Συνέντευξη της κας Χριστίνας Βαμβούρη Δ/ντρια του 5ου Γυμνασίου Καβάλας.
Ως διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Καβάλας είχα την ιδέα να κάνουμε ένα άτυπο δίκτυο συνεργασίας που σκοπό θα είχε να προβάλει την πόλη στους ξένους αλλά κυρίως να γνωρίσουν στην πόλη τα παιδιά, οι μαθητές μας, και παράλληλα να γνωρίσουν και τις άλλες πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι άλλες διευθύντριες των σχολείων δέχτηκαν με χαρά και το πρόγραμμα ονομάστηκε γνωρίζω και προβάλλω την πόλη μου με 5άρια των πόλεων. Έτσι και ξεκινήσαμε τις εργασίες με τα παιδιά που είχαν εκδηλώσει την επιθυμία τους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και αφού συγκροτήθηκαν ομάδες τα παιδιά ξεκίνησαν τις εργασίες διαδικτυακά για να γνωριστούν.
Η 1η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 13 / 12 στην Δράμα και συναντηθήκαμε με το 5ο Γυμνάσιο Δράμας, εκεί όλα τα σχολεία δείξαμε τα video που είχαμε δημιουργήσει με θέμα το σχολείο και η πόλη μας. Με την ιστορία και τις δράσεις του κάθε σχολείου. Στην συνέχεια μαθητές από την Δράμα μας ξενάγησαν αφού χωριστήκαμε σε ανομοιογενής ομάδες τουλάχιστον των 20 ατόμων κάθε ομάδα είχε μαθητές και από τα άλλα σχολεία και έτσι γνωρίστηκαν και μεταξύ τους. Και άρχισε η πρώτη επαφή δια ζώσης. Εκεί έγινε μια περιήγηση από παιδιά σε παιδιά με την βοήθεια των καθηγητών στα ιστορικά μνημεία της Δράμας. Στην συνέχεια αφήσαμε λίγο ελεύθερο χρόνο στα παιδιά.
Η 2η επίσκεψη έγινε στις 31 Ιανουαρίου στην Αλεξανδρούπολη εκεί ακολουθήθηκε όπως και στις υπόλοιπες επισκέψεις η ίδια τακτική δηλαδή επισκεφθήκαμε το 5ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης με τα υπόλοιπα σχολεία δείξαμε αυτή την φορά video με τις Χριστουγεννιάτικες στολισμένες πόλεις. Σε όλα τα video σε αυτό και στο προηγούμενο και στα επόμενα δούλευαν παιδιά. Εδώ ήταν πολύ ενδιαφέρον αυτό το video γιατί ενθαρρύναμε τα παιδιά να βρουν στολισμένα σπίτια εκτός πόλεις και έτσι τα παιδιά αναγκάστηκαν να περπατήσουν και, να γνωρίσουν τις πόλεις και τις γειτονιές τους και τις συνοικίες της κάθε πόλεις.
Μετά τα παιδιά της Αλεξανδρούπολης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ξενάγησαν τα υπόλοιπα παιδιά πάλι σε ομάδες. Στο τέλος σχημάτισαν με τα σώματα τους στην παραλία της Αλεξανδρούπολης την λέξη 5αρια.
Επόμενη επίσκεψη αρχές Μαρτίου στην Ξάνθη. Εκεί αφού δείξαμε τα video με κάποια κτίρια της πόλης , μάλλον κάποια τοπόσημα της κάθε πόλης στα οποία video μάλιστα επικεντρώσαμε στο πώς είναι να συμβιώνει κάποιος με ένα ιστορικό κτίριο.
Πώς οι μαθητές γνώρισαν τα ιστορικά κτίρια της πόλης της Καβάλας;
Τα παιδιά τα δικά μας πήραν και μια συνέντευξη από τον ιδιοκτήτη του ανθοπωλείου ΚΕΝΤΙΑ οποίος μας περιέγραψε πως είναι να συμβιώνει τόσα χρόνια και γειτονεύοντας με τις Καμάρες. Μας περιέγραψε πως φανταζόταν να κτίζονται οι Καμάρες εκείνα τα χρόνια με τα όποια μέσα και να διέθεταν.
