Χρονόμετρο

  ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΩΣ: Τοποθέτηση αυτόματων απιδινωτών από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης

  Δημοσιεύτηκε στις

   

   

   

   

  Ευχαριστήρια επιστολή προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης της τράπεζας Πειραιώς Διονύση Πάνου και την Δικτυάρχη Βορείου Ελλάδος της τράπεζας Μαρία Μαυροματάκη για τη συμβολή και τη βοήθεια τους στην τοποθέτηση αυτόματων απινιδωτών από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας έξω από τα καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Καβάλα και στο Λιμένα Θάσου, απέστειλε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης δια του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Χρήστου Παπαδόπουλου.

   

  Τα συστήματα αυτόματων απινιδωτών τοποθετήθηκαν πριν από έναν περίπου χρόνο σε προστατευμένα σημεία έξω από τα δύο καταστήματα της τράπεζας. Στο διάστημα αυτό οι τοπικές κοινωνίες αγκάλιασαν την πρωτοβουλία με ενθουσιασμό, καθώς προστάτεψαν και αξιοποίησαν τα μηχανήματα. Οι απινιδωτές τοποθετήθηκαν κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε η Περιφέρεια, στο οποίο ανταποκρίθηκε  αμέσως η  τράπεζα, με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

   

  Πρώτον, τα δύο καταστήματα βρίσκονται σε κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία, όπου υπάρχει συγχρωτισμός και αυξημένη κινητικότητα πολιτών.

   

  Δεύτερον, την εύκολη και άμεση πρόσβαση που έχει στα συγκεκριμένα σημεία ο οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει τον απιδινωτή, οποιαδήποτε ώρα και μέρα, εφόσον αυτό απαιτηθεί, με σκοπό την επέμβαση σε περιστατικό καρδιακής ανακοπής.

   

  Τρίτον, τα συγκεκριμένα σημεία είναι προσβάσιμα και εμφανή, ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται με κάμερες καταγραφής για την αποτροπή περιστατικών βανδαλισμού και κλοπής.

   

  Την αγορά, τοποθέτηση και συντήρηση των απινιδωτών ανέλαβε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η οποία για τη συγκεκριμένη δράση συνεργάζεται και με άλλους φορείς, ώστε να δημιουργήσει σε πρώτη φάση ένα δίκτυο δέκα κοινόχρηστων αυτόματων απινιδωτών σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους στην ευρύτερη περιοχή, με σκοπό την άμεση επέμβαση σε περίπτωση ανάγκης, πριν ακόμη καταφθάσει εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια. Η Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης στην επιστολή της προς την τράπεζα, – εστάλει το 2021 – την οποία υπογράφει ο πρώην  αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, για να υποστηρίξει το αίτημα της, σημειώνει: «Ο αυτόματος απινιδωτής (AED) είναι μία συσκευή η οποία σε συνδυασμό με καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση από κατάλληλα εκπαιδευμένο άτομο, μπορεί να ανατάξει μια θανατηφόρα καρδιακή αρρυθμία και αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο της αναζωογόνησης. Οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή συμβαίνουν αιφνίδια, εκτός νοσοκομείου, χωρίς ή με ελάχιστη προειδοποίηση, από μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που ονομάζεται κοιλιακή μαρμαρυγή και η οποία πρέπει άμεσα εντός τριών λεπτών να αναταχθεί με ηλεκτρική απινίδωση, ώστε να αποκατασταθεί φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός».

   

   

   

   

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.