Χρονόμετρο

  «Αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας, μη μας βάζετε εμπόδια» – ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ ΠΡΟΣ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ

  Δημοσιεύτηκε στις

  – Να δοθούν λύσεις για την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων και την τόνωση της επιχειρηματικότητας ζήτησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών – Επίσκεψη Αλεξιάδη και στη Δ.Ο.Υ. Καβάλας

  Λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν, αλλά και πρωτοβουλίες για την τόνωση της επιχειρηματικότητας ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Άγγελος Τσατσούλης.

   

  Ο κ. Αλεξιάδης πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην πόλη μας, από όπου κατάγεται κι ο ίδιος και ξεκίνησε τις επαφές του με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής από το Επιμελητήριο Καβάλας, ενώ λίγο μετά το μεσημέρι επισκέφθηκε τη Δ.Ο.Υ. Καβάλας, έχοντας συζητήσεις με τη διευθύντρια Φωφώ Παναγιωτοπούλου, αλλά και με το υπόλοιπο προσωπικό.

  ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ 2 (600 x 402)

   

  Πάνω από 450 επιχειρήσεις περιμένουν την επιδότηση του 12% από το 2010

   

  Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Άγγελος Τσατσούλης, ξεκίνησε τις αναφορές του από την επιδότηση κόστους εργασίας 12%, ένα μέτρο που ξεκίνησε το 2008 και μετά από δύο χρόνια μετετράπη σε 4% για τις επιχειρήσεις των περιφερειακών ενοτήτων Καβάλας και Δράμας (σ.σ. παρέμεινε 12% γι’ αυτές της Θράκης).

  Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας επισήμανε προς τον κ. Αλεξιάδη, ότι οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν να λάβουν αυτή την επιδότηση από το δεύτερο εξάμηνο του 2010!

  Ο κ. Τσατσούλης σημείωσε ότι επανειλημμένως ο επιμελητηριακός κόσμος έχει προτείνει πως ο συμψηφισμός θα ήταν ενδεδειγμένη λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί επί μια πενταετία πάνω από 450 επιχειρήσεις στην Π.Ε. Καβάλας και ζήτησε από τον κ. Αλεξιάδη και την κυβέρνηση απαντήσεις για το τι θα ισχύσει τελικά, ώστε και οι επιχειρηματίες να ξέρουν πως θα κινηθούν, αφού φορολογούνται για χρήματα που δεν εισπράττουν!

   

  «Έχουμε πει τα ίδια σε 1.000 υπουργούς»

   

  Ο κ. Τσατσούλης ζήτησε από τον κ. Αλεξιάδη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση θεμάτων, όπως τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις, συμπληρώνοντας ότι οι επιχειρηματίες γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα σε τράπεζες και 25η Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών. Υπογράμμισε ότι από τις 144 καβαλιώτικες επιχειρήσεις, που τα έχουν λάβει, τα αποπληρώνουν μόλις οι 4, ενώ οι υπόλοιπες πληρώνουν μόνο τόκους κι όχι το αρχικό κεφάλαιο, καταβάλλοντας μάλιστα επιτόκιο 9%! Το αίτημα των επιχειρηματιών είναι να δοθεί επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι δόσεις.

   

  Ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των επιχειρήσεων της παραμεθορίου

   

  Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε σε ένα ακόμη πρόβλημα που χρονίζει, όπως αυτό της χρηματοδότησης σε επενδύσεις μέσω του Ε.Σ.Π.Α. Ο κ. Τσατσούλης τόνισε ότι το ελληνικό δημόσιο δείχνει και σε αυτόν τον τομέα ασυνέπεια προς τον επιχειρηματικό κλάδο, μια και δεν αποπληρώνει τα οφειλόμενα ποσά και σε μια περίοδο που η πίεση των τραπεζών γίνεται ασφυκτική. Σημείωσε δε, ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις από όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που έχουν να λαμβάνουν κονδύλια από το Ε.Σ.Π.Α. προέρχονται από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας και ειδικότερα όσες έχουν επενδύσει στη Θάσο.