Στην συνέχεια τα παιδιά πήραν συνέντευξη από την κα Κατερίνα Τσακίρη καθηγήτρια Γερμανικών ο η οποία με ένα πολύ συναισθηματικό λόγο κράτησε τα παιδιά πραγματικά μαγεμένα , περιέγραψε πως μεγάλωσε μέσα στο φρούριο που το θεωρεί η ίδια «έναν γίγαντα που την αγκαλιάζει». Η επόμενη συνέντευξη ήταν από τον κ. Φώτη Λαζαρίδη συνταξιούχο εκπαιδευτικό Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάστρο που μίλησε για τον μεντρεσέ και μετά τα παιδιά πήραν συνέντευξη από μένα ως Διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου , όπου εγώ τους περιέγραψα πως είναι να ζεις σε ένα κτίριο που αρχικά ήταν σπίτι και πως ήταν να ζει η οικογένεια του οθωμανού καπνεμπόρου με τα παιδιά του εδώ και μετά πως είναι να ζεις σε ένα κτήριο που βασανίστηκαν άνθρωποι Καβαλιώτες το 1941-44 και ο δικός μου πατέρας και πολύ άλλοι γνωστοί.
Τελευταία επίσκεψη για μας ήταν το σχολείο της Καβάλας στην Κομοτηνή , η επίσκεψη έγινε 2 Απριλίου, τα παιδιά κάθε 5ου γυμνασίου επέλεξαν ένα κτίριο με ένα χώρο ιστορικό που είναι ιστορικά εγκαταλελειμμένος και ένα άλλο παληο κτίριο που αναπαλαιώθηκε και επαναχρησιμοποιήθηκε.
Με ποιόν τρόπο τα παιδιά από τα 5αρια γνώρισαν πέρα από τα ιστορικά κτίρια και τον τόπο τους;
Τα δικά μας παιδιά επέλεξαν το Σανατόριο έβγαλαν φωτογραφίες και τράβηξαν video πήραν συνέντευξη από τον κ. Κ.Παπακοσμά για την ιστορία του Σανατορίου, αυτό είναι σήμερα εγκαταλελειμμένο. Μετά τα παιδιά επέλεξαν την ώχρα, το κτίριο που βρίσκεται πηγαίνοντας στην Παληά Μουσική, πήραν φωτογραφίες και video πάλι και, έντυσαν αυτό το video και το προηγούμενο με συνέντευξη 2 μαθητριών.
Οι πληροφορίες που έδινε η μία στην άλλη ήταν πληροφορίες που είχε δώσει η κα Σαπφώ Αγγελούδη. Τα παιδιά είδαν πόσο σημαντικό είναι ένα κτίριο να παίρνει και πάλι ζωή . Η καταληκτική συνάντηση ήτανε στο 5ο Γυμνάσιο Καβάλας 15 Μάιου , 2 μέρες μετά τις διακοπές του Πάσχα. Εδώ δεν δείξαμε video. Επειδή το κτίριο ήτανε μικρό και δεν μπορούσε να δεχτεί τόσα παιδιά , συναντηθήκαμε στον Δημοτικό κήπο δυστυχώς με βροχή παίξαμε όμως ένα κυνήγι, μια έρευνα κάναμε όπου υποτίθεται χάσαμε 2 παιδιά μας και ψάχναμε να τα βρούμε.
Τα παιδιά αυτά άφηναν σε κάθε σταθμό ένα μήνυμα , ίχνος δηλαδή για να προχωρήσουν οι ομάδες στον επόμενο σταθμό, πάντα σε κάθε σταθμό βέβαια ήταν τα παιδιά μας με συνοδούς καθηγητές. 1η συνάντηση λοιπόν στο Δημοτικό κήπο Καβάλας και γνωριμία και με άλλα κτίρια, Λαζαριστών, Δημαρχείο, Μέγαρο Τόκου, Μεγάλη Λέσχη κα.
Δεν θα πως όλες τις συναντήσεις θα πω για τον 2ο σταθμό στην πλατεία όπου το ίχνος που είχαν αφήσει τα χαμένα παιδιά ήτανε πάμε να δούμε επειδή έχει ζέστη από πού αναβλύζει νερό.
Έτσι περιηγηθήκαν μετά στις Καμάρες, Άγιο Νικόλαο, και φτάσαμε στο 5 γυμνάσιο όπου τους υποδεχτήκαμε με χορούς όπου συμμετείχαν και τα παιδιά των άλλων σχολείων και χορέψαμε όλοι μαζί. Συνεχίσαμε στο ΙΜΑΡΕΤ φτάσαμε στο 7ο δημοτικό, και καταλήξαμε στην Παναγία πίσω από το μονόπετρο όπου μαζί με τα παιδιά αφού φωνάξαμε 2 – 3 φορές απελπισμένα τα ονόματα των 2 χαμένων παιδιών αποκαλύφθηκαν και αφήσαμε κάποιο χρόνο ώστε τα παιδιά να περιηγηθούν μέσα στην πόλη.
