Χρονόμετρο

    Δαντελωτές ακτές, καθαρά νερά και πανέμορφα δάση.

    Δημοσιεύτηκε στις

    Θάσος, νησί, καταπράσινο, ευλογημένο, σμαραγδένιο.

    Το νησί χαρακτηρίζεται από τις κατάφυτες πλαγιές των βουνών. Το Υψάριο είναι η ψηλότερη κορυφή του (1.127μ.). Σε πολλά σημεία του  νησιού συναντάς δάση από βελανιδιές και πεύκα. Η φυσική ομορφιά των βουνών που το περιβάλουν με τις απόκρημνες γρανιτένιες πέτρες, τα τρεχούμενα νερά, τα πυκνά δάση να καταλήγουν σε πολλά σημεία μέχρι και τη θάλασσα, δίνουν στο νησί μια ξεχωριστή ομορφιά, πλαισιωμένη από  πανέμορφες παραλίες και πεντακάθαρα νερά. Το όρος Υψάριο μαζί με το ακρωτήρι Παχύς, το ακρωτήρι Κεφαλάς και τον όρμο της Ποταμιάς από το Ακρωτήρι Πύργος έως το νησί Γραμβούσα, ανήκουν στον κατάλογο NATURA 2000.

    thassos (3) thassos (4) thassos (10) thassos (11) thassos (12) thassos (13)

    Το αξιοσημείωτο στο νησί είναι ότι στην υποπαράλια ζώνη αναπτύσσεται πλούσια χλωρίδα φυκιών. Τα λιβάδια Ποσειδωνίας, οι λεγόμενες φυκιάδες, είναι ανώτερα φυτά τα οποία ανθοφορούν και δίνουν καρπούς. Το φύλλωμα των λιβαδιών συγκρατεί την αιωρούμενη οργανική ύλη, διατηρώντας τη διαφάνεια του θαλασσινού νερού. Και το πιο σημαντικό. Λόγω της ύπαρξής τους, η περιοχή δεν δέχεται την επίδραση ρύπανσης και διασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο η καθαρότητα των νερών. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 400 είδη χλωρίδας και 1.000 είδη πανίδας ζουν μέσα στα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας.

     

    thassos (24)

    ΘΑΣΟΣ:

    Το στολίδι του Β. Αιγαίου

     

     

    Δαντελωτές ακτές, πλούσια βλάστηση, έντονη μυρωδιά πεύκου και ιωδίου, συμπληρώνουν την ιστορική και πολιτιστική αξία του νησιού. Μια περιήγηση οδικώς ή με κάποιο σκάφος θα σας πείσει για όλα αυτά.

     

     

    Το καταπράσινο νησί της Θάσου στο Βόρειο Αιγαίο, εποικίστηκε από νωρίς, πρώτα από τους Φοίνικες (1600-1500 π.X.) και αργότερα από Παριανούς  ναυτικούς (7ος αι. π.X.) και αυτό εξαιτίας της προνομιακής θέσης  και του πλούσιου σε κοιτάσματα χρυσού και μαρμάρου εδάφους του. Από τον 6ο έως τον 4ο αι. π.Χ. το νησί γνώρισε μεγάλη ακμή. Αυτό μαρτυρούν τα μνημεία της αρχαίας Θάσου που σώζονται στο Λιμένα.

     

    Στην αρχαία πόλη του νησιού υπήρχαν δύο λιμάνια, ένα για τα εμπορικά πλοία  και ένα για τα πολεμικά. Μπροστά στο εμπορικό λιμάνι βρίσκεται η αρχαία αγορά, λίγο πιο κάτω τα ερείπια του Ιερού  του Διονύσου (5ος αι. π.Χ.), λίγο πιο πέρα το  Ιερό του Ποσειδώνα (4ος αι. π.Χ.). Το ανηφορικό μονοπάτι οδηγεί στο αρχαίο θέατρο (5ος αι. π.Χ.). Από το θέατρο μπορεί κανείς να επισκεφτεί το ναό της θεάς Αθηνάς.

     

    Σίγουρα θα πρέπει κανείς να επισκεφτεί το αρχαιολογικό μουσείο, καθώς και το Καλογερικό, χτισμένο από μοναχούς της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, στο παλιό λιμάνι.

     

    Το κέντρο του Λιμένα είναι γεμάτο ταβέρνες, μπαρ και καταστήματα με τουριστικά είδη.

     

    Ξεχωριστή  θέση έχουν και οι παραλίες της περιοχής . Ορισμένες από αυτές είναι οργανωμένες, (Μακρύαμμος), αλλά και κάποιες άλλες ξεχωρίζουν για την ομορφιά τους (Γλυφάδα, Νυστέρι, Παπαλιμάνι, Παχύς.)

