Χρονόμετρο

  Στόχος της Δ.Τσανάκα η Ν. Πέραμος και η Ν. Ηρακλείτσα – Επέκταση προς δυτικά…

  Δημοσιεύτηκε στις

  «Συνέχεια του δήμου Καβάλας είναι ο πρώην δήμος Ελευθερών»

  Αυτή είναι η στόχευση της Δ. Τσανάκα, τονίζοντας ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξει η συζήτηση, μετά την πρόθεση Βούτση για αλλαγές στον νόμο «Καλλικράτη»

  Την επέκταση του δήμου Καβάλας στα γεωγραφικά όρια του πρώην δήμου Ελευθερών θέτει ως στόχευση η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, με δηλώσεις που παραχώρησε στο «Χ», τονίζοντας ότι είναι δεδομένο πως η συζήτηση θα ανοίξει για ένα νέο «σχέδιο Καλλικράτη» στους δήμους της χώρας, με εξορθολογισμό, ώστε να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος.

  Η κ. Τσανάκα ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν ο μητροπολιτικός δήμος Καβάλας να έχει μικρότερη έκταση από τον δήμο Παγγαίου, τον οποίο πολιτευτές του παρελθόντος έκαναν αχανή για ιδία συμφέροντα και όχι για το καλό του τόπου.

  Σημείωσε δε, ότι ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, είναι αποφασισμένος να επιφέρει σειρά αλλαγών μέσα από διάλογο για τον νόμο «Καλλικράτη», που όπως ανέφερε χθες ο ίδιος ο υπουργός στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Πόρτο Καρράς, «ήταν όχημα επιβολής των Μνημονίων».

   

  «Ν. Ηρακλείτσα και Ν. Πέραμος είναι συνέχεια του δήμου Καβάλας»

   

  «Θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξει αυτή η συζήτηση. Υπάρχει ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, το οποίο αν πιστέψουμε τις προθέσεις του Υπουργού κ. Βούτση ότι θα φέρει το θέμα της αλλαγής στον νόμο “Καλλικράτη”, περιλαμβάνοντας κι αυτές για τα γεωγραφικά όρια των δήμων, τότε και στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας θα έχουμε ένα νέο “Καλλικράτη”. Νομίζω ότι η συνέχεια του δήμου Καβάλας είναι προς την πλευρά του πρώην δήμου Ελευθερών. Η Νέα Ηρακλείτσα και η Νέα Πέραμος είναι περιοχές που ασφυκτιούν στον αχανή δήμο Παγγαίου. Νομίζω μας χρειάζονται και τους χρειαζόμαστε. Οι δύο αυτές περιοχές είναι συνέχεια του δήμου Καβάλας. Με τα τερτίπια του “Καλλικράτη” και της ολιγωρίας της προηγούμενης διοίκησης του κ. Σιμιτσή, ο δήμος Καβάλας από την 8η θέση που κατείχε σε πληθυσμό στην Ελλάδα, βρέθηκε ξαφνικά στην 22η. Η Καβάλα είναι μια μεγάλη πόλη, πολύ μεγαλύτερη από την Αλεξανδρούπολη, που αυτή τη στιγμή φιγουράρει στην πρώτη θέση πληθυσμιακά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης», ανέφερε αρχικά η δήμαρχος Καβάλας.

   

  «Εξυπηρέτησε προσωπικά συμφέροντα κι όχι για την πρόοδο της περιοχής ο αχανής δήμος Παγγαίου»

  Η Δ. Τσανάκα υπογράμμισε ότι για το θέμα αυτό έχει ήδη ενημερώσει τους βουλευτές Καβάλας, σημειώνοντας ότι ο αχανής δήμος Παγγαίου, που δημιουργήθηκε με τη συγχώνευση πέντε καποδιστριακών δήμων (Παγγαίου, Ελευθερούπολης, Πιερέων, Ελευθερών και Ορφανού), προέκυψε λόγω προσωπικών πολιτικών επιδιώξεων συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων κι όχι για το καλό της περιοχής. «Δημιουργήθηκε ένας τεράστιος δήμος Παγγαίου. Υποψιάζομαι ότι αυτό έγινε για να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα πολιτευτές, που κατάγονται από την περιοχή. Δε μας ενδιαφέρει να εξυπηρετήσουμε εαυτούς, αλλά να υπάρχει ισορροπία. Δεν είναι δυνατόν ο μητροπολιτικός δήμος Καβάλας να είναι μικρότερος σε έκταση από τον δήμο Παγγαίου, αλλά και η Αλεξανδρούπολη να θεωρείται μεγαλύτερη από την Καβάλα. Δε θα αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Επέστησα την προσοχή και στον κ. Ιωαννίδη, αλλά και στον κ. Παναγιωτόπουλο να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Πλέον, αποτελεί στόχευσή μας. Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά, ο δήμος Καβάλας να μη χάσει το τρένο. Ανάλογα με τον πληθυσμό κυμαίνονται και οι χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει ο κάθε δήμος».

   

  Καμία διένεξη με τον δήμο Παγγαίου

  Όσο για το αν αυτή η στόχευση από πλευράς δήμου Καβάλας θα προκαλέσει κόντρες με τον δήμο Παγγαίου, η Δ. Τσανάκα σημείωσε: «Εμείς δεν πρόκειται να έρθουμε σε ρήξη. Ένας τόσο μεγάλος δήμος, με 70 χλμ ακτογραμμή αγκομαχάει να τα βγάλει πέρα κάθε χρόνο τέτοια περίοδο. Δεν πάμε με άπληστες διαθέσεις, αλλά για μια λογική επέκταση προς τα δυτικά της Καβάλας».

   

  Δημήτρης Μπουντάς

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.