Χρονόμετρο

    Η Βλαζάκη ζήτησε την καρατόμηση της Περιστέρη

    Δημοσιεύτηκε στις

    του Γιώργου Ροδάκογλου

    Τον «αποκεφαλισμό» της Κατερίνας Περιστέρη ζήτησε με  εισήγηση της προς από τον Υπουργό  Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά η Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ Μαρία Βλαζάκη. Η κυρία Βλαζάκη επιχειρεί κάτι  το πρωτοφανές για τον πολιτισμό στην Ελλάδα. Επιθυμεί  να τιμωρήσει την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών επειδή παρουσίασε μέρος των ανακοινώσεων στη διάλεξη του ΑΠΘ όπου προσκλήθηκε να μιλήσει.

    Μάλιστα εισηγήθηκε στον κύριο Μπαλτά την άμεση  τοποθέτηση επιτροπείας αρχαιολόγων στον τύμβο Καστά για να μπορεί να γνωρίζει η ίδια και το στενό της περιβάλλον,  τα αποτελέσματα  της κυρίας Περιστέρη πριν η ίδια ανακοινώσει οτιδήποτε  στο Αρχαιολογικό Συνέδριο που θα γίνει Μάρτιο  στη Θεσσαλονίκη.

    Στελέχη του Υπουργείου  όταν ρωτήθηκαν διαφώνησαν ως προς τον ισχυρισμό της κυρίας Βλαζάκη ο οποίος βασίστηκε σε μια απόφαση,  η οποία  απαγόρευε στους αρχαιολόγους να κάνουν δηλώσεις για τα ευρήματα τους. Η κυρία Βλαζάκη  όμως δεν θυμόταν την ανάκληση της απόφασης που η ίδια έκανε,  για χάρη κάποιου προσφιλούς της προσώπου, και έτσι η προσπάθεια της έπεσε στο κενό.

    Οι συνάδελφοι της, ως παράδειγμα  έφεραν τις ανακοινώσεις της Αγγελικής Κοτταρίδη για τις Αιγές και  επεσήμαναν  ότι δεν μπορεί να η κυρία Βλαζάκη να ζητάει,  την εφαρμογή μιας εγκυκλίου  μόνο  για την Κατερίνα Περιστέρη  αφήνοντας στο απυρόβλητο την Προϊσταμένη της Εφορίας Ημαθίας και άλλους αρχαιολόγους. Ο υπουργός ορθώς δεν αποδέχτηκε την εισήγηση της Γενικής Γραμματέως και έτσι το θέμα προς το παρόν μπήκε στην άκρη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο κύριος Μπαλτάς  φαίνεται να συμφωνεί με την εισήγηση ως προς την τοποθέτηση  επιτροπείας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ανάμεσα στα προτεινόμενα μέλη  του «καπέλου» στον τύμβο Καστά περιλαμβάνονται τα ονόματα της  Αγγελικής Κοτταρίδη, Τζένης Βελένη, Ματθαίου   Μπέσιου,  Χάιδως Κουκούλη και Γιώργου Βελένη.

    Υπενθυμίζουμε ότι η εφαρμογή του ίδιου  σχεδίου επιχειρήθηκε και επί θητείας Νίκου Ξυδάκη   αλλά η προσπάθεια δεν προχώρησε λόγω των έντονων αντιδράσεων και ειδικότερα της τοπική κοινωνίας του νομού  Σερρών που με συλλογές   υπογραφών καταδίκασαν την ενέργεια αυτή και εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους. Όσο  για την  κυρία Βλαζάκη  ως Γενική  Γραμματέα  υπουργείου Πολιτισμού, τη θεωρούν ανεπιθύμητο  πρόσωπο  στην Αμφίπολης και τον κύριο Ξυδάκη ως υπουργό αφού το ενδιαφέρον του περιορίζονταν  στις ανθισμένες αμυγδαλιές της περιοχής.

    Η  πρωτοφανής  αυτή ενέργεια καταδεικνύει  ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει την ικανότητα  να διαχειριστεί σωστά μια πρωτόγνωρη  ανασκαφή τέτοιου μεγέθους λόγω έλλειψης εμπειρίας  ορισμένων συνεργατών του, τα οποία  προβαίνουν   σε ενέργειες ασκώντας μόνο κριτική άνευ ουσίας που απώτερο στόχο έχουν  να πλήξουν και μόνο μια συνάδελφο τους.


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.