Χρονόμετρο

  Πολλά λόγια αλλά… Όλα του τουρισμού δύσκολα!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Ο πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων Καβάλας, Αντ. Μιτζάλης, σχολιάζει τις ελλείψεις σε πολυτελείς μονάδες, ενώ κάνει λόγο για αύξηση επισκεψιμότητας σε Καβάλα και Θάσο

   

  «Η Καβάλα έχει αθλητική παράδοση, όμως χρειάζεται κι άλλες υποδομές στον τουριστικό τομέα», ήταν η αναφορά του Θεόδωρου Τσορμπατζόγλου, μέλος της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ένωσης, ο οποίος χτύπησε το «καμπανάκι», αναφορικά με τις ελλείψεις σε πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, που θα προσελκύσουν υψηλού επιπέδου επισκέπτες κι όλα αυτά, ενώ στην πόλη μας μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων διοργανώνονται τρεις σημαντικές εκδηλώσεις: Το παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα σχολείων στο σκάκι, το 4th Kavala Air Show, αλλά κι ένα μεγάλο συνέδριο νευροχειρουργικής.

  Μάλιστα, για την εξυπηρέτηση των σκακιστών και των συνοδών τους, η διοργάνωση χρησιμοποιεί οκτώ διαφορετικά ξενοδοχεία, σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων, από την Κεραμωτή μέχρι και τη Νέα Πέραμο.

  Ζητώντας το σχόλιο του προέδρου του συνδέσμου ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνη Μιτζάλη, για τις ελλείψεις, αλλά και τα τυχόν εμπόδια που συναντούν μπροστά τους επενδυτές, που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Καβάλας, ανέφερε ότι «ο κ. Τσορμπατζόγλου δεν κόμισε γλαύκας εις Αθήνας. Για διοργανώσεις παγκόσμιου ή πανευρωπαϊκού επιπέδου, είτε αυτές είναι αθλητικές είτε ένα ιατρικό συνέδριο, που αυτομάτως δημιουργούν μεγαλύτερες απαιτήσεις, χρειάζεται να υπάρχουν περισσότερες από 1.000 ποιοτικές κλίνες σε ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων. Είναι κάτι που το γνωρίζουμε. Στην Καβάλα δεν έχουμε ούτε καν έναν συνεδριακό χώρο και τις απαιτούμενες υποδομές. Βεβαίως, αυτό δεν απαγορεύει να γίνουν μικρότερες διοργανώσεις».

   

   

  Στις τελευταίες θέσεις φιλικότητας των επιχειρήσεων η Ελλάδα

  Ο κ. Μιτζάλης σημείωσε ότι για να γίνουν επενδύσεις, αυτές θα πρέπει να έχουν και τα αναμενόμενα κέρδη για τους επιχειρηματίες του τουρισμού και υπογράμμισε ότι «οι επενδύσεις θα πρέπει να είναι βιώσιμες. Εμείς δεν εμποδίζουμε κανέναν να έρθει και να κάνει επένδυση ούτε να υποχρεώσουμε κάποιον απαραίτητα να χτίσει μια μεγάλη μονάδα. Σίγουρα, οι διαδικασίες για να προχωρήσει μια επένδυση στη χώρα μας δεν είναι και οι πιο απλές. Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, όσον αφορά τη φιλικότητα προς τις επιχειρήσεις. Γίνεται, όμως, μια προσπάθεια από το Υπουργείο Τουρισμού και να μπει ένα νέο πλαίσιο απλούστευσης αυτών των διαδικασιών. Μια επένδυση στον τουρισμό θα πάρει τουλάχιστον δύο χρόνια για τη μελέτη κι άλλα τόσα για την κατασκευή».

   

  Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου το ζητούμενο

  Ο πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων Καβάλας έθιξε, ωστόσο, ένα ακόμη θέμα, στο οποίο θα έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια να έχουν γίνει βήματα εμπρός. «Ζητούμενο για όλους μας στην Καβάλα είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», είπε ο κ. Μιτζάλης και συνέχισε: «Μιλάμε για μια περιοχή, που ο τουρισμός είναι αποκλειστικά για τους καλοκαιρινούς μήνες, ένα διάστημα 3-4 μηνών. Στην Καβάλα υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες. Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο, είναι η Ριβιέρα των Βαλκανίων, υπάρχει αεροπορική σύνδεση, οπότε έχει παρόν και μέλλον στον τομέα του τουρισμού. Ευκαιρίες υπάρχουν εκεί έξω, όμως οι επενδυτές για να έρθουν στην πόλη μας αναζητούν περιοχές, όπου οι πληρότητες είναι σε 12μηνη διάρκεια και όχι μόνο για τους 3-4 μήνες της θερινής περιόδου».

  Ο κ. Μιτζάλης υπογράμμισε ότι και φέτος ο μεγαλύτερος όγκος των επισκεπτών στην πόλη της Καβάλας θα προέρχεται από τις χώρες των Βαλκανίων, καταγράφοντας μια αύξηση, σύμφωνα με τα στοιχεία των προκρατήσεων, της τάξης του 5% σε σχέση με το 2013, ενώ στη Θάσο φέτος επιστρέφουν επισκέπτες από παραδοσιακές αγορές του τουρισμού, όπως η Αγγλία, η Σκανδιναβία, η Ολλανδία, η Τσεχία, αλλά και η Γερμανία, για την οποία καταγράφεται σημαντική αύξηση έναντι των προηγούμενων ετών.

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.