Η ανεβασμένη επισκεψιμότητα των τελευταίων ημερών, έχει ως αποτέλεσμα να «βουλιάζουν» από κόσμο Κεραμωτή, Νέα Ηρακλείτσα, Νέα Πέραμος και Τούζλα
Μπορεί να επιβλήθηκε capital control στα τραπεζικά καταστήματα της χώρας μας, να έγινε δημοψήφισμα, να καταγράφηκε ανησυχία για μια ενδεχόμενη κατάρρευση του τουρισμού, όμως υπάρχουν κι ευχάριστα μηνύματα από την «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας!
Στις παραλίες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, από τη μια άκρη της ως την άλλη, γίνεται το αδιαχώρητο, κυρίως με τις αφίξεις επισκεπτών από τη Βουλγαρία, που κατακλύζουν Κεραμωτή, Νέα Ηρακλείτσα, Νέα Πέραμο και Τούζλα.
Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Νέστου, Γιάννης Χατζηγερακούδης, «υπήρξαν ορισμένα θεματάκια με την επιβολή των capital controls, όμως η επισκεψιμότητα στην περιοχή μας προέρχεται από τη γειτονική Βουλγαρία και δεν είχαμε μεγάλο αριθμό ακυρώσεων. Στο διάστημα που η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού σταμάτησαν για λίγες μέρες οι αφίξεις της τελευταίας στιγμής, υπήρχαν τηλεφωνήματα για ενημέρωση, όμως δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα. Χάσαμε, ίσως, κάποιες αφίξεις Βορειοευρωπαίων. Αυτό που σχεδιάζουμε ως Δήμος Νέστου είναι η διεύρυνση μας και η επέκτασή μας σε άλλες αγορές, πέραν της Βουλγαρίας. Η αρχή έγινε με την Τουρκία. Συμμετείχαμε στην έκθεση της Κωνσταντινούπολης, όπου εκτός από τον τουρισμό, παρουσιάστηκαν και τα τοπικά αγροτικά προϊόντα. Χρειάζεται οργάνωση, ενώ αυτόνομα ως δήμος συμμετείχαμε σε έκθεση στη Σόφια. Τον επόμενο χρόνο θα επεκταθούμε για λογαριασμό της Κεραμωτής και στη Ρουμανία. Μας ικανοποιεί η προτίμηση των επισκεπτών από τη Βουλγαρία, όμως θα πρέπει να αναπτύξουμε την τουριστική μας προβολή μέσω των ηλεκτρονικών μέσων και του διαδικτύου. Κάναμε μεγάλες παρεμβάσεις στην αμμόγλωσσα της Κεραμωτής. Αν δε λειτουργούσε απαράδεκτα το κράτος και μας επέτρεπε τη λειτουργία του κεντρικού αναψυκτηρίου (σ.σ. το «Παραλία»), θα ήμασταν σε ακόμη πιο ικανοποιητικό επίπεδο».
«Βουλιάζει» και ο Δήμος Παγγαίου
Κατακλυσμιαίων διαστάσεων είναι η επισκεψιμότητα και στις παραλίες του Δήμου Παγγαίου, είτε αυτές είναι σε Αμμολόφους, Νέα Πέραμο και Νέα Ηρακλείτσα είτε στα παραλιακά θέρετρα του πρώην Δήμου Ορφανού.
Οι αναφορές των επαγγελματιών είναι εντυπωσιακές, καθώς θυμούνται τις παλιές καλές εποχές των Ελλήνων τουριστών, οι οποίοι δε φείδονταν χρημάτων. «Οι Βούλγαροι ξοδεύουν σαν Έλληνες πριν από καμιά δεκαετία. Πληρώνουν καλά, ειδικά για το φαγητό τους», αναφέρει στο «Χ» επαγγελματίας από τον χώρο εστίασης.
Υπάρχουν, βεβαίως και άτυποι διαγωνισμοί, αφού οι επισκέπτες από τη γειτονική χώρα συναγωνίζονται για το ποιος θα κάνει μεγαλύτερο λογαριασμό, ξοδεύοντας τα περισσότερα.
Υπάρχουν, ωστόσο, κι αυτοί που έχουν πιο περιορισμένη αγοραστική δυνατότητα, προτιμώντας να αράξουν στην παραλία, έχοντας προμηθευτεί τα απαραίτητα εφόδια από τα super markets. Μεγάλες στιγμές ζουν και τα νυχτερινά μαγαζιά, ειδικότερα δε τα Σαββατοκύριακα, όταν Έλληνες και ξένοι γίνονται… ένα.
Στην παραλία Οφρυνίου, αρκετοί εύποροι Βούλγαροι έχουν προχωρήσει και σε επενδύσεις, έχοντας αγοράσει εξοχικές κατοικίες, γεγονός που αποδεικνύει ότι ήρθαν για να μείνουν στην περιοχή μας κι όχι για να είναι απλά περαστικοί.
Δημήτρης Μπουντάς
Δημοσιεύτηκε στις 0
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.