Χρονόμετρο

  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ: ΚΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

  Δημοσιεύτηκε στις

  Καλή η κοινωνική πολιτική, καλό και να διαφημίζεται αυτή για να ενημερωθούν οι δικαιούχοι, αλλά αν δεν την εφαρμόζεις είναι υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα.

   

  Κενό γράμμα αποτελεί η (επιλεκτικά) διαφημισμένη δήθεν κοινωνική πολιτική του Δήμου Καβάλας και της ΔΕΥΑΚ για το κοινωνικό τιμολόγιο που δίνει τη δυνατότητα στις ευπαθείς ομάδες να πληρώνουν χαμηλότερους λογαριασμούς στο νερό. Κι αυτό γιατί κανείς απολύτως δεν μπορεί να επωφεληθεί από τις προβλέψεις του κανονισμού της ΔΕΥΑΚ, ο οποίος εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια δεν έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

   

  Σύμφωνα με το «ειδικό οικιακό τιμολόγιο» της ΔΕΥΑΚ, που είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της και το οποίο βασίζεται σε νόμο του 2012, παρέχονται διαφορετικές εκπτώσεις σε διαφορετικές κατηγορίες δικαιούχων. Συγκεκριμένα: έκπτωση 90% δίνεται σε «άπορα άτομα και σε καθεστώς μακροχρόνιου οικονομικού αποκλεισμού από κάθε δραστηριότητα», ενώ έκπτωση 50% δίνεται σε άτομα με αναπηρία άνω του 80%, πολύτεκνες οικογένειες, μακροχρόνια άνεργους, ανασφάλιστους που είναι «πιστοποιημένοι με βιβλιάριο ανασφαλίστου».

  Η ΔΕΥΑΚ ζητά ως δικαιολογητικό για τους άπορους και ανασφάλιστους να είναι πιστοποιημένοι από την κοινωνική πρόνοια του Δήμου. Ζητά δηλαδή βεβαίωση (που να την έχει εκδώσει ο Δήμος) από την οποία να πιστοποιείται η οικονομική αδυναμία ή/και το δικαίωμα δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

  Τα δεδομένα όμως άλλαξαν από τον Ιανουάριο του 2017, όταν το κράτος χορήγησε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Έκτοτε οι Δήμοι δεν εκδίδουν σχετικές βεβαιώσεις ούτε για τους άπορους, ούτε για τους ανασφάλιστους.

  Αν σήμερα ένας άπορος ή ανασφάλιστος (που πλέον λαμβάνει ΚΕΑ εδώ και 2 χρόνια) επιχειρήσει να ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΚ, θα βρει την πόρτα κλειστή… γιατί θεωρείται ότι έχει εισόδημα! Ως εισόδημα θεωρείται το ΚΕΑ. Για την ΔΕΥΑΚ, με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν πλέον άποροι.

  Κι ενώ η ΔΕΥΑΚ αρνείται εδώ και 2 χρόνια να δει την πραγματικότητα, έχει ξεχάσει για τα καλά ότι χορηγεί το κοινωνικό της τιμολόγιο (έκπτωση 50% ή 90%) σε ανθρώπους που -σύμφωνα με την ίδια- δεν το δικαιούνται.

  Καλή η κοινωνική πολιτική, καλό και να διαφημίζεται αυτή για να ενημερωθούν οι δικαιούχοι, αλλά αν δεν την εφαρμόζεις είναι υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα.

  Εκτός αν σκοπεύουν να την εφαρμόσουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Και με τους άπορους και ανασφάλιστους που όμως εμφάνιζαν εισόδημα τα τελευταία 2 χρόνια (λόγω ΚΕΑ) τι θα γίνει; Θα ζητήσει η ΔΕΥΑΚ τα χρήματά της πίσω; Γιατί αν καταστρατηγήσει τον δικό της κανονισμό για αυτούς που λάμβαναν την πρόνοια αυτή, θα πρέπει να το κάνει και για όσους ήταν δικαιούχοι αλλά τους κρατούσε κλειστή την πόρτα αυτά τα 2 χρόνια.


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.