Χρονόμετρο

  ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ CENTROFARO ΣΤΗΝ E.L.F.E.: «Στυλώνουν» τα πόδια

  Δημοσιεύτηκε στις

  Νέο ηχηρό «όχι» στην αυξημένη κατά 20% πρόταση της εργολαβικής εταιρείας είπαν οι 70 συμβασιούχοι και αποφάσισαν νέες κινητοποιήσεις

   

   

   

  Αρνητική ήταν η απάντηση των 70 εξειδικευμένων εργαζομένων στην λιπασματοβιομηχανία ELFE στη νέα βελτιωμένη πρόταση της εργολαβικής εταιρείας Centrofaro, κατά 20%, στις απολαβές τους, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα και μια σειρά από άλλα δικαιώματά τους, όπως οι τριετίες.

  Όπως είναι γνωστό, από την 31η Ιανουαρίου, οι συμβάσεις των εργαζομένων έληξαν και οι ίδιοι δεν έκαναν αποδεκτή την πρώτη πρόταση ανανέωσης, που προέβλεπε μείωση μισθών στα 751 ευρώ μεικτά (586 καθαρά), βάσει της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

  Οι εργολαβικοί υπάλληλοι της E.L.F.E. είχαν πολύωρη συνάντηση με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Καβάλας, Χρήστο Χρυσαλίδη και τη νομική εκπρόσωπο του Ε.Υ.Κ. και πλαισιώνονταν από τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων ,Γιώργο Τσιμενίδη και τον αντιπρόεδρο, Ιορδάνη Παπαντίδη.

  Η συνάντηση στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων του Ε.Υ.Κ. διήρκεσε τρεις ώρες, με την δικηγόρο Τάνια Ελευθεριάδου να επισημαίνει στους εργαζομένους ότι η μείωση στους μισθούς τους βάσει της νέας σύμβασης δε συνιστά παράνομη πράξη, μια και είναι απολύτως εναρμονισμένη με τη νέα νομοθεσία περί Σ.Σ.Ε. και τους έφερε προ δύο επιλογών.

  Πρώτον, να μην υπογράψουν τις νέες συμβάσεις και να στραφούν στη δικαιοσύνη, ώστε να αποδείξουν πως παρόλο που φαίνεται να δηλώνονται ως υπάλληλοι ορισμένου χρόνου, η πολυετής εργασία να δικαιολογεί συμβάσεις αορίστου χρόνου και σε περίπτωση απόλυσης να διεκδικήσουν αποζημίωση με βάση την προϋπηρεσία τους.

  Δεύτερον, να διαπραγματευτούν με την εταιρεία, ώστε να πετύχουν την αύξηση των απολαβών τους και ακολούθως να διερευνηθεί δια της νομικής οδού κατά πόσο κρίνεται νόμιμη η εργολαβία στη χημική βιομηχανία, καθώς καλύπτονται  διαρκείς ανάγκες της. Αυτή ήταν και η πρόταση που πρόκρινε η νομική εκπρόσωπος του Ε.Υ.Κ.

   

  Γ. Τσιμενίδης: «Είμαστε δίπλα στους συμβασιούχους»

   

  «Οι εργαζόμενοι δεν έκαναν αποδεκτή τη νέα βελτιωμένη πρόταση κατά 20%, μεσοσταθμικά. Το θέμα αφορά τους ίδιους τους εργαζόμενους στην εργολαβική εταιρεία και είναι δική τους αρμοδιότητα να αποφασίσουν. Το σωματείο εργαζομένων στην λιπασματοβιομηχανία είναι δίπλα στους συμβασιούχους. Είμαστε αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες σε ό,τι αποφασίσουν και απ’ όσο μου έδωσαν να καταλάβω, θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις έξω από το εργοστάσιο», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της Ε.L.F.E., Γιώργος Τσιμενίδης και συμπλήρωσε: «Δε γνωρίζω αν η αδιάλλακτη στάση των συμβασιούχων ποια αποτελέσματα θα έχει. Μιλάμε, βεβαίως, για εξειδικευμένο προσωπικό και όσο κι αν υπάρχει μια μεγάλη αγορά εργασίας, δεν είναι εύκολο να βρεθούν τόσο πολλά πεπειραμένα χέρια. Αυτό το γνωρίζει καλά η Centrofaro, αλλά και η κεντρική διοίκηση του εργοστασίου και το αν μπορεί να αντικατασταθούν. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και να δοθεί το γρηγορότερο μια λύση».

   

  «Δεν εγείρεται άμεσα θέμα ασφαλείας»

   

  Ερωτηθείς για το αν η απουσία 70 έμπειρων υπαλλήλων από το δυναμικό του εργοστασίου στον νευραλγικό τομέα των επισκευών, θα προκαλέσει και έλλειμμα ασφαλείας στο εργοστάσιο, ο κ. Τσιμενίδης, διαφώνησε: «Η σύμβαση των εργαζομένων έληξε στις 31/1. Μεσολάβησαν μόλις 3-4 μέρες. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή έλλειμμα ασφάλειας. Φυσικά, το εργοστάσιο δε θα δουλέψει με ανειδίκευτο προσωπικό. Οι συντηρήσεις γίνονταν και τηρούνται κανονικά. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Το αίτημα των αντιπροσώπων των εργολαβικών εργαζομένων έχει σταλθεί στα κεντρικά, στην Αθήνα. Περιμένουμε την απάντησή της διοίκησης για τη συναίνεση στα όσα αναφέρουν οι συμβασιούχοι και τη συνέχιση της συνεργασίας μαζί τους ή αλλιώς την αντικατάστασή τους. Εμείς, θα μεταφέρουμε την πρότασή τους στο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου μας, που αναφέρουν ότι επιθυμούν την επιστροφή τους στο παλιό καθεστώς μισθοδοσίας τους».

  Τη στήριξη στους συμβασιούχους εξέφρασε και το Εργατικό Κέντρο Καβάλας, παρόλο που αυτοί δεν έχουν συστήσει σωματείο και δεν ανήκουν στη δύναμη του.

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.