Χρονόμετρο

    Τύμβος Καστά: Τι μυστικά κρύβει ο τρίτος ταφικός θάλαμος;

    Δημοσιεύτηκε στις

    Πόσο κοντά είναι στον νεκρικό θάλαμο;

     

    Απαντήσεις για τα χαρακτηριστικά των Καρυάτιδων

     

    Η μεθοδολογία που ακολουθεί η ανασκαπτική ομάδα στον λόφο Καστά, είναι η ακόλουθη: μπροστά να πηγαίνουν οι μηχανικοί για να υποστυλώνουν το μνημείο, πίσω ακολουθούν οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν και αμέσως μετά οι συντηρητές που προστατεύουν τα ευρήματα. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η ταχύτερη πρόοδος των εργασιών, έτσι ώστε να φτάσουν στο ποθητό αποτέλεσμα και σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταστεί το μνημείο επισκέψιμο. Και πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει όταν όλος ο κόσμος έχει στραμμένα τα βλέμματά του σε αυτά τα χώματα της μακεδονικής γης και τα αφιερώματα, όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των διεθνών μέσων ενημέρωσης διαδέχονται το ένα το άλλο.   Τα ευρήματα διαδέχονται επίσης το ένα το άλλο, με ιλιγγιώδη ρυθμούς, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο στοιχείο του μνημειακού τάφου που εντυπωσιάζει, το απαράμιλλο κάλος, η παρουσία πλούτου και η συνύπαρξη όλων των καλλιτεχνικών τάσεων της εποχής, έρχονται να συνθέσουν μια εικόνα που το κάνουν μοναδικό.

     

    Χθες, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ η ανασκαπτική ομάδα έφτασε μπροστά στην πύλη του τρίτου ταφικού θαλάμου και στην διάρκεια της ημέρας αφαίρεσαν χώματα και άρχισαν να έχουν μια εικόνα από το εσωτερικό του. Σύμφωνα με αυτά που έγιναν γνωστά η μαρμάρινη πύλη που αποκαλύφθηκε μέσα από τα χώματα χαρακτηρίζεται από επιμελημένο μαρμάρινο περιθύρωμα, ιωνικού ρυθμού, όπως και τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μέλη του χώρου. Στο μαρμάρινο τμήμα του υπέρθυρου, απαντάται συμφυές γείσο το οποίο  καλύπτει και το άνοιγμα της εισόδου. (φωτο 1,2).   Ωστόσο αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς το επόμενο ζήτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι αν έχουν φτάσει στον νεκρικό θάλαμο η όχι. Η περίπτωση του να είναι αυτός ο νεκρικός θάλαμος είναι απίθανο, καθώς έχοντας δεχθεί ότι η επιχωμάτωση δεν είναι αποτέλεσμα τυχαίου γεγονότος αλλά μέτρο προστασίας των νεκρών, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να είχαν καλύψει τον νεκρό με χώμα. Πουθενά σε μακεδονικό τάφο δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο.

     

    Άρα το πιθανότερο είναι να έχουν φτάσει οι αρχαιολόγοι στον προθάλαμο ουσιαστικά του νεκρικού θαλάμου, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αντικρίσουν κάποια πύλη σφραγισμένη που θα οδηγεί στον χώρο της ταφής. Από την μέχρι τώρα αυτοψία στο χώρο δεν έχει εντοπιστεί πύλη, ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο όπως έχουμε γράψει από χθές, η στάθμη του τάφου να κατεβαίνει πιο κάτω και να υπάρχουν σκαλοπάτια που θα οδηγήσουν τα βήματα των αρχαιολόγων στον νεκρικό θάλαμο.   Ωστόσο, μέχρι να γίνει η αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου υπάρχει αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει. Το πρώτο είναι να μπουν υποστυλώματα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μνημείου και των εργαζομένων και μόνο τότε θα αρχίσουν οι επόμενες εργασίες της αποχωμάτωσης που θα φέρουν στο φως τα ευρήματα του τρίτου θαλάμου. Παράλληλα με τις παραπάνω εργασίες μένει να προχωρήσει η αποχωμάτωση του δεύτερου θαλάμου, αυτού που είναι πίσω από τις Καρυάτιδες αλλά και του πρώτου εκεί που είναι οι καρυάτιδες. Αν δεχθούμε την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ απομένει ακόμα χώμα, ύψους τριών μέτρων, μέχρι να αποκαλυφθεί το δάπεδο στον πρώτο θάλαμο, όπου εκεί περιμένουν να βρουν σημαντικά ευρήματα, όπως είναι, τα κομμάτια από τις Καρυάτιδες, οι δοκοί που απουσιάζουν από την οροφή, αλλά και να αποκαλυφθεί η έδραση των καρυάτιδων.

     

    Επίσης χθές, στην ενημέρωση που παρείχε το ΥΠΠΟΑ στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αμφίπολης, αποσαφηνίστηκε ότι η πύλη με της Καρυάτιδες δεν περιέχει κανένα επιπλέον αρχιτεκτονικό στοιχείο διακόσμησης, πέρα από τις δύο κόρες, ενώ σχετικά με την τεχνοτροπία του γλύπτη που τις σμίλεψε ειπώθηκε ότι προσπάθησε να μιμηθεί τον αττικό ρυθμό, γι’ αυτό και δίνουν την αίσθηση ότι είναι παλαιότερες. Ωστόσο η πραγματογνωμοσύνη συμπέρανε ότι είναι από το ίδιο μάρμαρο Θάσου που είναι κατασκευασμένα τμήματα του υπόλοιπου τάφου και έχουν βγει όλα από το ίδιο μακεδονικό εργαστήριο.

     

    Τέλος,  να αναφέρουμε ότι με ενδιαφέρον αναμένεται να αποκαλυφθεί και το δάπεδο στον ταφικό θάλαμο, πίσω από τις Καρυάτιδες – είναι ο θάλαμος που είναι ντυμένος με μάρμαρο Θάσου με την τεχνική της Ορθομαρμάρωσης, καθώς επίσης και όπως προαναφέραμε, το τι κρύβει ο τρίτος ταφικός θάλαμος, όπου εκεί ενδεχομένως να υπάρχουν πολλές απαντήσεις για την ταφή, καθώς διαδέχεται την «λιτή» λευκή αίθουσα – με ότι μπορεί να συμβολίζει…   Η μεγάλη προσδοκία είναι να βρεθεί μια επιγραφή, πολυπόθητη και σπάνια καθώς όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχουν στους μακεδονικούς τάφους, ποιος μπορεί όμως να υποστηρίξει ότι το συγκεκριμένο ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά, είναι ένας συνηθισμένος μακεδονικός τάφος;   foto_1


    Δημοσιεύτηκε στις 16

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.