Χρονόμετρο

    Μέγα γαρ το της θαλάττης κράτος!

    Δημοσιεύτηκε στις
    Γράφει ο Γιώργος Μυτιληνός

    Γράφει ο Γιώργος Μυτιληνός

    Για τη σημασία της ρήσης «μέγα γαρ το της θαλάττης κράτος» υπάρχουν ακόμη και σήμερα διιστάμενες απόψεις. Κάποιοι διατείνονται πως η φράση αυτή του Περικλή αφορά «τη μεγάλη δύναμη της θάλασσας» και δεν αφορά «κράτη» με τη σύγχρονη έννοια αφού δεν υπήρχε καν η σημερινή έννοια του κράτους τα χρόνια εκείνα.

    Κατά πως φαίνεται όμως, δεν συμφωνούν όλοι με την απόδοση αυτή. Εξ άλλου

    από πότε η δύναμη της θάλασσας έγινε δύναμη του παράλιου κράτους; Τελικά… Μέγα το της θαλάσσης κράτος κατά τον Θουκυδίδη, σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει πως «Μεγάλη είναι η δύναμη του κράτους που ελέγχει την θάλασσα». Σήμερα όμως, στην εποχή μας δηλαδή, η φράση αυτή νοείται κυρίως υπό την έννοια της οικονομίας.

    Με κάλεσαν τις  προάλλες στη Χαλκιδική για μια φωτογράφιση. Τώρα στο τέλος της καλοκαιρινής σεζόν φωτογράφισα τουριστικές και αρχαιολογικές θέσεις και στα τρία πόδια, με σκοπό να προετοιμαστεί ένα νέο έντυπο υλικό για την επόμενη περίοδο. Το υλικό αυτό, κατάλληλα επεξεργασμένο, θα αποσταλεί σε διάφορες χώρες του κόσμου για την προσέλκυση μεγαλύτερου τουριστικού ρεύματος στην περιοχή. Κατηφόριζα από το Νέο Μαρμαρά κατευθυνόμενος προς τον Κουφό έναν φυσικό όρμο κλειστό και ασφαλή για αγκυροβόλια. Στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, τον όρμο αυτό εκμεταλλεύτηκαν κατά κόρο οι Γερμανοί για να ελλιμενίσουν τα πολεμικά πλοία τους. Στο ύψος της Τορώνης, καθώς κατέβαινα το μεσαίο πόδι, βλέπω εμβρόντητος δύο πανέμορφα ξύλινα σκαριά – καραβόσκαρα – στην παραλία και να κατακάθονται κυριολεκτικά πάνω στην αμμουδιά. Μέσα σε λίγα λεπτά ξεχύθηκαν προς την παραλία περί τα 100 άτομα, όλοι ξένοι τουρίστες, που άρχισαν να κολυμπούν και να χαίρονται την καταγάλανη θάλασσα. Όπως έμαθα λίγο αργότερα, το μενού περιείχε μίνι κρουαζιέρα από το Νέο Μαρμαρά μέχρι τη Σάρτη, με ενδιάμεσο σταθμό για μπάνιο στην Τορώνη και φαγητό μέσα στο κότερο. Η επιστροφή προβλέπονταν για αργά το απόγευμα. Καθημερινά στην περιοχή η περιηγητική κρουαζιέρα αναδεικνύεται ως το υπ αριθμόν ένα μέσο οικονομικής στήριξης. Προσφέρει αρκετά λεφτά στους ντόπιους αλλά προφανώς γίνεται οργανωμένα, με συνέπεια και βέβαια με απόλυτο σεβασμό στον  ξένο τουρίστα που αποφασίζει να αφήσει στην πατρίδα μας τα προσωπικά του λεφτουδάκια.

    Το ερώτημα είναι το εξής: Στη Θάσο, έστω και σε μικρότερη κλίμακα η περιηγητική κρουαζιέρα έπιασε. Οι Θάσιοι σήμερα διαθέτουν αρκετά πλοιάρια, μερικά μάλιστα μεγάλα, που καθημερινά πραγματοποιούν το γύρο του νησιού και προσφέρουν και κάποιο μικρό γεύμα με αναψυκτικό στους τουρίστες. Το εγχείρημα άρχισε δειλά πριν από δύο δεκαετίες με μικρότερα σκάφη και με μικρότερους πλόες αλλά σήμερα καταξιώθηκε στη συνείδηση όλων. Όλοι σήμερα κοιτούν μπροστά και βέβαια αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι να προσφέρεις υπηρεσίες στο κράτος της θάλασσας. Στην Καβάλα των δύο μεγάλων λιμανιών τι γίνεται; Μας κατέβαλε ο ύπνος του δικαίου και του εφησυχασμού; Δεν έχουμε οικονομικά προβλήματα; Δεν θέλουμε να κρατήσουμε τους τουρίστες στην πόλη περισσότερο; Ή μήπως δεν διαθέτουμε ακρογιαλιές και αμμουδιές εφάμιλλες της Χαλκιδικής;

    Λοιπόν τι θα λέγατε κάποιοι για μια κρουαζιέρα με καραβάκι, που θα ξεκινούσε στις 9 το πρωί από το λιμάνι Άγιος Παύλος, θα περνούσε «σύριζα» από τις δυτικές ακτές της πόλης, Παλιό, Ηρακλείτσα, Πέραμο και θα κατέληγε στον όρμο του Βρασίδα για μπάνιο και φαγητό.  Ή ανατολικά με προορισμό τις παραλίες της Κεραμωτής και τον περίπλου της Θασοπούλας; Εγώ λέω πως αξίζει κάποιοι να το δουν επενδυτικά!!!


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.