα γράφτηκε η ιστορία αυτού του χώρου, καθώς η ανάγκη του ανθρώπου για απαντήσεις συναντήθηκε με τους φόβους του και αυτά τα δύο επάνω στην πέτρα έγραψαν μια εποποιία που κράτησε κοντά 20 αιώνες!!! Σε αυτές τις πέτρες συναντήθηκαν θρακικές, ελληνικές, ρωμαϊκές θεότητες και στην συνέχεια όλες αυτές αναμετρήθηκαν με τον Απόστολο Παύλο και τον Θείο λόγο που τελικά θριάμβευσε!!!

   

  Το πλήρες κείμενο στο υπό έκδοση βιβλίο για τους ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ

  Από αυτά τα βράχια ξεπήδησε η πρώτη εικόνα, για να κατακλύσει την οικουμένη.

  Τα σημάδια επάνω στα βράχια μας δείχνουν το δρόμο της ανάβασης του ανθρώπου από τα άγρια σκοτάδια της προϊστορίας στο φως του ιστορίας, εκεί που περιμένει να συναντηθεί με το θείο.

   

   

  Η τοποθεσία που είναι τα ιερά των βράχων προσφέρεται για μια συνολική θεώρηση της περιοχής, από τον αρχαιολογικό χώρο μέχρι τις κορυφές του Παγγαίου.

   

  Μερικές από τις βραχογραφίες που υπάρχουν μέσα στον αρχαία πόλη των Φιλίππων

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.