Χρονόμετρο

    ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΛΟΓΩ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ: Θα μας πνίξουν τα λύματα και τα πρόστιμα

    Δημοσιεύτηκε στις

    Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη της Ελλάδας για το θέμα, επομένως δεν συνεπάγεται πρόστιμο. Ωστόσο αν το πρόβλημα παραμείνει, θα ξεκινήσει δεύτερη διαδικασία παραπομπής, που καταλήγει στην επιβολή χρηματικού προστίμου, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

     

     

     

    Νέα ευρω-καταδίκη της Ελλάδας για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της μια και το Ευρωδικαστήριο ανακοίνωσε χθες την καταδίκη της χώρας μας για την έλλειψη βιολογικού καθαρισμού και αποχέτευσης στην Ελευθερούπολη Καβάλας, στην Προσοτσάνη και το Δοξάτο Δράμας, τη Βάγια Βοιωτίας και τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής

     

    Οι πέντε κωμοπόλεις ανήκουν στην κατηγορία των οικισμών 2-10.000 κατοίκων, που βάσει της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ έπρεπε να διαθέτουν τα λύματά τους σε δευτεροβάθμια επεξεργασία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωδικαστηρίου, το 2007 η Επιτροπή ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να της παράσχουν, εντός έξι μηνών, στοιχεία σχετικά με την εκπλήρωση, μεταξύ άλλων, των υποχρεώσεων που υπέχουν ως προς την επεξεργασία των αστικών λυμάτων 62 οικισμών.

     

    Αφού εξέτασε τα στοιχεία που της παρασχέθηκαν και κατόπιν προειδοποιητικών επιστολών, η Επιτροπή απηύθυνε την πρώτη αιτιολογική γνώμη το 2012 με προθεσμία δύο μηνών για την υποβολή παρατηρήσεων. Η Ελλάδα απάντησε ότι τέσσερις οικισμοί επρόκειτο να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 91/271, με την ολοκλήρωση διαφόρων έργων που χρηματοδοτούνταν από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη», και ότι οκτώ άλλοι οικισμοί διέθεταν λειτουργικό σταθμό επεξεργασίας λυμάτων με δεδομένα εκροής σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας.

     

    Το 2014, η Επιτροπή απηύθυνε στην Ελλάδα συμπληρωματική αιτιολογημένη γνώμη, με την αιτιολογία ότι οκτώ οικισμοί και συγκεκριμένα οι οικισμοί Προσοτσάνης, Δοξάτου, Ελευθερούπολης, Βάγιας, Δεσφίνας, Γαλάτιστας, Πολύχρονου και Χανιώτη, εξακολουθούσαν να μη συμμορφώνονται.

     

    Τελικά οι ελληνικές αρχές έδωσαν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματική δευτεροβάθμια επεξεργασία των αστικών λυμάτων στους οικισμούς Πολύχρονου, Χανιώτη και Δεσφίνας, με αποτέλεσμα η προσφυγή να αποσυρθεί στο σκέλος που τους αφορά. Καταδικάστηκε όμως για τους υπόλοιπους πέντε.

     

    Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη της Ελλάδας για το θέμα, επομένως δεν συνεπάγεται πρόστιμο. Ωστόσο αν το πρόβλημα παραμείνει, θα ξεκινήσει δεύτερη διαδικασία παραπομπής, που καταλήγει στην επιβολή χρηματικού προστίμου.

     

     

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

    Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.