Χρονόμετρο

  Νέες ανακοινώσεις την Πέμπτη για τα δείγματα

  Δημοσιεύτηκε στις

  Την προσεχή Πέμπτη θα δοθούν στη δημοσιότητα οι νέες μετρήσεις που πάρθηκαν από τη Διεύθυνση Υγείας για το νερό της Ελευθερούπολης, της Νέας Περάμου και της Νικήσιανης. Χθες, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Υγείας Π.Ε. Καβάλας, Χρήστου Παπαδόπουλου, παρόντος του αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαου Γρανά, του δημάρχου Παγγαίου, Βασίλη Ξουλόγη, του προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α. Παγγαίου, Ανδρέα Καλλινικίδη και υπηρεσιακών παραγόντων.

  Αποφασίστηκε να μην παρθεί καμία βιαστική απόφαση ούτε για την άρση της απαγόρευσης πόσης νερού για το δημοτικό διαμέρισμα της Νικήσιανης ούτε έκδοση απαγορευτικής απόφασης, μετά τα δείγματα σε Ν. Πέραμο και Ελευθερούπολη.

  Όπως τόνισε στο «Χ» ο Χρ. Παπαδόπουλος, ο δήμος Παγγαίου έχει λάβει μέτρα και στις τρεις περιοχές (μια νέα γεώτρηση θα δοθεί σε λειτουργία τη Μ. Τετάρτη στο δίκτυο της Ελευθερούπολης) και η πίεση της Διεύθυνσης Υγείας συνεχίζεται, ώστε το πόσιμο νερό που δίνεται στους πολίτες να είναι ποιοτικό και πως δεν ελήφθη ακόμη οριστική απόφαση, αφού η υπηρεσία δε θα ήθελε σε καμία περίπτωση να κατηγορηθεί ούτε να χάσει την αξιοπιστία της.

  Με το πέρας της σύσκεψης στη Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, η υπηρεσία εξέδωσε και σχετικό δελτίο Τύπου, με το οποίο αναφέρει τα εξής:

  «Σε συνέχεια της τελευταίας ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων δειγματοληπτικών ελέγχων της 31-3-2014, στο δημοτικό δίκτυο υδροδότησης των οικισμών Νικήσιανης, Ελευθερούπολης και Ν. Περάμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Προϊσταμένου της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Καβάλας, παρουσία εκπροσώπων της ΔΕΥΑ Παγγαίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, του ΕΦΕΤ και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

  Στην σύσκεψη εκτιμήθηκαν τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων σε συνάρτηση με τις  μέχρι τώρα ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η ΔΕΥΑ Παγγαίου για την αποκατάσταση της ποιότητας του νερού ως προς τις υπερβάσεις στο στοιχείο αρσενικό, οι οποίες προτάθηκαν από τον φορέα υδροδότησης σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Αρχές, και λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες που εξέδωσε για το θέμα το Υπ. Υγείας, εξήχθησαν τα εξής συμπεράσματα:

  – Στην Ελευθερούπολη (όπου τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν τιμές κοντά στα 12μg/l), η ΔΕΥΑ Παγγαίου ενημέρωσε τις συναρμόδιες αρχές ότι υπάρχει καινούργια υδρευτική γεώτρηση η οποία βρίσκεται στη θέση «Κουβαλίκι» και θα χρησιμοποιηθεί άμεσα ως η κύρια γεώτρηση μαζί με την υπάρχουσα, αναμειγνύοντας το νερό στις κατάλληλες αναλογίες και η οποία όπως διατείνεται η ΔΕΥΑ θα επαναφέρει άμεσα την τιμή του αρσενικού στα νομοθετικά όρια. Η διαπίστωση της λειτουργικότητας αυτών των ενεργειών θα γίνει με νέα δειγματοληψία τις προσεχείς ημέρες, η οποία θα εξετάσει την καταλληλότητα του νερού που θα προκύψει με την  προσθήκη της νέας υδρευτικής γεώτρησης. Τα αποτελέσματα αναμένονται την εβδομάδα μετά το Πάσχα.

  – Στην Ν. Πέραμο (όπου οι τελευταίες μετρήσεις που έγιναν στα δύο άκρα του οικισμού έδειξαν μία τιμή άνω του ορίου και μία τιμή κάτω του ορίου αντίστοιχα), τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάργηση των δύο γεωτρήσεων που είχαν αυξημένες τιμές αρσενικού και η αντικατάστασή τους με τη γεώτρηση στη θέση «Μηχανικά» που έχει χαμηλές συγκεντρώσεις αρσενικού φαίνεται να αποδίδει, όχι όμως σε όλη την έκταση του οικισμού, κάτι για το οποίο θα απαιτηθεί νέα άμεση επανάληψη των μετρήσεων σε περισσότερα σημεία προκειμένου να εκτιμηθεί η καταλληλότητα του νερού σε όλη την έκταση του οικισμού με νέα δεδομένα προκειμένου να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αναμένονται εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

