Χρονόμετρο

  Ugly, ένας πιστός σκύλος στις υπηρεσίες του Λιμενικού

  Δημοσιεύτηκε στις

  Το Βελγικό Ποιμενικό του Λ.Σ. είναι ο μοναδικός σκύλος-«ανιχνευτής» για εντοπισμό ναρκωτικών σε μια ακτίνα από τη Θεσσαλονίκη ως την Αλεξανδρούπολη

   

  Ο υποναύαρχος και αρχηγός της Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αθανάσιος Αθανασόπουλος, επισκέφθηκε χθες το λιμεναρχείο Καβάλας και έξω από την πόρτα, εκτός από τον Λιμενάρχη Καβάλας, Θωμά Τσιαλό, τον περίμενε και η Άγκλι (σ.σ. από το αγγλικό Ugly, το οποίο της δόθηκε για να μην την πιάνει το «μάτι»), ένα πανέμορφο Βελγικό Ποιμενικό (Μαλινουά), θηλυκού γένους, το οποίο είναι το ένα από τα 14 εκπαιδευμένα σκυλιά για την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών, που διαθέτει το λιμενικό σώμα σε όλη την Ελλάδα.

   

   

  Η Άγκλι έχει έδρα την Καβάλα και μάλιστα διαμένει στο σπίτι του άνδρα του Λιμενικού, που είναι επιφορτισμένος με τα καθήκοντά της και έχει ενταχθεί στην υπηρεσία σε ηλικία 18 μηνών.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο ο στρατός διαθέτει καταλύματα για τα σκυλιά του, ενώ σημείωσε ότι αυτού του είδους οι «ανιχνευτικοί» σκύλοι μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σώμα μέχρι την ηλικία των 8 ή 9 ετών κι ενώ το όριο ζωής των Μαλινουά είναι στα 12 με 14 έτη.

   

  Τα Μαλινουά θεωρούνται ιδανικά για καθήκοντα εντοπισμού ναρκωτικών, αλλά και εκρηκτικών, λόγω της εξυπνάδας, της ενεργητικότητάς και των γρήγορων αντανακλαστικών τους, ενώ καταφέρνουν εύκολα να εκπαιδευτούν. Σύμφωνα με τον άνδρα του Λιμενικού, η εκπαίδευσή της, όπως και του ίδιου, στο αρχικό στάδιο φτάνει τους τρεις μήνες και εν συνεχεία είναι διαρκής.

  Η Άγκλι καλύπτει μια έκταση από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, συμπεριλαμβανομένων των νησιών της Θάσου, της Σαμοθράκης και της Λήμνου, στα οποία έχει κληθεί πάμπολλες φορές να συνδράμει βοηθητικά στις επιχειρήσεις του Λιμενικού, ενώ μια με δυο φορές πρέπει να «ταξιδεύει» ως την Αλεξανδρούπολη.

  Σύμφωνα με τον κάτοχό της, η Άγκλι αρκεί να εξυπηρετήσει τα συμβάντα που ανακύπτουν στον νομό Καβάλας, ωστόσο η παρουσία ενός ή ακόμη και δύο σκυλιών θα προσέφερε πολύ ουσιαστική βοήθεια στο έργο του Λιμενικού Σώματος.

  Στην Ugly, που ήταν πολύ φιλική με τους παρευρισκόμενους, φάνηκε να μην αρέσουν ιδιαιτέρως τα λουριά με το σήμα της Αστυνομίας, που έφερε επάνω της, αλλά δεν έφευγε λεπτό από το πλευρό του συνεργάτη της.

   

  Δ. Μπ.


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.