Χρονόμετρο

    Θάσος: Ανακαλύψτε και… αγαπήστε το πράσινο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου

    Δημοσιεύτηκε στις

       Αν έπρεπε κάποιος να περιγράψει το νησί της Θάσου μόνο με φράσεις θα ήταν αρκετές οι: Άπλετο φως. Καθαρές θάλασσες. Πανέμορφες παραλίες. Πέτρινα χτίσματα. Λευκό μάρμαρο. Μνήμες και παραδόσεις. Μία ευκαιρία για απόδραση.

     

    Η Θάσος κατά γενική ομολογία παραμένει το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου, παρά τις μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί ένα μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου του νησιού. Με το πεύκο να φτάνει μέχρι το κύμα και την ελιά να καλύπτει κάθε σπιθαμή καλλιεργήσιμης γης. Τόπος με ευλογημένα «σωθικά», γεμάτα μεταλλεύματα, αλλά και πετρέλαιο στη θάλασσά του, καθώς ο Πρίνος, αποτελεί τα τελευταία σαράντα χρόνια συνώνυμο των ελληνικών πετρελαίων, αφού μέχρι σήμερα στον θαλάσσιο κόλπο υπάρχει το μοναδικό κοίτασμα όπου συνεχίζεται η εξόρυξη του μαύρου χρυσού.

     

       Από το εντυπωσιακό Υψάριο στις μαγευτικές παραλίες

     

    Διοικητικά η Θάσος, ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. απέναντι από τα παράλια της ανατολικής Μακεδονίας, σε μικρή απόσταση από την Κεραμωτή και τις εκβολές του Νέστου.

     

    Το ψηλότερο σημείο του νησιού, είναι το Υψάριο (ή Ψαριό όπως το λένε οι ντόπιοι), με ύψος 1.127 μ., η κορυφή της μεγάλης οροσειράς που διασχίζει το νησί. Στο Υψάριο τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται το Αστροκάμπινγκ, όπου συμμετέχουν πολλά άτομα που έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες δράσεις αλλά και εργαστήρια με αντικείμενο την παρατήρηση του ουράνιου θόλου, την οργανωμένη φωτογράφηση, τη μελέτη αντικειμένων καθώς και εκδηλώσεις αφιερωμένες στα παιδιά.

     

    Γύρω από το Υψάριο απλώνονται οι δαντελένιες ακτές του νησιού. Η Θάσος, αποτελεί έναν ενιαίο δήμο, με πρωτεύουσα το Λιμένα. Εκεί, όπως και στα Λιμενάρια, υπάρχουν όλες οι υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του κοινού αλλά η κάθε τοπική κοινότητα κρύβει τις δικές του ομορφιές.

       Πλούσια ιστορία

     

    Τα ευρήματα των ανασκαφών αποδεικνύουν ότι η Θάσος κατοικούνταν ήδη από την Νεολιθική εποχή. Αργότερα εποικίστηκε από τους Φοίνικες, που εκμεταλλεύονταν τα ορυχεία χρυσού και σιδήρου και την πλούσια ξυλεία της. Οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν στη Θάσο τον 7ο αιώνα π.Χ. από την Πάρο. Οι Πάριοι άποικοι, έμαθαν από τους Φοίνικες την εξόρυξη των μετάλλων και τη βιοτεχνία, εκμεταλλεύτηκαν την ξυλεία των δασών και τα αμπέλια του νησιού, ανέπτυξαν εμπορικές και πολιτισμικές σχέσεις με την Αθήνα, τις Κυκλάδες και τις άλλες ελληνικές αποικίες, στα παράλια της Μακεδονίας και της Θράκης. Η σημερινή Καβάλα ήταν στην αρχαιότητα αποικία των Θασίων. Ο επισκέπτης μπορεί πλέον να θαυμάσει στο σύνολό της την πλούσια ιστορία του νησιού στο σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στη βόρεια Ελλάδα με σημαντικά εκθέματα και τον γιγάντιο Κούρο στην είσοδό του.

     

       Ο Λιμένας

     

    Η Θάσος σήμερα είναι ένας πανέμορφος τουριστικός τόπος, με υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων, πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, άρτιο οδικό δίκτυο, κέντρο υγείας και άμεση πρόσβαση στη στεριά, χάρις στα πλοία και το ιπτάμενο δελφίνι, που ξεκινούν από το λιμάνια της Καβάλας και της Κεραμωτής.

