Χρονόμετρο

    ΤΙ ΕΙΔΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΘΡΑΚΑΣ: Την αρχαιότερη γνωστή περίπτωση σφαιρικής αστραπής ή…UFO;

    Δημοσιεύτηκε στις

     

     

     

    Το συγκεκριμένο βραχογράφημα έχει βρεθεί στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Παγγαίου

     

     

     

    Ελάχιστες είναι οι αναφορές στην βιβλιογραφία για τα αστρονομικά ή μετεωρολογικά γεγονότα που αποτυπώνονται σε βραχογραφήματα του Παγγαίου και της ευρύτερης περιοχής των Φιλίππων. Αυτό συμβαίνει ίσως γιατί μόλις τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ερευνητές που συνδέουν τις αρχαίες παραστάσεις των βραχογραφημάτων με το γεγονός ότι οι δημιουργοί τους δεν τα χάραζαν απλά και μόνο για να αποτυπώσουν ζώα και ανθρώπους, αλλά και φαινόμενα που λαμβάνανε χώρα στον ουράνιο θόλο και όπως ήταν αναμενόμενο τους εντυπωσίαζαν. Έτσι βλέπουμε επάνω σε βράχους, να σχηματίζονται αστερισμοί, ο ηλιακός δίσκος και η σελήνη, σε διάφορες παραλλαγές. Όπως επίσης στην ίδια περιοχή του Παγγαίου, υπάρχουν βραχογραφήματα που αποτυπώνουν την πορεία της κίνησης του ήλιου και της σελήνης στην διάρκεια του χρόνου και άλλα κοσμικά γεγονότα, με τις οποίες υπάρχει μια συστηματική έρευνα και καταγραφή από το ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ.

     

    Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα πολύ σπάνιο βραχογράφημα του Παγγαίου και συγκεκριμένα, ο χώρος που βρέθηκε είναι, νοτιοανατολικά στον μυχό της Πιερίας κοιλάδας, επάνω σε ένα λόφο όπου έχουμε διαδοχικές λατρευτικές περιόδους, από την προϊστορία μέχρι και τους πιο πρόσφατους αιώνες.

     

    Είναι μια εικόνα όπου αποτυπώνεται ένα αρχαίος Θράξ καβαλάρης, ο οποίος κρατάει ένα μακρύ ακόντιο και επάνω από το κεφάλι του ίπταται ένα σφαιρικό αντικείμενο!!! Η εύλογη απορία είναι, το τι είναι αυτό που βλέπουμε; Να είναι ένα αστρονομικό φαινόμενο ή μια αρχαία παρουσία ΑΤΙΑ;

     

    Την περίπτωση να είναι ο ήλιος την αποκλείουμε, καθώς σε όλες οι υπόλοιπες παραστάσεις, στην ευρύτερη περιοχή του Παγγαίου, η αποτύπωση του ήλιου προσομοιάζει αρκετά με αυτή που σχεδιάζουμε και εμείς. Είναι οι εικόνες που βλέπετε δίπλα. Μάλιστα σε μια περίπτωση έχουμε και συσχετισμό του βραχογραφήματος με μια αρχαία παράδοση της αναπαράστασης του ήλιου, επάνω σε κοντάρια, με τα οποία έκαναν λατρευτικές λιτανείες, οι Παίονες.

     

    Με αυτό το σχέδιο αποτυπώνεται συνήθως ο ήλιος στα βραχογραφήματα

    Μια από τις σπάνιες βραχογραφίες με ένα αρχαίο Θράκα ιππέα να κρατάει ένα – μάλλον – ξύλο – με ένα ήλιο – περιοχή Κρυονερίου

    Παίονες με ήλιους – Πηγη και επεξεργασία VISALTIS.NET – Το βραχογράφημμα προέρχεται από τις βορειοδυτικές πλαγιές του Παγγαίου.

      

    Η απάντηση από ένα μεσαιωνικό χειρόγραφο

     

    Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν σε ένα μεσαιωνικό κείμενο ηλικίας περίπου 750 ετών την – όπως υποστηρίζουν – αρχαιότερη γνωστή περιγραφή ενός σπάνιου καιρικού φαινομένου, της σφαιρικής αστραπής ή κεραυνού με σχήμα σφαίρας, όπως αναφέρεται σε σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ.

     

    Οι σφαιρικές αστραπές συνήθως σχετίζονται με τις καταιγίδες και παραμένουν ανεξήγητες μέχρι σήμερα. Έχουν περιγραφεί ως φωτεινά σφαιρικά αντικείμενα διαμέτρου κατά μέσο όρο 25 εκατοστών, αλλά μερικές φορές φθάνουν ακόμη και τα αρκετά μέτρα σε διάμετρο (εξ ου μερικοί τα “υποπτεύονται” ότι στην πραγματικότητα είναι…εξωγήινα UFO).

