Χρονόμετρο

    Ο θρίαμβος της αποδοχής των Φιλίππων στην οικογένεια UNESCO, εν μέσω… πραξικοπήματος!!!

    Δημοσιεύτηκε στις

    γράφει ο Χάρης ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

     

    Βήμα – βήμα οι 29 ώρες στη διάρκεια των οποίων η καβαλιώτικη αποστολή βρέθηκε από το ζενίθ της ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, στο ναδίρ του εγκλωβισμού της στην Τουρκία, λόγω των γνωστών γεγονότων

    Προσδοκία, ικανοποίηση, ευφορία, ένταση, φόβος, ανακούφιση. Αυτές ήταν οι ψυχολογικές μεταπτώσεις των μελών της αποστολής του Δήμου Καβάλας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, μέσα στις μόλις 29 ώρες που διήρκεσε η παραμονή τους στην Κωνσταντινούπολη. Η αποστολή βρέθηκε στην Πόλη για να υποστηρίξει, μαζί με τους εκπροσώπους των υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών, το αίτημα ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η σύνοδος της επιτροπής ήταν σε εξέλιξη στην Πόλη από τις 10 Ιουλίου αλλά η ημέρα που ενδιέφερε τους Καβαλιώτες ήταν η Παρασκευή 15 του μήνα, μέρα που θα συζητιόταν το αίτημα.

    Τα μέλη της αποστολής από νωρίς το πρωί πήραν μέρος στην συνεδρίαση της επιτροπής και βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια χρονοβόρα διαδικασία, μια και οι παρεμβάσεις που γινόταν στην συζήτηση για το κάθε αίτημα κρατούσαν περισσότερο από μία ώρα. Το αίτημα των Φιλίππων βρισκόταν όγδοο στην σειρά της ημερήσιας διάταξης, όταν όμως ήρθε η σειρά να συζητηθεί κανείς από τους 20 αντιπροσώπους των χωρών που είχαν δικαίωμα ψήφου δεν βρήκε να πει κάτι για την υποψηφιότητα, καμία αντίρρηση, καμία επισήμανση. Παρά το ότι η πρόεδρος της συνεδρίασης κα Lale Ulker, κάλεσε τους αντιπροσώπους να πούνε κάτι, κανείς δεν πήρε τον λόγο κι έτσι το αίτημα ένταξης εγκρίθηκε ομόφωνα με μια διαδικασία που κράτησε λιγότερο από ένα λεπτό. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ικανοποίηση σε όλα τα μέλη της αποστολής, τα τηλέφωνα «πήραν φωτιά» για να μεταφέρουν την χαρμόσυνη είδηση στην Ελλάδα, βγήκαν οι καθιερωμένες φωτογραφίες και η αποστολή αναχώρησε για το ξενοδοχείο, αφού μετά την μαραθώνια συνεδρίαση λίγη ξεκούραση ήταν αναγκαία. Η επιστροφή έγινε ομαλά μέσα από τους δρόμους της πόλης που έσφυζαν από ζωή, χωρίς τίποτε να προμηνύει τι θα ακολουθούσε.

    Περί τις εννιά και μισή το βράδυ τα μέλη της αποστολής αναχώρησαν με το λεωφορείο για το εστιατόριο στο οποίο θα δειπνούσαν, όντας όλοι έτοιμοι να το χαρούν και να χαλαρώσουν για πρώτη φορά μετά από το κουραστικό ταξίδι και την συνεδρίαση. Έτσι κι έγινε, η δήμαρχος Καβάλας έδωσε δώρα στους εκπροσώπους του υπουργείου Πολιτισμού που παρακάθισαν στο γεύμα, όπως επίσης και στις εκπροσώπους της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καβάλας. Η δουλειά που είχαν κάνει για να στηρίξουν την υποψηφιότητα ήταν άριστη πράγμα για το οποίο η δήμαρχος εξέφρασε την ευαρέσκειά της.

    Δεν πέρασε πολλή ώρα και οι πρώτες φήμες άρχισαν να μεταδίδονται από στόμα σε στόμα, κάτι γίνεται, ο στρατός κινείται αλλά κανείς ακόμη δεν ήξερε τι ακριβώς συμβαίνει. Πριν τελειώσουν καλά – καλά το φαγητό τους τα μέλη της αποστολής αποφασίζουν να επιστρέψουν στο ξενοδοχείο. Η εικόνα είχε ήδη αρχίσει να ξεκαθαρίζει, ήταν σε εξέλιξη πραξικόπημα του τουρκικού στρατού. Το εστιατόριο απέχει δέκα χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο που βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο, κάτω από την Αγία Σοφία. Η εικόνα στην οδό Κένεντι δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά, η κίνηση έχει αραιώσει σε μια ώρα που οι δρόμοι είναι ασφυκτικά γεμάτοι από αυτοκίνητα. Στα πέντε πρώτα χιλιόμετρα όλα κυλούν χωρίς πρόβλημα, στην διασταύρωση όμως του Επταπυργίου περιμένει όλους η δυσάρεστη έκπληξη. Υπάρχει μπλόκο της αστυνομίας, τέσσερις πέντε αστυνομικοί με οπλοπολυβόλα στα χέρια έχουν διακόψει την κυκλοφορία, γύρω άνθρωποι με πολιτικά τους βοηθούν, αστυνομία και παρακράτος έχουν αποφασίσει να μπλοκάρουν όλους τους δρόμους για να μην καταφέρει ο στρατός να μπει στην Πόλη.