     

    Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Λιμένας. Μια μικρή, γραφική κοινότητα, με χαμηλά σπίτια και κεραμιδένιες σκεπές. Είναι η κοινότητα στην οποία διαδραματίζονται τα σημαντικότερα γεγονότα στο νησί. Ο Λιμένα ξυπνά μνήμες από μια άλλη εποχή αφού η αρχαία πόλη συνυπάρχει αρμονικά με τη σύγχρονη. Παντού μέσα στο Λιμένα υπάρχουν διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα. Ο επισκέπτης καθώς κάνει βόλτα στους στενούς δρόμους ανακαλύπτει μοναδικής ομορφιάς εικόνες.

     

       Ο γύρος του νησιού… εμπειρία

     

    Οι επισκέπτες που θέλουν να περιηγηθούν οδικώς το νησί έχουν δύο δυνατότητες. Η πρώτη, είναι να ξεκινήσουν από τον Λιμένα ακολουθώντας το δρόμο δυτικά, με κατεύθυνση τα Λιμενάρια. Η δεύτερη, να ξεκινήσουν από τον Λιμένα και προχωρώντας ανατολικά, να φτάσουν ως τον Ποτό και το Θεολόγο. Ακολουθώντας την πρώτη διαδρομή, ο επισκέπτης βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού που είναι πολυσύχναστο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ορεινές πανέμορφες Τοπικές Κοινότητες. Δεν λείπουν οι εκπληκτικές παραλίες, με τις ατελείωτες αμμουδιές και τα καταπράσινα δάση που αγκαλιάζουν τις πλαγιές των βουνών. Στην πλευρά αυτή, βρίσκονται το Ραχώνι, ο Πρίνος, το Καζαβίτι, ο Σωτήρας, η Καλλιράχη, οι Μαριές, τα Λιμενάρια και το Πευκάρι. Στα περισσότερα από αυτά τα χωριά, υπάρχουν οι Σκάλες στην παραλία, που αποτελούν τόπο έλξης τους καλοκαιρινούς μήνες.

     

       Στο… «λαβωμένο» Καζαβίτι

     

    Ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο που ξεκινά από τον Πρίνο (ή Καλύβια για τους ντόπιους), ο επισκέπτης φτάνει στο Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι. Ίσως το πιο γραφικό και πιο πράσινο (πριν την καταστροφική πυρκαγιά του 2016) χωριό της Θάσου, χτισμένο στις πλαγιές ενός λόφου.

     

    Το Μικρό και το Μεγάλο Καζαβίτι ήταν πραγματικά ένας επίγειος παράδεισος που δυστυχώς έχει «λαβωθεί» σε μεγάλο βαθμό από τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά το Σεπτέμβριο του 2016. Το μικρό παραδοσιακό καφενεδάκι κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο στην ανηφορική πλακόστρωτη πλατεία, που ψήνει ελληνικό καφέ στη χόβολη και σερβίρει κρύο νερό από την πηγή της πλατείας, είναι μια από τις απολαύσεις που όλοι πρέπει να ζήσουν.

     

    Ο επισκέπτης καθώς περπατάει ανακαλύπτει έναν τόπο γεμάτο πεύκα και πλατάνια, θάμνους έναν τόπο απαράμιλλης ομορφιάς. Σπίτια χαμηλά, πετρόχτιστα, με αυλές και σκεπές από πελεκημένη πέτρα. Εκεί, ξεκουράζεσαι στη δροσιά που χαρίζουν τα δέντρα και αποκοιμάσαι έχοντας στα αυτιά σου το θρόισμα των φύλλων τους.

     

    Ευτυχώς, ακόμα και σήμερα, το Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι είναι ένας προορισμός που πρέπει όλοι να επισκεφθούν ερχόμενοι στη Θάσο. Είναι ένα μικρό Πήλιο. Και μπορεί για πολλούς από τους τουρίστες το παραδοσιακό χωριό της Παναγίας να παραμένει αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον τους, ωστόσο το Καζαβίτι αποτελούσε και αποτελεί έναν τόπο ασύγκριτης ομορφιάς.

