Χρονόμετρο

  ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ένα μικρό αλλά σημαντικό κομψοτέχνημα επάνω σε βράχο!

  Δημοσιεύτηκε στις

   

   

  Σε μια πρόσφατη εξόρμηση στα βουνά πέριξ των Φιλίππων, σε μια περιοχή που μας έχει δώσει πολλά και σημαντικά ευρήματα βραχογραφιών, συναντήσαμε ένα βράχο καλυμμένο στο μεγαλύτερο μέρος του από χώμα και χαμηλή βλάστηση. Στα όρια της κάλυψης, ξεχώρισε ένα χάραγμα, ένα κεφάλι ανθρώπινο και αυτό ήταν που τράβηξε την προσοχή μας, τελικά ήταν ένα βραχογράφημα με ένα θράκα πολεμιστή. Η συγκεκριμένη βραχογραφία είναι σχετικά μικρού μεγέθους, ωστόσο ξεχωρίζει για τις πολύ λεπτές χαράξεις και τις λεπτομέρειες που έχει αποτυπώσει, γεγονός που δηλώνει ότι ο δημιουργός χρησιμοποίησε λεπτό μεταλλικό εργαλείο, άρα ενδεχομένως και η χρονολόγηση της να ανάγεται προς το τέλος της λεγόμενης προϊστορικής περιόδου όπου και η επεξεργασία των μετάλλων δίνει και πιο λεπτά εργαλεία χάραξης. Επίσης ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σε αυτή την παράσταση είναι ότι δίπλα στον πολεμιστή, με τον χαρακτηριστικό θώρακα με τις γραμμές που σχηματίζουν κορυφές, υπάρχει ένα μικρός ήλιος ή ένας ρόδακας, από τα ρόδα του Παγγαίου!

  Ωστόσο, αυτή η εξαιρετική βραχογραφία έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία δεν συναντάμε σε άλλες περιπτώσεις. Για παράδειγμα η διάταξη των τριών μορφών μας δίνουν την αίσθηση της προοπτικής, με το υπερμεγέθη σκύλο σε πρώτο πλάνο, τον πολεμιστή σε δεύτερο και στο βάθος διακρίνουμε ένα ακόμη σκύλο, σαν μια μικρή φιγούρα, για να δώσει στο μάτι την αίσθηση του βάθους. Επίσης και ο προσανατολισμός της δεν είναι τυχαίος, η φορά είναι από τη δύση προς την ανατολή, ενώ η σύνθεση είχε και μια σειρά άλλα στοιχεία που αν αποδειχθεί ότι δεν είναι φυσικά, ίσως να είναι φορείς σημαντικών πληροφοριών.

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.