Χρονόμετρο

    Επίτιμος δημότης Καβάλας ο Μιχάλης Αγγελόπουλος

    Δημοσιεύτηκε στις

    Με πρόταση της Δήμητρας Τσανάκα

     

    Στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας αναμένεται να γίνει δεκτή η πρόταση της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα, για την ανακήρυξη του πρώην περιφερειάρχη ΑΜΘ Μιχάλη Αγγελόπουλου σε επίτιμο δημότη Καβάλας.

     

    Στην εισήγηση της δημάρχου αναφέρει συγκεκριμένα ότι: «Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος υπηρέτησε ως Περιφερειάρχης, από 2 Απριλίου 2004 έως 15 Οκτωβρίου 2007, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με συνέπεια, με ορθολογισμό, με γνώση και με ισχυρή αίσθηση των αιτημάτων για κοινωνική αλληλεγγύη και για δίκαιη κατανομή των Ευρωπαϊκών και άλλων πόρων στους τότε 5 Νομούς της ΠΑΜΘ.

    Με προσηγορία, εξωστρέφεια και ιδιαίτερη κατάρτιση στο Ευρωπαϊκό αντικείμενο στήριξε την Καβάλα σε πλείστες περιπτώσεις (κατανομή κονδυλίων, επιδότηση 12%, χάρτες περιφερειακών ενισχύσεων, ανασυγκρότηση και πλήρης λειτουργία του γραφείου της Περιφέρειας στην Καβάλα, άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων) επειδή πίστεψε στην αξία και τις δυνατότητες των πολιτών της Καβάλας.

    Δημιούργησε και ίδρυσε το γραφείο της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες που χαρακτηρίστηκε τότε ως πρωτοποριακή παρέμβαση και εισηγήθηκε την αύξηση κατά 20-25% των κατανομών στην Καβάλα. Με διαρκή κίνηση (348.000 χιλιόμετρα σε 3,5 χρόνια) και καίριες παρεμβάσεις μείωσε την πάντοτε υφισταμένη απόσταση κεντρικών οργάνων της διοίκησης, Κεντρικής Κυβέρνησης και Περιφερειακών δομών. Λειτουργώντας πιλοτικά ένα γραφείο της Περιφέρειας απέναντι από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών πάντοτε σε αγαστή συνεργασία με τους αιρετούς, ενίσχυσε την αναγνωρισιμότητα και βοήθησε στη λειτουργικότητα του όλου διοικητικού μηχανισμού της Ανατολικής Μακεδονίας.Πήρε την απόφαση να οργανώσει την 1η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εισάγοντας την εκ περιτροπής συνεδρίαση της.

    Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του δεν υιοθέτησε το σύνδρομο της έδρας της Περιφέρειας που δυστυχώς διατρέχει όλη την ελληνική επικράτεια. Μακροβιότερος Περιφερειάρχης όλων των εποχών, αγάπησε την Καβάλα με ανοιχτό πνεύμα και υπηρέτησε την ιστορία και τον πολιτισμό της. Υποστήριξε με θεσμικό τρόπο την επιχειρηματικότητα, το Επιμελητήριο, το Μουσείο Καπνού, τις δράσεις των Συλλόγων, την Ιερά Μητρόπολη.

    Αλλά και όταν βρέθηκε μακριά μας, δεν ξέχασε ποτέ την πόλη μας. Από το τέλος του 2007 έως το 2009 ως Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης του ΥΠΕΣ συνέχισε την προσφορά προς την Ανατολική Μακεδονία με τρόπο έντιμο, τεχνοκρατικό, επιστημονικά επαρκή και διοικητικά άμεσο (με ευελιξία). Η αγάπη όμως και η προσφορά προς την πόλη δεν εξαντλήθηκε μέσα από τις δυνατότητες που παρείχαν οι Κυβερνητικές θέσεις. Η επαφή με τη ζωή και τον τρόπο της Καβάλας ήταν συνεχής και κορυφώθηκε τώρα στις μέρες μας, όταν ως εκλεγμένος μέλος της ΚΕΔΕ και της Εκτελεστικής Γραμματείας των 11 Δημάρχων της χώρας μεταφέρει και υποστηρίζει κάθε δίκαιο αίτημα και κάθε συλλογική προσπάθεια. Όπως πρόσφατα με την υποστήριξη του για τη διεκδίκηση της ένταξης του Αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Κοινή συλλογική προσπάθεια που εξελίσσεται.

    Η πρόταση της απόδοσης τεκμηρίου τιμής είναι πράξη δικαιοσύνης και αναγνώρισης της προσφοράς ενός ανθρώπου που ενώ δεν είναι Καβαλιώτης από γέννηση ή καταγωγή, έγινε από αγάπη και εκτίμηση των αξιών και του λαού της πόλης μας».


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.