     

       Τα κοσμοπολίτικα Λιμενάρια

     

    Πρόκειται για ένα μεγάλο χωριό που αναπτύχθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα. Το λιμάνι των Λιμεναρίων, άρχισε να αποκτά εμπορική σημασία, από το 1903, όταν άρχισαν να φορτώνονται εκεί ορυκτά που εκμεταλλευόταν μια μεγάλη ξένη εταιρία. Η έδρα της εταιρίας, είναι ένα μεγάλο κτίριο, γνωστό ως «Παλατάκι» που βρίσκεται πάνω από το γραφικό λιμανάκι των ψαράδων. Η ανάπτυξη όμως του χωριού, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό. Τους θερινούς μήνες, τα Λιμενάρια γεμίζουν και οι παραλίες σφύζουν από κόσμο.

     

       Η άγρια ομορφιά του νησιού

     

    Από τα μεγαλύτερα προνόμια της Θάσου, θεωρούνται οι μοναδικές φυσικές της ομορφιές, που όμοιές τους δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο νησί του Αιγαίου. Τοπία εκπληκτικά, δάση και σπηλιές, χαράδρες, ελαιώνες και γραφικές παραλίες.

     

    Η περιήγησή ξεκινά από την παραλία της Μακρύαμμου και συνεχίζεται στην Παναγία, τη Χρυσή Αμμουδιά, την Ποταμιά, τα Κοίνυρα, την Αλυκή, την Αστρίδα, τον Ποτό και τον Θεολόγο. Το άγριο φυσικό τοπίο με τις απότομες καταπράσινες χαράδρες και τις καταπληκτικές ακρογιαλιές, έρχεται σε αντίθεση με την ήρεμη ομορφιά, το απαλό αγκάλιασμα θάλασσας και στεριάς στις άβαθες ακτές στα νότια του νησιού.

     

       Το λευκό… χρυσάφι

     

    Η πυκνή βλάστηση εντυπωσιάζει με πλατάνια, βελανιδιές, κέδρους και πεύκα, ενώ το έδαφος είναι πλούσιο σε μάρμαρο. Το φημισμένο λευκό μάρμαρο της Θάσου είναι ξακουστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι περισσότερες εξαγωγές γίνονται σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Ευρώπης. Με λευκό μάρμαρο Θάσου είναι στρωμένο το σημαντικότερο μουσουλμανικό προσκύνημα, η Μέκκα. Πάντως, η πολύχρονη και σε ορισμένες φορές αλόγιστη εξόρυξη αυτού του πλούσιου φυσικού υλικού έχει πληγώσει ανεπανόρθωτα το νησί, κάτι που ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει δια γυμνού οφθαλμού παρατηρώντας με προσοχή.

     

       Η αρχοντική Μακρύαμμος

     

    Είναι μια πανέμορφη γραφική παραλία, που βρίσκεται στα ανατολικά του Λιμένα. Είναι ένας πανέμορφος γραφικός ήσυχος κόλπος κοντά στην πόλη, με κρυστάλλινα νερά, περικυκλωμένος από καταπράσινα πεύκα. Η ακτή είναι αμμώδης και οργανωμένη, ιδανική για ατελείωτες ώρες μπάνιου και ηλιοθεραπείας. Στην παραλία, υπάρχει μια σύγχρονη τουριστική μονάδα με μπανγκαλόου από τις πρώτες που δημιουργήθηκαν στη χώρα στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Τα μικρά γραφικά σπίτια σπαρμένα μέσα στις φυλλωσιές των δέντρων αποτελούν ένα ιδανικό μέρος για ξεκούραστες διακοπές.

     

       Η Χρυσή Αμμουδιά της Παναγίας

     

    Ορεινό χωριό και δημοφιλής προορισμός για πολλούς τουρίστες. Η Παναγία διακρίνεται για τα μεγάλα πλατάνια στην πλατεία τα πολλά τρεχούμενα νερά και τα γραφικά καφενεία όπου σερβίρεται ελληνικός καφές ψημένος στη χόβολη και παραδοσιακό γλυκό κουταλιού καρυδάκι. Σημαντική είναι η εκκλησία της Παναγίας , που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κοινωνική και οικονομική ζωή του χωριού.

     

    Στην Παναγία, βρίσκεται μια από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού. Η Χρυσή Αμμουδιά, μια πραγματικά ατελείωτη χρυσή παραλία, με λεπτή άμμο, που αφήνει άφωνους όσους την επισκέπτονται για πρώτη φορά.