Ποια είναι τα οφέλη που προέκυψαν για τους μαθητές;
Ήταν ένα πρόγραμμα όπως φάνηκε από τον αναστοχασμό που κάναμε μαζί με τις διευθύντριες των άλλων σχολείων τα παιδιά κάθε σχολείου γνώρισαν μέσα από το πρόγραμμα καλύτερα τις πόλεις τους. Γνώρισαν επίσης και άλλα ιστορικά σημεία και άλλων πόλεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Γνώρισαν μαθητές και από άλλα σχολεία. Είδαν τα κτίρια διαφορετικά. Τα σχολεία τους, τα εκτίμησαν. Εκτίμησαν τι έχουν τα ίδια τα παιδιά, εκτίμησαν όλα τα άλλα τα κτίρια και το κυριότερο είναι ότι βρήκαν ότι έχουν κοινά όνειρα και στόχους.
Τα παιδιά κοινωνικοποιήθηκαν πάρα πολύ χωρίς τη χρήση υπολογιστή γιατί πέρα από την 1η διαδικτυακή συνάντηση όλες οι επόμενες συναντήσεις γίνονται δια ζωσης μεταξύ των παιδιών. Χαρά μας ήταν ότι δεν συναναστρέφονταν με μαθητές του δικού τους σχολείου αλλά και με μαθητές από άλλα σχολεία και έχουν κρατήσει επαφή.
Θα υπάρξει συνέχεια των δράσεων των παιδιών;
Υπάρχουν ιδέες πάλι με τα 5αρια της ΑΜΘ με άλλα θέματα ίσως περιβάλλον και οικολογία. Αλλά θα το δούμε. Υπάρχουν κοινά σημεία ας πούμε την διαχείριση του φόβου από τις φωτιές του Έβρου , την δική μας περιοχή της Θάσου, την Ξάνθη, όλοι αυτοί οι Νομοί της ΑΜΘ έχουν πληγή από τις πυρκαγιές θα το δούμε το θέμα στην συνέχεια.
Όπως λέει και ο Αντουάν Εξυπερύ στον Μικρό Πρίγκιπα αγαπάς κάτι μόνο όταν το γνωρίσεις και μόνο όταν τα παιδιά γνωρίσουν τον γενέθλιο τόπου τους, τότε μόνο θα τον αγαπήσουνε. Αλλιώς φεύγουμε εύκολα από τον τόπο μας. Είμαι βέβαιη βλέποντας πως μπορεί να αξιοποιηθεί ένα κτίριο, βλέποντας τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, βλέποντας πόσο όμορφες είναι οι πόλεις μας όταν είναι χριστουγεννιάτικα στολισμένες ελπίζουμε ότι αυτά θα είναι κίνητρα ώστε τα παιδιά να παραμείνουν στον τόπο τους και στην συνέχεια να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά.
Πιοί σας υποστήριξαν στην όλη αυτή σας προσπάθεια;
Τέλος, η κα Βαμβρούρη εξέφρασε την δυσαρέσκεια της λέγοντας πως στην όλη αυτή προσπάθεια δεν βρήκαν την στήριξη από κανέναν φορέα, ζητήσαμε την στήριξη της Περιφέρειας αλλά αρνήθηκαν, ζητήσαμε εγγράφως την στήριξη του Επιμελητηρίου Καβάλας δεν μας βοήθησαν καθόλου και έτσι οτιδήποτε δημιουργήθηκε πχ. Στυλό, τα πληρώσαμε εμείς μόνοι μας.
Παρόλο αυτά θα άξιζε να ευχαριστήσω τον κ. Κώστα Παπακοσμά, την κ.Σαπφώ Αγγελούδη, την κ. Κατερίνα Τσακίρη, και τον κ. Φώτη Λαζαρίδη.
Περισσότερες πληροφορίες ενημερωθείτε από το site του 5ου Γυμνασίου Καβάλας .
https://5gym-kaval.kav.sch.gr/
Βασιλική Κυφωνίδου
Δημοσιεύτηκε στις
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.