- Για πτώση ως και 90% στις κρατήσεις των Ελλήνων στην Περιφέρεια μας, μιλά ο Μιχάλης Αμοιρίδης
- Τα capital controls στις τράπεζες «πάγωσαν» τις κρατήσεις από Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη
- Φωτεινή εξαίρεση ο νομός Καβάλας, που στηρίζεται από Βούλγαρους, Τούρκους και Ρουμάνους
Εμφανή ήταν τα σημάδια που άφησε πίσω της η επιβολή των capital controls στον τουρισμό, καθώς χιλιάδες ήταν οι κρατήσεις που χάθηκαν, ενώ με δεδομένο ότι αυτές οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αποτελούν το 20% επί του συνόλου μέσα στη χρονιά, το πλήγμα θα είναι ισχυρό για τον ελληνικό τουρισμό.
Μεγάλες είναι οι απώλειες κρατήσεων από την ελληνική αγορά, αφού όπως τονίζει ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Μιχάλης Αμοιρίδης, για την ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης υπολογίζεται κοντά στο 90%!
«Η μείωση στη ζήτηση για κρατήσεις από Έλληνες επισκέπτες, ακόμη κι αυτούς των γειτονικών νομών, όπως η Ξάνθη, η Κομοτηνή ή η Δράμα, που θα διέμεναν στη Θάσο, καθώς και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της Καβάλας, αλλά και τη Σαμοθράκη φτάνει το 90% μέσα σε αυτό το διάστημα που επιβλήθηκε η τραπεζική αργία», ανέφερε ο κ. Αμοιρίδης και συμπλήρωσε:
«Το μόνο ευχάριστο σε αυτή την αρνητική συγκυρία ήταν ότι για τη Θάσο, αλλά και τα παραλιακά μέρη της Καβάλας, υπήρξε μια πολύ μεγάλη αύξηση σε επισκεψιμότητα από Τούρκους, Βούλγαρους και Ρουμάνους, χάρη στους οποίους καλύφθηκαν οι απώλειες».
Ένα success story, που δε θα έρθει ποτέ
Ο κ. Αμοιρίδης υπογράμμισε ότι τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους οι επαγγελματίες του τουρισμού έκαναν λόγο για την πιο επιτυχημένη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας, που δυστυχώς, όμως, λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, που επήλθε στη χώρα, δε θα επαληθευτεί ποτέ.
«Μέσα στα δυσάρεστα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια διστακτικότητα από τις αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Επίσης, μιλάμε για ένα περιορισμένο τουριστικό ρεύμα από την εγχώρια αγορά. Συνολικά, ο αντίκτυπος είναι πολύ μεγάλος στην εύρυθμη λειτουργία της τουριστικής αγοράς. Πολλές κρατήσεις “πάγωσαν” και υπάρχει φόβος ότι το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, αλλά και ο φετινός Σεπτέμβρης ίσως κλείσει με αρνητικό πρόσημο. Κι όλα αυτά, ενώ ήδη έχει χαθεί ένας από τους πιο αποδοτικούς μήνες της σεζόν, όπως ο Ιούλιος. Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέψουμε τα αυτογκόλ με τη γραφειοκρατία και την καθυστέρηση στην έκδοση βίζας σε Τούρκους επισκέπτες».
«Παζάρια» από τους Βαλκάνιους για να έρθουν στην Ελλάδα
Το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε από την επιβολή των capital controls δεν περνά απαρατήρητο από τους γειτονικούς λαούς, που ναι μεν δεν έχουν γυρίσει την πλάτη στη χώρα μας, όμως όταν το κάνουν, το πράττουν πλέον με… όρους.
Τι σημαίνει αυτό; Όπως τονίζει ο κ. Αμοιρίδης, οι Βαλκάνιοι τουρίστες και δη Βούλγαροι και Ρουμάνοι, καταφεύγουν σε τουριστικά πρακτορεία, ώστε μέσω αυτών να διαπραγματευτούν και να κλείσουν πακέτα διαμονής σε πιο συμφέρουσες τιμές!
Καταλήγοντας, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού εξέφρασε την ελπίδα του ότι δε θα υπάρξουν περαιτέρω απώλειες, που θα προκαλέσουν απώλεια σημαντικών εσόδων στο ΑΕΠ της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.
Δημήτρης Μπουντάς
Δημοσιεύτηκε στις 0
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.