Χρονόμετρο

  «Βίβλια Χώρα»: η μαγική διαδρομή του Παγγαίου

  Δημοσιεύτηκε στις

  Η περιοχή ήταν γνωστή από την αρχαιότητα για την ομορφιά και το κρασί της.

  Οριοθετείτε ανάμεσα στα βουνά Παγγαίο και Σύμβολο, κάπου στην Πιερία κοιλάδα.

  Σήμερα την διασχίζει ο αυτοκινητόδρομος της Εγνατίας οδού.

  Θα φτάσετε εύκολα και θα βγείτε στο επαρχιακό δίκτυο από τον Α/Κ Μουσθένης.

  Η πρώην έδρα του δήμου διαθέτει παραδοσιακή πλατεία κι ακόμη πιο όμορφο χώρο δασικής αναψυχής, που θα τον βρείτε σε 1,5 χλμ πάνω από το χωριό στο σημείο «Μποστάνι».

  Υπάρχει ταβέρνα και αναψυκτήριο, ενώ εάν συνεχίστε τον ασφαλτόδρομο θα βγείτε το μαγικό ξέφωτο του “Dionysus Village Resort” που σας περιμένει με ξύλινα σαλέ, πισίνα και τραπεζάκια στο γρασίδι.

  Μετά την Μουσθένη θα δείτε οπωσδήποτε την Μεσορόπη που διεκδικεί τα πρωτεία στα καλλιστεία του Παγγαίου.

  Το πέτρινο σχολείο, η πλατεία, το εργαστήρι ταχινιού και ο περιβαλλοντικός χώρος δίπλα στο ποτάμι πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες στην Μεσορόπη.

  Από εδώ επίσης ξεκινά το μονοπάτι που ανεβάζει τους πεζοπόρους και ορειβάτες στην κορυφή «Μάτι» στα 2000μ.

  Για φαγητό λειτουργεί ψησταριά στην πλατεία, εκτός εάν δώσετε το «κάτι παραπάνω» για να απολαύσετε την γαστρονομική μυσταγωγία στο «Κλαδί Ελιάς».

  Συνεχίζοντας φτάνετε στον Πλατανότοπο στην είσοδο του οποίου σας υποδέχεται το οινοποιείο «Μακεδών» του Ν. Λαζαρίδη.

  Η ταβέρνα του «Βαγγέλη» και τα πηγαία νερά του χωριού είναι αιτία να σας κρατήσουν εδώ. Ένα μέρος πνιγμένο στα πλατάνια για να δικαιολογήσει και το όνομά του.

  Ζητήστε να σας δείξουν την τοποθεσία «Καινάρι».

  Κατά τα άλλα περνάτε το Ποδοχώρι και την δ/ση προς το κρασοχώρι Ακροπόταμος (ενδεδειγμένη διαδρομή για «έξοδο» στην Κάρυανη) και φτάνετε στο χωριό του τραγουδιστή Βασίλη Καρρά, το Κοκκινοχώρι. .

  Έξω από τον οικισμό βρίσκεται η ναυαρχίδα των οινοποιείων της περιοχής το «Κτήμα Βίβλια Χώρα» των Γεροβασιλείου – Τσακτσαρλή.

  Ευκαιρία για αγορές, ξενάγηση και πολλές φωτογραφίες στις πανέμορφες εγκαταστάσεις. Ο τόπος παράγει κρασί από τα αρχαία χρόνια, τροφοδοτώντας την γειτονική Αμφίπολη.

  Στις πλαγιές καλλιεργούνται αμπελώνες που δέχονται ευεργετικούς ανέμους από βουνό και θάλασσα. Τριγύρω υπάρχουν μικρά και μεγάλα οινοποιεία (βλ. Πρωτόπαππα).

  Το επόμενο χωριό Γαληψός είναι το τελευταίο πριν αφήσετε τα βουνά και βγείτε στον κάμπο του Στρυμονικού κόλπου.

  Εδώ βρίσκεται κι ο Α/Κ της Εγνατίας οδού που θα σας οδηγήσει γρήγορα στην επιστροφή μέσω του αυτοκινητόδρομου..

  Μια καλή και ευχάριστη παραθαλάσσια οδική επιλογή είναι να βγείτε «εναλλακτικά» μέσω Ορφανίου στην ακτογραμμή της Τούζλας και να γυρίσετε μέσω Ν.Περάμου ανατολικά και πίσω.

   

  ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΙΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.