     

    Η Παναγία, είναι ένας από τους ονομαστούς παραδοσιακούς οικισμούς της Θάσου. Το όνομά του το χωριό το οφείλει στην εκκλησία της Παναγίας. Ξεχωριστή ομορφιά προσδίδουν τα μεγάλα πλατάνια στη πλατεία του χωριού με τα τρεχούμενα νερά και τα παραδοσιακά καφενεδάκια. Το χωριό είναι ξακουστό για τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, που παρασκευάζουν νοικοκυρές του χωριού με πρώτο το καρυδάκι.

     

    Πολύ κοντά στο χωριό υπάρχει η παραλία της «Χρυσής Αμμουδιάς» και «τ’ Αυλάκια».

    thassos (14)thassos (25) thassos (21) thassos (22) thassos (20) thassos (19)

    Πηγαίνοντας νότια ο επισκέπτης συναντά το χωριό της Ποταμιάς. Εκεί μπορεί κανείς να επισκεφτεί το μουσείο του γλύπτη Πολύγνωτου Βαγή.

    Η παραλία της σκάλας Ποταμιάς είναι πανέμορφη. Καινούριες ξενοδοχειακές μονάδες και ταβερνάκια που σερβίρουν χταπόδι λιαστό και χταποδοκεφτέδες  μπορούν να ικανοποιήσουν τα γούστα και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Απέναντι από την παραλία βρίσκεται το νησάκι Κραμπούσα.

     

    Κοίνηρα, Αλυκές, Θυμωνιά και Αστρίδα . Μικροί οικισμοί απείρου κάλλους, με παραλίες και μικρούς κολπίσκους, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του. Ονομαστές είναι οι παραλίες, Αλυκή, Ψιλή Άμμος, Παράδεισος, Θυμωνιά. Στις Αλυκές σώζονται ερείπια δύο παλαιοχριστιανικών βασιλικών, ενός αρχαίου λατομείου μαρμάρου και ερείπια του Ιερού των  Διόσκουρων. Στο δρόμο από την Αστρίδα για την Αλυκή συναντά κανείς το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Η θέα από το μοναστήρι είναι φανταστική.

     

    Ο Ποτός είναι ένα πολυσύχναστο μέρος της Θάσου με οργανωμένη παραλία πολλές ταβέρνες  και έντονη νυχτερινή ζωή. Πολύ κοντά βρίσκεται ο οικισμός του Αγίου Αντωνίου με πολυτελή ξενοδοχεία και υπέροχες ακρογιαλιές. Ανηφορίζοντας και σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από τον Ποτό φτάνουμε στο χωριό Θεολόγος. Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση χωριό και υπήρξε  η πρώτη πρωτεύουσα της Θάσου. Υπάρχει το αρχοντικό του Χατζηγιώργη στο οποίο λειτουργεί λαογραφικό μουσείο. Στο Θεολόγο, τον Αύγουστο, αναβιώνει το έθιμο του θασίτικου γάμου.

     

    Συνεχίζοντας για τα Λιμενάρια περνάμε από το Πευκάρι. Εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε τις αντοχές σας στα θαλάσσια σπορ, να κολυμπήσετε αλλά και να ξεκουραστείτε κάτω από τα πεύκα, που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.

     

    Στα Λιμενάρια βρίσκεται η παραλία των Μεταλλείων,(όπου παλαιότερα  βρίσκονταν τα γραφεία της γερμανικής εταιρείας Speidel που εκμεταλλευόταν τα μεταλλεύματα  σιδήρου), το Παλατάκι και ο παλιός οικισμός στα ορεινά του χωριού, το Κάστρο. Μοναδική είναι και η παραλία της Τρυπητής. Το χωριό διαθέτει και Λαογραφικό Μουσείο. Πολλά ξενοδοχεία, μπαρ, εστιατόρια και ταβέρνες, όπως και καταστήματα με είδη δώρων καλύπτουν τις ανάγκες κάθε επισκέπτη.

    thassos (8) thassos (17) thassos (15)

    Βόρεια των Λιμεναρίων συναντάμε τις Μαριές .Όμορφες αμμουδιές με πεντακάθαρα νερά και γραφικά ταβερνάκια συμπληρώνουν την ομορφιά του μικρού αυτού χωριού. Ανεβαίνοντας προς τις Μαριές, κάντε  μία στάση στο μοναστήρι της Παναγίας. Βγαίνοντας από το χωριό, στο δρόμο που οδηγεί προς το Υψάριο και το Κάστρο ο επισκέπτης συναντά τη λίμνη της Γέννας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο μοναδικός υδροβιότοπος πάνω στο νησί και η στάση – επίσκεψη είναι σίγουρα μια μοναδική εμπειρία.

