Χρονόμετρο

  Ένταξη των Φιλίππων στην UNESCO: ΣΤΙΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ

  Δημοσιεύτηκε στις

  Ισχυρό χαρτί για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς η απουσία σύγχρονης οικιστικής επέμβασης

   

   

  Στις 30 Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού ο φάκελος της ελληνικής υποψηφιότητας για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

  Η προετοιμασία κορυφώνεται τρεις εβδομάδες πριν την κατάθεση του φακέλου, με τις τελικές προετοιμασίες, την μορφοποίηση και τις περιγραφές των κειμένων, των χαρτών, των κατόψεων και των φωτογραφιών των μνημείων, τη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

  Η αρχαιολόγος της ΙΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καβάλας Δήμητρα Μαλαμίδου εργάζεται πυρετωδώς για τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων, που θα πρέπει να επιδοθούν στην UNESCO ως τα τέλη του μήνα και μίλησε στο «Χ» για τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

  «Ο φάκελος της ελληνικής υποψηφιότητας για την ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου Φιλίππων θα μπει σε μια διαδικασία άμιλλας με άλλες χώρες μέλη της UNESCO για την ένταξη στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτός ο φάκελος που θα επιδοθεί στις 30 Σεπτεμβρίου είναι ο δοκιμαστικός φάκελος, περιμένοντας στη συνέχεια τις παρατηρήσεις και οδηγίες της UNESCO και στα τέλη Φεβρουαρίου του 2015 θα γίνει η τελική κατάθεση του φακέλου. Θεωρώ ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για να ενταχθεί ο Αρχαιολογικός Χώρος των Φιλίππων στον κατάλογο. Έχει διαχρονική ιστορία από τα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια, με τη μάχη των Φιλίππων, που άλλαξε τον ρου της ιστορίας έως τον Απόστολο Παύλο και τη διάδοση του χριστιανισμού στην Ευρώπη. Εμφανίζει μνημεία μοναδικής αρχιτεκτονικής και πρόκειται για έναν προστατευμένο χώρο, στον οποίο δεν έχουν γίνει σύγχρονες επεμβάσεις και δε χτίστηκαν πόλεις επάνω στον αρχαιολογικό χώρο, όπως π.χ. σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Η απουσία μοντέρνας κατοίκησης στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων αποτελεί ένα δυνατό χαρτί για την ένταξή μας στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την ίδια την UNESCO. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι για ο Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων έχει τον μεγαλύτερο αριθμό επιγραφικών μνημείων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει άριστη συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, με τη ΙΗ’ Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων και τη 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας», κατέληξε η κ. Μαλαμίδου.

   

  Δημήτρης Μπουντάς

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.