  Από κει και πέρα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζήτησε να ληφθούν άμεσα ορισμένες πρωτοβουλίες για την τόνωση και τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων της παραμεθορίου.

  Ο κ. Τσατσούλης τόνισε ότι οι φορολογικοί συντελεστές σε Βουλγαρία και Σκόπια είναι ιδιαίτερα χαμηλοί και έκανε λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, ζητώντας από τον κ. Αλεξιάδη τη θέσπιση μέτρων για ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των επιχειρήσεων της παραμεθορίου.

  Επίσης, έθιξε το ζήτημα της πάταξης του παρεμπορίου, χαρακτηρίζοντας τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα «ξέφραγο αμπέλι» κι αφού ζήτησε πιο αυστηρούς και τακτικούς ελέγχους, πρότεινε τη δημιουργία κλιμακίων, που θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα Επιμελητήρια.

   

  «Δε λέμε “όχι” στους ελέγχους»

   

  Ακόμη, ο κ. Τσατσούλης σημείωσε στην τοποθέτησή του, απευθυνόμενος προς τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών: «Αφήστε μας να κάνουμε την δουλειά μας και μη μας βάζετε εμπόδια. Δε λέμε “όχι” στους ελέγχους. Δεν είναι όλοι οι επαγγελματίες “μπαταχτσήδες”. Να είστε αμείλικτοι με την φοροδιαφυγή, όχι όμως να μας βάζετε εμπόδια συνεχώς» και καταλήγοντας, ζήτησε από τον κ. Αλεξιάδη να παραμείνει ο χαμηλός συντελεστής Φ.Π.Α. στο νησί της Θάσου.

   

  «Δεν είμαι εδώ με λογική “Μαυρογιαλούρου”»

   

  Στη διάρκεια της 30λεπτης τοποθέτησης Τσατσούλη, ο κ. Αλεξιάδης κρατούσε συνεχώς σημειώσεις, αλλά όταν ήρθε η ώρα να μιλήσει, απέφυγε να δώσει την παραμικρή υπόσχεση και υπογράμμισε με έμφαση πως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο διάλογος με όλους τους παραγωγικούς φορείς θα είναι συνεχής.

  «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να δώσω λύσεις. Δεν είμαι εδώ με λογική “Μαυρογιαλούρου”, ούτε ήρθα να λύσω τα προβλήματα της Καβάλας, παρόλο που κατάγομαι από δω. Δε σκοπεύω να είμαι υποψήφιος δήμαρχος στην Καβάλα».

   

  Προαπαιτούμενα, δόση και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών στην πρώτη γραμμή

   

  Ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε πως η κυβέρνηση επιδιώκει αυτό το διάστημα την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, για να «τρέξει» στη συνέχεια η αξιολόγηση από τους θεσμούς, που θα σημάνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

  Για τη μάστιγα των φορολογικών παραδείσων στα βόρεια σύνορα της χώρας και τη «μετανάστευση» ελληνικών επιχειρήσεων προς τη Βουλγαρία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι για το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να βρεθούν λύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπληρώνοντας ότι ίσως η δημιουργία μιας ειδικής φορολογικής ζώνης στα βόρεια σύνορα της χώρας να αποτελούσε και μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

   

  Προτεραιότητα η πάταξη της φοροδιαφυγής

   

  Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης ξεκαθάρισε ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης και ότι από τα μέσα του 2016 θα προωθηθεί το «κλείσιμο» των εφοριών για να μπορέσει ένας ικανός αριθμός υπαλλήλων να ξεκινήσει «σαφάρι ελέγχων».

  Σχετικά με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., τόνισε ότι από το 2016 θα αλλάξει και θα υπολογίζεται με βάση τις εμπορικές κι όχι τις αντικειμενικές αξίες, με τον στόχο των εσόδων ωστόσο να παραμένει στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

  Καταλήγοντας, για τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τους θεσμούς κι ότι παραμένει ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης.

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.