     

    Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο φτάνει κανείς στη Σκάλα Καλλιράχης. Μετά τις παραλίες της πάνω και κάτω Λαγκάδας, ο επισκέπτης μπορεί να σταματήσει για μπάνιο και ουζάκι στο Κλίσμα απ’ όπου μπορεί να απολαύσει το  όμορφο ηλιοβασίλεμα. Οι ψαροκαλύβες που υπάρχουν εδώ, είναι ένα μοναδικό θέαμα που δεν το συναντάει κανείς σε άλλο χωριό του νησιού. Η Καλλιράχη απέχει μόνο δύο χιλιόμετρα από τη Σκάλα. Αξίζει μία επίσκεψη στον Ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει το εντυπωσιακό τέμπλο της εκκλησίας, ενώ προτείνεται και μια βόλτα στο παλιό χωριό την Κακηράχη, και στα  ξωκλήσια των Αγίων Αναργύρων και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και να αποζημιωθεί από τη θέα. Στο χωριό λειτουργεί και Λαογραφικό Μουσείο.

     

    Η επόμενη στάση είναι στο χωριό Σωτήρας. Στη Σκάλα του χωριού υπάρχει μία μεγάλη παραλία με ρηχά και πεντακάθαρα νερά. Ωστόσο ιδιαίτερα όμορφο είναι το χωριό, όπου τα μεγάλα πλατάνια και οι βρύσες με τα κρυστάλλινα νερά δίνουν το δικό τους χρώμα. Στο ταβερνάκι του  χωριού και στο παραδοσιακό καφενείο μπορεί να απολαύσει κανείς από θασίτικο κατσικάκι έως έναν απλό καφέ, συνοδευμένο από θασίτικο γλυκό του κουταλιού.  Κάντε τη βόλτα σας μέσα στα σοκάκια και επισκεφτείτε το ξωκλήσι του Αϊ-Γιάννη και την εκκλησία της Μεταμόρφωσης.

     

    Συνεχίζοντας βόρεια, περνάμε από τον Πρίνο, το δεύτερο λιμάνι που ενώνει το νησί με τη Καβάλα. Στη Σκάλα Πρίνου ο επισκέπτης μπορεί να κατασκηνώσει μέσα στο δασύλλιο ή να μείνει σε κάποιο από τα πολλά ξενοδοχεία και δωμάτια που υπάρχουν. Μπορεί να προμηθευτεί μέλι και κερήθρα από το Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό, όπως και «ελιά θρούμπα» από το παρασκευαστήριο που λειτουργεί εκεί. Από τον Πρίνο ο δρόμος οδηγεί στα δυο γραφικά χωριά Μικρό και Μεγάλο Καζαβήτι. Εδώ η αρχιτεκτονική ακολουθεί τον παλιό θασίτικο ρυθμό. Πέτρινα σπίτια με μικρά παράθυρα και εξώστες. Πλούσια βλάστηση και γάργαρα νερά που τρέχουν από παντού το χαρακτηρίζουν ως ησυχαστήριο πολλών επωνύμων, που φρόντισαν έγκαιρα ν’ αποκτήσουν το δικό σπίτι εκεί.

    Στο μικρό θεατράκι, το καλοκαίρι, πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις από τους συλλόγους του νησιού. Ακόμη από τον Πρίνο μπορεί κανείς να επισκεφτεί το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.

     

    Το Ραχώνι, τέλος, είναι το χωριό που συναντά κανείς βγαίνοντας από το Λιμένα και το τελευταίο της διαδρομής μας. Στη Σκάλα Ραχωνίου βρίσκει κανείς παραδοσιακά ουζερί αλλά και μια μεγάλη παραλία. Το χωριό, τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτυχθεί σημαντικά και προσφέρει πολλές ανέσεις στους τουρίστες που θα το επισκεφτούν.  Ανηφορίζοντας, συναντάμε  δυο ορεινά χωριά απλωμένα στις πλαγιές του βουνού, το Ραχώνι και ο Άγιος Γεώργιος. Στο χωριό του Αγίου Γεωργίου, ανατράφηκε ο Μεχμέτ Αλή ο οποίος αργότερα έζησε στην Καβάλα.

    ΚΕΙΜΕΝΑ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ: Αγλαϊα Τερλελέ

    filippidis-afisa
    koukoutsi
    kazaviti-internet
    ΙΡΕΝΕ
    LATSOURIS
    mesogeios
    POCO-LOCO-1
    NAYSIKA
    istos-logo
    island---2

    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.