Χρονόμετρο

    Πλατωνικός Τίμαιος: Κοσμογονία & Μαθηματικά Μοντέλα

    Δημοσιεύτηκε στις

    Εκδήλωση το Σάββατο, 14 Απριλίου Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας ‘Βασίλης Βασιλικός’.

     

    Ο Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ» στο πλαίσιο εξέτασης του πλατωνικού και αριστοτελικού έργου προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου στην πρώτη παρουσίαση για ευρύτερο κοινό για το 2018 με θέμα «Πλατωνικός Τίμαιος: Κοσμογονία & Μαθηματικά Μοντέλα» με προσκεκλημένο ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή Μαθηματικών, ΔΠΘ κ. Θωμά Βουγιουκλή το Σάββατο, 14 Απριλίου 2018 στις 7 μ.μ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας ‘Βασίλης Βασιλικός’.

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία – Παράρτημα Καβάλας και το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διδακτική, Παιδαγωγική και Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών» ΤΕΙ Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης. Συμμετοχή δωρεάν.

    Περίληψη:

    Πλατωνικός Τίμαιος: Κοσμογονία & Μαθηματικά Μοντέλα

    Ο «Τίμαιος» είναι φιλοσοφικός διάλογος του Πλάτωνα με υπότιτλο «Περί φύσεως» όπου με τον όρο φύσις νοείται το Σύμπαν γενικώς και όχι μόνο το σύνολο των φυσικών όντων. Επομένως γίνεται λόγος περί συστάσεως του σύμπαντος, της ψυχής του ανθρώπου και του κόσμου. Ο εκτεταμένος αυτός διάλογος μπορεί να θεωρηθεί μια εγκυκλοπαίδεια στην οποία ο Πλάτωνας συνοψίζει τα πορίσματα των μακροχρόνιων επιστημονικών ερευνών του.

    Ο «Τίμαιος» απαρτίζεται από τρία μέρη:

    Ι. Εισαγωγή, η οποία αποτελεί περίληψη αντιλήψεων σχετικών με τις αντιλήψεις τις σχετικές με την παιδεία και την κοινωνική διαβίωση της τάξεως των φυλάκων.

    ΙΙ. Η μυθολογική διήγηση της νήσου Ατλαντίδος από τον Κριτία.

    ΙΙΙ. Ο λόγος του Τιμαίου ο οποίος εκθέτει πως ο δημιουργός δημιουργεί το σύμπαν, την ψυχική ύπαρξη, τους ανθρώπους και τα ζώα. Είναι το εκτενέστερο μέρος και μπορεί να χωρίσει σε δύο μέρη: στην κοσμολογία και στην ανθρωπολογία.

    Στην ομιλία μας θα εστιαστούμε στο τρίτο μέρος το οποίο θα το παρουσιάσουμε με τη ματιά των Μαθηματικών Μοντέλων, κυρίως των μαθηματικών προβολών. Ευελπιστούμε να κάνουμε πιο αναγνωρίσιμη, κατανοητή και μεταφέρσιμη την πρόταση του Πλάτωνος. Επιπλέον να δούμε με μια ερευνητική ματιά το θέμα, αναδεικνύοντας την πολλαπλότητα και την πολυδιάστατη δομή ανάλογων προβλημάτων της ζωής μας και της φύσης.

     

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.