     

    Η θάλασσα συναντά την ιστορία στην Αλυκή

     

    Μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Θάσου είναι η Αλυκή. Εδώ βρίσκεται ένας αρχαιολογικός χώρος στον οποίο υπάρχουν αρχαία και μεσαιωνικά μνημεία. Τα σπουδαιότερα είναι το ιερό, οι λατρευτικές σπηλιές και τα λατομεία μαρμάρων. Ο οικισμός της Αλυκής έζησε όμως τα μεγαλύτερα χρόνια ακμής στους μέσους χρόνους. Από την εποχή αυτή σώζονται τα ερείπια από δύο βασιλικές εκκλησίες. Τα λατομεία και ο οικισμός, εγκαταλείφθηκαν τον 7ο μ.Χ. αιώνα, λόγω πειρατικών επιδρομών. Όμως ο οικισμός ξαναγεννήθηκε μετά από πολλά χρόνια. Σήμερα το μαγευτικό αυτό κομμάτι έχει μεταμορφωθεί. Τα καθάρια νερά του κόλπου, αποτελούν μια ανεπανάληπτη φυσική πισίνα, ανάμεσα σε πεύκα, ελαιόδεντρα και μνημεία και συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο.

     

       Ο τουριστικός Ποτός

     

    Είναι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα του νησιού. Η ανάπτυξη είναι πρωτοφανής. Οικοδομικός οργασμός και επιχειρηματική δραστηριότητα μεγάλη. Ωραία και πολυτελή ξενοδοχεία αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια που έχουν κατασκευαστεί, εξυπηρετούν τον μεγάλο αριθμό των επισκεπτών.

     

    Ο παραδοσιακός Θεολόγος

     

    Η ιστορία του Θεολόγου ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους και είναι τόσο παλιά που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Είναι κτισμένος στο κέντρο της Θάσου. Τα άφθονα και καθαρά νερά, η πυκνή βλάστηση και η απόμερη τοποθεσία όπου βρίσκεται το χωριό, είναι ο λόγος που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν εδώ μοναχοί από το Άγιο Όρος. Ο οικισμός είναι χτισμένος αμφιθεατρικά. Τα παραδοσιακά σπίτια του Θεολόγου, χτισμένα παράλληλα προς την κλίση του εδάφους έχουν σχήμα ορθογώνιο ή τετράγωνο. Τα σπίτια στεγάζονταν με τοπική πέτρα και όχι κεραμίδια.

     

    Παραδοσιακές συνταγές σε γλυκά και ψάρια

     

    Στη Θάσο, όπως και στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί ολόφρεσκο ψάρι. Οι ντόπιοι προτιμούν το «λιόκαφτο», ψάρι ψημένο στον ήλιο και το σκουμπρί κομμένο στη μέση και ψημένο στα κάρβουνα. Ιδιαίτερα αγαπητό είναι το λιαστό χταπόδι που συνοδεύει ιδανικά το τσίπουρο και το ούζο.

     

    Από τα παραδοσιακά φαγητά, ξεχωρίζουν τα λάχανα μαγειρεμένα με ντομάτα, κρεμμύδια και λάδι. Άλλα γνωστά προϊόντα του νησιού είναι οι γευστικότατες θασίτικες ελιές (πράσινες ή μαύρες), το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το καθαρό μέλι και βέβαια δυο από τα πιο ονομαστά παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, το καρυδάκι και το συκαλάκι, αλλά και το θασίτικο σαραγλί.

     

    Ανακαλύψτε το… δικό σας νησί

     

    Η Θάσος έχει αστείρευτες και απίστευτες ομορφιές. Σε κάθε στροφή του δρόμου ο επισκέπτης ανακαλύπτει και μια εντυπωσιακή παραλία. Μπορεί να μην περιγράφεται στους τουριστικούς οδηγούς, ούτε να διαφημίζεται από τους ντόπιους. Είναι όμως η παραλία που ανακαλύπτει ο επισκέπτης, η δική του παραλία και τη συνδυάζει με την καλοκαιρινή εξόρμησή του, έναν όμορφο έρωτα, μια ξεκούραστη μέρα δίπλα στη θάλασσα, μια όμορφη ανάμνηση για τον χειμώνα που έρχεται.

     

    (ΣΣ: Επισυνάπτονται φωτογραφίες που έχει παραχωρήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμος Θάσου)

    ΑΠΕ-ΜΠΕ – του ανταποκριτή μας Β. Λωλίδη


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.