Χρονόμετρο

  ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ: Το φάντασμα του «ρωμαϊκού πορίσματος» πλανάται πάνω από την Αμφίπολη

  Δημοσιεύτηκε στις

  Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

   

  Η κυβερνητική αλλαγή τον Ιανουάριο του 2015, σηματοδότησε για τον Τύμβο Καστά και γενικότερα την έρευνα στο ταφικό μνημείο και στον υπόλοιπο χώρο, εντός και εκτός περιβόλου, μια μεγάλη μεταστροφή. Η τότε νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από τις πρώτες ημέρες της, έδωσε το στίγμα για τις προθέσεις που είχε απέναντι στην υπόθεση της Αμφίπολης. Μέσα σε λίγους μήνες, κυκλοφόρησε ένα πόρισμα, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα μέσω της εφημερίδας ΑΥΓΗ, πιο συγκεκριμένα την 30η Μαΐου έγινε μια αυτοψία στο μνημείο του Τύμβου Καστά, κάτω από συνθήκες που δεν συνάδουν με την επιστημονική πρακτική. Εκείνη την ημέρα έγινε μια επίσκεψη στο Μνημείο, μιας ομάδας με επικεφαλής την τότε Αν.Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, την οποία συνόδευαν δύο διευθύντριες Εφορειών οι κ.κ. Αγγελική Κοτταρίδη και Πολυξένη Βελένη μετά του συζύγου της. Για μισή ώρα ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη στο ταφικό μνημείο και τις επόμενες ημέρες, συνέταξαν ένα πόρισμα, στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ, άλλαζαν την χρονολόγηση του μνημείου και την «κατέβαζαν» στα ρωμαϊκά χρόνια!!!

   

  Ουσιαστικά, αυτή η ενέργεια της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, είχε ως στόχο να αμφισβητήσει τις ανακοινώσεις της ανασκαφικής ομάδας, στην διάρκεια της ανασκαφής του 2014 αλλά και στα συνέδρια του ΑΕMΘ με σκοπό να αλλάξουν την χρονολόγηση του μνημείου. Θυμίζουμε ότι το μνημείο χρονολογήθηκε στο β’ μισό του τέλους του 4ου αιώνα π.Χ. Αυτό που δεν ήθελε η πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν να ταυτιστεί το μνημείο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με την βασιλική δυναστεία των Τημενιδών βασιλέων της Μακεδονίας και ιδιαίτερα με το πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οπότε για το λόγο αυτό, με τον πλέον αντεπιστημονικό τρόπο, άλλαξαν σε μια επίσκεψη μισής ώρας, όλα τα ανασκαφικά δεδομένα και τα συμπεράσματα της ομάδας που μελέτησε το μνημείο.

   

  Η απουσία λοιπόν κάθε αναφοράς στο ενημερωτικό πανό, στην χρονολόγηση του μνημείου και ιδιαίτερα του κεφαλιού της ανατολικής σφίγγας που εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης, δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός ή μια απλή παράληψη, αλλά μια ενέργεια που υπηρετεί μια πολιτική που θα προτιμούσε, το μνημείο να είναι της ρωμαϊκής περιόδου ή ακόμη καλύτερα, να παραμείνει αχρονολόγητο!!!

   

  Το γεγονός της μη αναφοράς, της εκτιμούμενης χρονολόγησης,  για το κεφάλι της σφίγγας, ενέχει ένα σοβαρό πολιτικό υπόβαθρο,  ενταγμένο σε μια γενικότερη στάση απέναντι στα θέματα ιστορίας που σχετίζονται με την Μακεδονία και φτάνουν μέχρι σήμερα με την περίφημη συμφωνία των Πρεσπών. Πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού, δήλωσαν στο «Χ» την έκπληξη τους, για τα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό πανό, δίπλα στο κεφάλι της σφίγγας, οπότε μένει να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειές της ηγεσία του. Το συγκεκριμένο πανό δηλώνει, αν μη τι άλλο, ότι το φάντασμα του «ρωμαϊκού πορίσματος» πλανάται ακόμη πάνω από την Αμφίπολη!!!

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.