     

    Οι καθηγητές Φυσικής Μπράιαν Τάνερ και Ιστορίας Τζάιλς Γκάσπερ του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Weather (Καιρός) της βρετανικής Βασιλικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, ανακάλυψαν ότι στο “Χρονικό” του που είχε γραφτεί γύρω στο 1200, ο Βενεδικτίνος μοναχός Γερβάσιος του Καντέρμπερι, ανέφερε ότι στις 7 Ιουνίου 1195 “ένα θαυμαστό σημάδι κατέβηκε κοντά στο Λονδίνο”.

     

    Ο μοναχός, ο οποίος γενικά θεωρείται αξιόπιστη πηγή, περιέγραψε ένα πυκνό και πολύ σκοτεινό σύννεφο από το οποίο βγήκε μια λευκή ουσία, η οποία πήρε σφαιρικό σχήμα κάτω από το νέφος και μετά με μορφή πύρινης σφαίρας κινήθηκε καθοδικά προς τον γειτονικό ποταμό Τάμεση.

     

    Όπως ανέφερε ο Τάνερ, “ο σφαιρικός κεραυνός είναι ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο που ακόμη δεν έχει κατανοηθεί. Η περιγραφή του Γερβάσιου για μια άσπρη ουσία που βγήκε από το σκοτεινό σύννεφο, πέφτοντας σαν περιστρεφόμενη πύρινη σφαίρα και μετά κινούμενη κάπως οριζόντια, είναι πολύ παρόμοια με τις ιστορικές και τις σύγχρονες περιγραφές ενός σφαιρικού κεραυνού. Αν ο Γερβάσιος περιγράφει μια σφαιρική αστραπή, όπως πιστεύουμε, τότε πρόκειται για την πιο πρώιμη περιγραφή τέτοιου συμβάντος που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην Αγγλία”.

     

    Η προηγούμενη αρχαιότερη περιγραφή κάτι ανάλογου ήταν στη διάρκεια μιας καταιγίδας στο Ντέβον στις 21 Οκτωβρίου 1638. Το “Χρονικό” του Γερβάσιου σώζεται σήμερα σε τρία χειρόγραφα: ένα στη Βρετανική Βιβλιοθήκη και δύο στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Το κείμενο είναι στα λατινικά και δεν υπάρχει αγγλική μετάφραση του.

     

    Ο Γκάσπερ ανέφερε ότι ο Γερβάσιος, πέρα από τα εκκλησιαστικά και πολιτικά πράγματα που περιγράφει στο “Χρονικό” του, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τα φυσικά φαινόμενα, από πλημμύρες και σεισμούς έως εκλείψεις και άλλα ουράνια συμβάντα. Η εξέταση της αξιοπιστίας του ως συγγραφέα και μάρτυρα πιστοποιείται από τη διασταυρωμένη ακρίβεια γενικά των λεγομένων του.

     

    “Δεδομένου ότι ο Γερβάσιος φαίνεται να είναι αξιόπιστος, πιστεύουμε ότι η περιγραφή του για την πύρινη σφαίρα στον Τάμεση στις 7 Ιουνίου 1195 υπήρξε η πρώτη πλήρως πειστική αναφορά σε μια σφαιρική αστραπή οπουδήποτε”, ανέφερε ο Γκάσπαρ.

     

     

    Νεώτερη μαρτυρία

     

    Στο σημείο αυτό βέβαια θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς αν υπάρχουν άλλες μαρτυρίες εμφάνισης κυκλικής αστραπής στην περιοχή του Παγγαίου; Όπως με πληροφόρησε ο δημοσιογράφος και ερευνητής Άρης Μεντζίζης, στο Παλαιοχώρι σημειώθηκε ένα ανάλογο φαινόμενο στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και για το οποίο κατέγραψε τις μαρτυρίες από τους παρόντες στο γεγονός. Συγκεκριμένα μια βροχερή μέρα, μια ομάδα κατοίκων του Παλαιοχωρίου είχαν κατέβει στην Βάλτα για να δουλέψουν τα χωράφια τους και εκεί που καλλιεργούσαν ο χώμα, είδαν να κατεβαίνει από το Παγγαίο προς την δική τους κατεύθυνση, μιας φωτεινή σφαίρα που πέρασε πάνω από τα κεφάλια τους, προκαλώντας όπως είναι αναμενόμενο δέος και φόβο. Τα ίδια συναισθήματα πρέπει να ένοιωσαν και οι αρχαίοι θράκες, μάρτυρες ενός ανάλογου φυσικού φαινομένου και ένοιωσαν την ανάγκη να κρατήσουν την ανάμνηση του, καταγράφοντας το με ένα βραχογράφημα και μάλιστα σε ένα ιερό χώρο.

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.