  -Στη Νικήσιανη, για την οποία βρίσκεται σε ισχύ απόφαση απαγόρευσης χρήσης του νερού ως πόσιμου, τα αποτελέσματα έδειξαν τιμές 10,5μg/l  και 6,7μg/l (Γυμνάσιο και ΚΑΠΗ αντίστοιχα). Οι τιμές που βρίσκονται κοντά στο όριο των 10 μg/λίτρο οφείλονται πιθανότατα στην ανάγκη αύξησης της συχνότητας πλύσης των φίλτρων λόγω κορεσμού του πληρωτικού υλικού. Και στον οικισμό αυτό θα επαναληφθεί άμεσα η δειγματοληψία δεδομένου ότι θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η διαρκής και αδιάλειπτη τήρηση των ορίων που θέτει η Νομοθεσία, πριν αρθεί η απαγόρευση πόσης του νερού που ισχύει από τον περασμένο Μάιο. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αναμένονται και αυτά εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Οι συναρμόδιες  αρχές δεσμεύονται να συνεχίσουν σε κάθε περίπτωση, την παρακολούθηση του αρσενικού στον οικισμό της Νικήσιανης, τόσο με δειγματοληψίες που πραγματοποιεί η ΔΕΥΑ Παγγαίου όσο και κατά τον εποπτικό έλεγχο της Δ/νσης Υγείας της ΠΕ Καβάλας, που θα γίνεται σε τακτική βάση για να διαπιστώνονται τα όποια μελλοντικά προβλήματα ανακύπτουν κατά τη λειτουργία των φίλτρων και να ενημερώνεται κατάλληλα το καταναλωτικό κοινό.

  ΞΟΥΛΟΓΗΣ (900 x 602)

   

  Ξουλόγης: «Το δελτίο Τύπου δεν είναι προϊόν του κ. Σιμούδη»

   Στα δικαστήρια θα οδηγηθεί η υπόθεση της ανίχνευσης υψηλής περιεκτικότητας σε αρσενικό στο νερό της Νικήσιανης, αφού μετά από καταγγελία του δημοτικού συμβούλου και πρώην δημάρχου του Καποδιστριακού δήμου Παγγαίου, Παράσχου Σιμούδη, ο νυν δήμαρχος Παγγαίου, Βασίλης Ξουλόγης παραπέμπεται σε δίκη για το αδίκημα της έκθεσης δημοτών σε κίνδυνο κατ’ εξακολούθηση. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, που απέστειλε ο κ. Σιμούδης σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της Καβάλας, η δικάσιμος ορίστηκε για τις 18/5/2015. Το δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής:

  «Στις 14/5/2013 κατέθεσα έγγραφη καταγγελία-αναφορά για την ανεύθυνη και επικίνδυνη παρότρυνση του Δημάρχου Παγγαίου κ. Ξουλόγη, μέσω των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών, προς τους δημότες των περιοχών Νικήσιανης, Γεωργιανής και Αγ.Χριστοφόρου να καταναλώνουν νερό που υπερβαίνει το όριο περιεκτικότητας σε Αρσενικό.

  Από τις 8/5/2013 είχε ήδη εκδοθεί απαγόρευση χρήσης νερού της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας, με υπογραφή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γρανά λόγω της συνεχιζόμενης αυξημένης περιεκτικότητας του νερού σε Αρσενικό.

  Για το αδίκημα αυτό, της έκθεσης δημοτών σε κίνδυνο κατ’ εξακολούθηση, η Εισαγγελία Καβάλας, μετά την ανωτέρω καταγγελία-αναφορά μου, προέβη σε άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Δημάρχου Παγγαίου κ. Βασίλη Ξουλόγη, με ημερομηνία εκδίκασης την 18/5/2015».

  Ο δήμαρχος Παγγαίου, Βασίλης Ξουλόγης, απαντώντας σε ερώτηση του «Χ», σχετικά με το παραπάνω δελτίο Τύπου, το οποίο τον φέρνει να περνά σε έναν περίπου χρόνο την πόρτα των δικαστηρίων, τόνισε: «Το συγκεκριμένο δελτίο Τύπου είναι “δήθεν” και απλά αναφέρει το όνομα του κ. Σιμούδη. Δεν είναι του κ. Σιμούδη, ο οποίος πριν από τρεις ημέρες έκανε μια επέμβαση, με αποτέλεσμα να παραμένει κλινήρης και του ευχόμαστε περαστικά. Αυτή η αναφορά προέρχεται από κάποιον άλλον. Εν πάση περιπτώσει, εμάς αυτό δε μας ανησυχεί, καθώς πριν δύο μήνες, ο κ. Απ. Τσακίρης, που ανέλαβε λίγο καιρό μετά τον κ. Σιμούδη τον πρώην δήμο Παγγαίου και βρέθηκε με τις ίδιες κατηγορίες στο Ειρηνοδικείο Ελευθερούπολης, αθωώθηκε πανηγυρικά. Οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης και οι συνυποψήφιοί μας κάνουν την τρίχα, τριχιά. Άλλωστε, υπάρχει πρόθεση, όπως γνωρίζετε, μετά και τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) σύσκεψη, να υπάρξει άρση της απαγόρευσης από τη Διεύθυνση Υγείας», κατέληξε ο νυν δήμαρχος Παγγαίου.

   

  Δημήτρης Μπουντάς

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.