Χρονόμετρο

  Στα συρτάρια επί τρία χρόνια η ώριμη μελέτη για τον ημικόμβο της Τούζλας

  Δημοσιεύτηκε στις

  ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

   

   

  Η περάτωση του θα έδινε κυκλοφοριακή ανάσα σε μια αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή, επιτρέποντας ευκολότερη πρόσβαση στην «Εγνατία Οδό» και μειώνοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους για πρόκληση ατυχημάτων. Προφανώς αν επρόκειτο για διόδια θα ήταν έτοιμα από καιρό

   

   

   

  Ήταν Ιανουάριος του 2015, όταν στο γραφείο του αντιπεριφεριάρχη Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου, αντιπροσωπεία της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» έδινε στη δημοσιότητα τη μελέτη για την κατασκευή του κόμβου της Τούζλας, που θα έδινε κυκλοφοριακή ανάσα σε μια αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή, επιτρέποντας ευκολότερη πρόσβαση στην Εγνατία Οδό και μειώνοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους για πρόκληση ατυχημάτων.

  Ειδικότερα, λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, ο κ. Μαρκόπουλος και ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, παρουσία και του εντεταλμένου συμβούλου της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», Μανώλη Κελαϊδάκη, της διευθύντριας μελετών Μαρίας Κατσαβέλη και του διευθυντή έργων Ντίνου Παρδάλη εξήγγειλαν την έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή ημικόμβου στην Τούζλα, που θα επέτρεπε τη σύνδεση της παραλίας Οφρυνίου με το δυτικό κομμάτι της Εγνατίας Οδού, ενός πάγιου αιτήματος των κατοίκων της δημοτικής Ενότητας Ορφανού, το κόστος του οποίου ανέρχονταν (τότε) στις 500.000 ευρώ και η αποπεράτωση του προγραμματιζόταν στα τέλη του καλοκαιριού του 2015!

   

  Ο δρόμος αυτός θα έδινε τη δυνατότητας εξόδου στους οδηγούς τη δυνατότητα από την Τούζλα προς τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες ή τη Δράμα, αντί να κάνουν χρήση της παλιάς εθνικής οδού Καβάλας-Αμφίπολης.

  Ενός έργου, το οποίο έχει από τότε ώριμη μελέτη, έμεινε στο συρτάρι και παρά τη δέσμευση του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την παρουσία του στην Καβάλα τον Μάιο του 2016(!) ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για την κατασκευή του, δεν έχει γίνει το παραμικρό.

   

  Τότε, ο διευθυντής έργων της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», Ντίνος Παρδάλης, παρουσιάζοντας το έργο, ανέφερε ότι πρόκειται για κυκλοφοριακή σύνδεση της περιοχής με κατεύθυνση την Θεσσαλονίκη. Σημείωνε πως μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2015 θα είχε ολοκληρωθεί η κήρυξη της απαλλοτρίωσης των εκτάσεων απ’ όπου θα διέλθει ο δρόμος και έως τα τέλη Μάρτη η επίταξη, γεγονός που θα επιτρέψει την έναρξη κατασκευής του κόμβου, που θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες.

   

  Επίσης, σύμφωνα με τον Ντ. Παρδάλη, θα καταβάλλονταν προσπάθεια αναβάθμισης της σήμανσης, για ευκολότερη πρόσβαση στον κόμβο Γαληψού, μέσω Ορφανίου, εξυπηρετώντας τους διερχόμενους από και προς Καβάλα.

   

   

  Φτάνοντας στο σήμερα

   

  Τρία και πλέον χρόνια μετά κι ενώ υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του έργου, δεν έχει γίνει η παραμικρή πρόοδος και φυσικά, αυτοί που την… πληρώνουν είναι οι Έλληνες και ξένοι -την περίοδο του καλοκαιριού – οδηγοί.

   

  Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν δρόμο, απαρχαιωμένο σχεδιαστικά, που για μια περιοχή, η οποία ολοένα και αναπτύσσεται και προσελκύει επισκέπτες, φυσικά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες.

  Από τον στενό αυτό δρόμο, που οδηγεί προς Θεσσαλονίκη διέρχονται σε πολλές περιπτώσεις βαρέα οχήματα, τρακτέρ, ακόμη και θεριζοαλωνιστικές μηχανές εν μέσω θέρους, μαζί με τα αυτοκίνητα, με συνέπεια να υπάρχει συμφόρηση οχημάτων και ταλαιπωρία, που φυσικά δεν αποτελεί και την καλύτερη διαφήμιση της περιοχής, ενώ εγκυμονούνται μεγάλοι κίνδυνοι για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων λόγω των απρόσεχτων προσπεράσεων.

   

   

  Μαρκόπουλος: «Είχαμε συμφωνήσει ακόμη και με τους ιδιοκτήτες γης, αλλά η “Εγνατία Οδός Α.Ε.” το έχει βγάλει από τον προγραμματισμό της»

   

  Ερωτηθείς από το «Χ» ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, για τις ενέργειες, που έγιναν, ώστε να επανακκινηθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του ημικόμβου της Τούζλας, υπογράμμισε σχετικά:

   

  «Σίγουρα, είναι ένας δρόμος, ένα έργο που είναι αναγκαίο να γίνει. Το συγκεκριμένο ζήτημα το έχουμε επισημάνει πάρα πολλές φορές. Δυστυχώς, όμως, βλέπουμε ότι η “Εγνατία Οδός Α.Ε.” το έχει αποσύρει από τον σχεδιασμό της. Το 2015, η εταιρεία μας είχε δηλώσει την πρόθεσή της ότι το έργο αυτό, προϋπολογισμού περίπου στις 600.000 ευρώ, θα γίνει και μάλιστα, θα παραδίδονταν εγκαίρως. Μάλιστα, είχαμε βρει και συγκεντρώσει όλους τους ιδιοκτήτες γης στην περιοχή, οι οποίοι συμφώνησαν να μην προχωρήσουν σε καταθέσεις προσφυγών στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας μεγαλύτερες αποζημιώσεις, προκειμένου να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Δυστυχώς, η Εγνατία Οδός Α.Ε. το έχει αποσύρει από το πρόγραμμα της. Εμείς, ως Περιφέρεια θεωρούμε ότι ο ημικόμβος από Τούζλα προς Θεσσαλονίκη είναι ένα αναγκαίο έργο προτεραιότητας. Είναι ένα έργο, που έχει ώριμη μελέτη, την οποία έχουμε δει με τα μάτια μας πριν από τρία και πλέον χρόνια. Πρόσφατα, στη σύσκεψη που κάναμε για τα αναπτυξιακά έργα της Π.Ε. Καβάλας, το θέσαμε στον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, ο οποίος κι αυτός το υποστηρίζει με όλες τις δυνάμεις του».

   

  Κι όλα αυτά, ενώ οι σταθμοί διοδίων στην Εγνατία Οδό αρχίζουν να ξεφυτρώνουν σαν… μανιτάρια (σ.σ. λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά ήδη κατασκευάζεται ο σταθμός της Ασπροβάλτας)…

   

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.