    Οι αστυνομικοί ζητούν από τους οδηγούς να σβήσουν τις μηχανές των αυτοκινήτων και τα φώτα. Δεν τους νοιάζει αν μπροστά τους υπάρχει μια ξένη αποστολή, θα μείνουν όλοι εκεί μέχρι νεωτέρας. Τις πρώτες ώρες, πέρα από την αναμονή, δεν συμβαίνει κάτι σημαντικό. Οι τάξεις των “πολιτών” πυκνώνουν, μιλούν έντονα μεταξύ τους ενώ ελικόπτερα αρχίσουν να πετούν διαρκώς πάνω από το σταματημένο λεωφορείο. Τα μέλη της καβαλιώτικης αποστολής έχουν κατέβει κάτω, ήδη από την Ελλάδα τους τηλεφωνούν και τους λένε τι μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης.

    Τα μεσάνυχτα περνούν σε χαμηλό ύψος πολεμικά αεροπλάνα F16, μπροστά βρίσκονται οι γέφυρες του Βοσπόρου και πίσω το αεροδρόμιο, η αποστολή βρίσκεται στον άξονα πτήσης των αεροπλάνων που πυκνώνουν και δεν περιορίζονται μόνο στην πτήση. Ήχοι από εκρήξεις βομβών ακούγονται μπροστά και πίσω. Η ανησυχία μεγαλώνει, τις εκρήξεις των βομβών έρχονται να συμπληρώσουν ριπές από αυτόματα όπλα που ακούγονται σε απόσταση αλλά παντού γύρω.

    Γύρω στις μία την νύχτα οι μουεζίνηδες έχουν αρχίσει να ψέλνουν στους μιναρέδες, προσευχές ή κάλεσμα στον κόσμο; Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες που συντάσσονται με τους αστυνομικούς πληθαίνουν, κάποια στιγμή φωνάζουν όλοι μαζί “asker geldi” ο στρατός έρχεται δηλαδή, και με το σύνθημα “Αλλάχου Ακμπάρ” αρχίζουν να τρέχουν προς την κατεύθυνση από την οποία πλησίαζαν οι στρατιώτες. Έτσι έγινε γνωστή η πολιτική τους ταυτότητα. Κράτος και παρακράτος είχαν έτοιμο σχέδιο αντιμετώπισης του στρατού που μάλλον αιφνιδιάστηκε. Τις ώρες αυτές εκρήξεις και πυροβολισμοί πυκνώνουν αρχίζει όμως και γίνεται φανερό ότι το καθεστώς Ερντογάν έχει το πάνω χέρι. Γύρω στις πέντε το πρωί οι αστυνομικοί, που έχουν μείνει μόνοι στην διασταύρωση, τραβούν τα περιπολικά και η κυκλοφορία αποκαθίσταται.

    Τα μέλη της αποστολής βρίσκουν το ξενοδοχείο σε συνθήκες συσκότισης, η τηλεόραση δεν δουλεύει και το ιντερνετ δουλεύει μεν αλλά με αργή ταχύτητα. Στις εννιά η ώρα το πρωί γίνεται η πρώτη συζήτηση, τι κάνουμε; Φεύγουμε φυσικά αλλά πώς και από που. Η δήμαρχος επικοινωνεί με το Προξενείο, τα σύνορα είναι κλειστά ακόμη και η συμβουλή είναι να παραμείνουν όλοι στο ξενοδοχείο. Η αγωνία τελειώνει κατά τις έντεκα το πρωί όταν ο πρόξενος ειδοποιεί ότι τα σύνορα έχουν ανοίξει, ήδη η κυκλοφορία έχει αρχίσει να πυκνώνει στους δρόμους, στην Πόλη επικρατεί ησυχία, τουλάχιστον στην περιοχή που κινείται η αποστολή. Το ταξίδι μέχρι τα σύνορα έγινε χωρίς πρόβλημα, το προσωπικό στο τούρκικο τελωνείο δεν είχε όρεξη να κάνει έλεγχο, η διάβαση έγινε πολύ γρήγορα. Η ανακούφιση ήρθε όταν οι ρόδες πάτησαν στο ελληνικό έδαφος, τα δύσκολα είχαν μείνει πίσω.

    Ο χάρτης της περιοχής όπου αποκλείστηκε η αποστολή της Καβάλας

    Ο χάρτης της περιοχής όπου αποκλείστηκε η αποστολή της Καβάλας


    Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς


    Κάποια από τα μέλη της αποστολής της Καβάλας

    Κάποια από τα μέλη της αποστολής της Καβάλας


    Αποκλεισμένοι λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος

    Αποκλεισμένοι λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος


    : Το μπλόκο της αστυνομίας και των ισλαμιστών στο Επταπύργιο

    : Το μπλόκο της αστυνομίας και των ισλαμιστών στο Επταπύργιο


    UNESCO ΤΟΥΡΚΙΑ 6

    Περίσσεψαν τα χαμόγελα μετά την ομόφωνη αποδοχή της υποψηφιότητας των Φιλίππων


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.