Χρονόμετρο

  Μεγαλειώδης συγκέντρωση χθες στην πλατεία Καπνεργάτη για το μέλλον της λιπασματοβιομηχανίας – Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ: Η ΒΦΛ δεν θα κλείσει, η Καβάλα δεν θα πεθάνει

  Δημοσιεύτηκε στις

  Μεγαλειώδης συγκέντρωση χθες στην πλατεία Καπνεργάτη για το μέλλον της λιπασματοβιομηχανίας

   

  Ηχηρό και σαφές μήνυμα έστειλαν χθες πάνω από 1.000 Καβαλιώτες, που έδωσαν το «παρών» στο παγκαβαλιώτικο συλλαλητήριο, που διοργάνωσε το σωματείο εργαζομένων στη ΒΦΛ, για το μέλλον της λιπασματοβιομηχανίας.

  Εκτός του ισχυρού πυρήνα των εργαζομένων της ΒΦΛ, δυναμική ήταν η παρουσία και από τους αλληλέγγυους εργαζομένους στην ΚΑΒΑΛΑ OIL, από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλη του τοπικού ΠΑΜΕ και της «Λαϊκής Ενότητας», εκπροσώπων φορέων και απασχολούμενων σε άλλους τομείς.

  Η τοπική κοινωνία ξεκαθάρισε με τη χθεσινή συγκέντρωση ότι η ΒΦΛ είναι υπόθεση όλης της πόλης, ότι το εργοστάσιο πρέπει να παραμείνει ανοιχτό και φυσικά να αποσυρθούν οι απειλές για απολύσεις, αλλά και να μην καταλυθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

  Στην τοποθέτηση του, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας, Ευθύμης Μακρογιάννης υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι «η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και η Κavala Oil  αποτελούν τα τελευταία εργασιακά κάστρα του τόπου μας. Είναι το υπόδειγμα αμοιβής για όλους εμάς τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα» και συμπλήρωσε πως «σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή που περνάει η ελληνική κοινωνία και ο τόπος μας δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας».

   

  «Υπόθεση όλης της Περιφέρειας η ΒΦΛ»

   

  Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη λιπασματοβιομηχανία, Νίκος Βογιατζίδης, επισήμανε ότι «ζούμε ένα εργασιακό δράμα, όμως σήμερα (σ.σ. χθες) αποδεικνύεται ότι το να παραμείνει ανοιχτό το εργοστάσιο δεν είναι υπόθεση μόνον των εργαζομένων σ’ αυτό και των οικογενειών τους, αλλά όλης της Καβάλας, ολόκληρης της Περιφέρειας και του αγροτικού κόσμου. Πάντα, ήμασταν συμπαραστάτες στα δύσκολα, όταν η διοίκηση ήταν απούσα, ώστε να υπάρχει ακόμη και σήμερα η βιομηχανία». Έδωσε υπόσχεση για έναν σκληρό κι ανένδοτο αγώνα που θα φτάσει μέχρι τέλους.

  Για αυτονόητη και αμέριστη συμπαράστασή από τον Δήμο Καβάλας στο πλευρό των εργαζομένων έκανε λόγο η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, η οποία ανέγνωσε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου και χαρακτήρισε δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στη ΒΦΛ, επισημαίνοντας με έμφαση ότι «αγωνίζονται ενάντια στις απολύσεις και στην καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, την στιγμή που η διοίκηση τους βλέπει ως αντιπάλους».

   

  Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, κάνοντας κορωνίδα του αγώνα των εργαζομένων το σύνθημα «ΒΦΛ κλεισμένη – Καβάλα πεθαμένη», πρόσθεσε ότι «ποτέ τέσσερις λέξεις δεν αντιπροσώπευαν μια τόσο μεγάλη αλήθεια» και υπογράμμισε ότι «αν κλείσει η βιομηχανία, η Καβάλα θα έχει σίγουρα μεγάλο πρόβλημα».

   

  Με τη λήξη των τοποθετήσεων στην πλατεία Καπνεργάτη, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με πανό, συνθήματα και καπνογόνα και την ατμόσφαιρα να μοιάζει περισσότερο με γηπέδου λόγω του δυνατού παλμού.

   

  Ως ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους στη λιπασματοβιομηχανία, με απόφαση της δημάρχου Καβάλας έσβησαν χθες το βράδυ τα φώτα στο κέντρο της πόλης για μία ώρα (21:30 – 22:30).

   

  Δημήτρης Μπουντάς

  (Φωτογραφίες: Λάσκαρης Τσούτσας)

   

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.