Χρονόμετρο

    Για ακόμη μια φορά!!!: Πλημμυρισμένα Τενάγη, επεισόδιο 4.234…

    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιπλέον προβλήματα προκάλεσαν οι νέες βροχοπτώσεις – Ορθή διαχείριση των υδάτων προτείνει ο Θ. Μαρκόπουλος – Θ. Καλπακίδης: «Δεδομένη η μείωση της παραγωγής»

    Οι άστατες καιρικές συνθήκες του τελευταίου τριμήνου έφεραν μια ακόμη μεγάλη βροχόπτωση τα ξημερώματα της Δευτέρας (2/6), με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος εκτάσεων στα Τενάγη Φιλίππων να γεμίσουν ξανά με νερά, λίγες μόλις μέρες αφότου είχαν αποστραγγιστεί οι μεγάλες ποσότητες από τις βροχές του περασμένου Απριλίου.

    Μάλιστα, όπως ανέφερε στο «Χ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, Θέμης Καλπακίδης, σε μια περίοδο που ετοιμαζόταν κι ο ίδιος, αλλά και άλλοι συνάδελφοί του, να σπείρουν ένα μεγάλο μέρος των χωραφιών τους είναι πλημμυρισμένα, οπότε είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση της αγροτικής παραγωγής.

     

     

    Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας ενημέρωσε το Σάββατο τη νέα δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, με αυτοψία εντός των Τεναγών για τα προβλήματα με την πλημμύρα στις αγροτικές εκτάσεις της περιοχής, ενώ σύντομα θα επιχειρήσει συνάντηση και με τον νέο αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρο Μαρκόπουλο, που ως γεωπόνος στο επάγγελμα κι άλλοτε πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έχει πολύ καλή γνώση επί των γεωργικών -κι όχι μόνο- θεμάτων.

    Σχετικά με τη νέα κακοκαιρία, που προκαλεί επιπλέον προβλήματα στον αγροτικό κόσμο, ο κ. Καλπακίδης δήλωσε στο «Χ» ότι «όπως και να ‘χει, δε θα μείνουν ακαλλιέργητα εδάφη, αλλά σίγουρα θα υπάρξει μείωση της παραγωγής λόγω της κακοκαιρίας, αλλά και της εμφάνισης αρρώστιας ή σκουληκιών στις καλλιέργειες, που θα σημάνει και την αύξηση του κόστους επί της παραγωγής».

    Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας σημείωσε ότι είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η κινητοποίηση των τοπικών αρχών και η υλοποίηση προτάσεων για την επίλυση των πλημμυρικών φαινομένων και… «να μη μείνουμε σε ευχολόγια».

     

    Σχετικά με τις προτάσεις του συλλόγου κι αν το τούνελ με τη διαφυγή των υδάτων στον κόλπο της Καβάλας είναι λύση, ο κ. Καλπακίδης επανέλαβε παλαιότερο σχόλιο του σύμφωνα με το οποιο «θα πρέπει να γίνει περιβαλλοντική μελέτη και να δούμε αν είναι κάτι τέτοιο εφικτό. Πρέπει να δούμε, όμως, αν μπορούμε να βρούμε μια ή περισσότερες λύσεις και να καταλήξουμε στην πιο αποδοτική και συνάμα φτηνή. Εμείς έχουμε τις προτάσεις μας και θα τις καταθέσουμε βάσει της εμπειρίας μας. Ο σύλλογος οφείλει να συνετίσει πρώτα τα μέλη του με τη συλλογή των απορριμμάτων από τις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων, την προστασία των αγροτικών δρόμων και πολλά άλλα. Όσο για το τι προτείνουμε άμεσα, θεωρούμε ότι οι καθαρισμοί είναι μια καλή προσωρινή λύση. Υπήρξε ενδιαφέρον από τους δήμους, την αντιπεριφέρεια και τους βουλευτές. Το Σάββατο ενημέρωσα την κ. Τσανάκα και για το ποιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν από δω και πέρα, αλλά και τι πιέσεις μπορεί να ασκήσει ο δήμος στο εξής για την επίλυση των πλημμυρικών φαινομένων. Είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο, ότι μέσα σε 1,5 χρόνο λειτουργίας του συλλόγου μας, έχουμε καταφέρει να κινητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία και να ενημερώνουμε για τα προβλήματά μας και τι εστί καλλιεργήσιμη γη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα συναντηθούμε σύντομα και με τον κ. Μαρκόπουλο, που είναι καλός γνώστης και μπορεί να πιέσει για λύσεις προς την περιφέρεια και την κεντρική εξουσία».

     

     

    «Η πρόταση του κ. Γιαννακίδη είχε φαραωνικά χαρακτηριστικά, με μεγάλο κοστολόγιο κι αμφισβητήσιμη χρησιμότητα. Το ζήτημα είναι να δούμε το θέμα των Τεναγών, όχι όταν αυτά είναι πλημμυρισμένα, αλλά πριν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο» σημείωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

    «Η πρόταση του κ. Γιαννακίδη είχε φαραωνικά χαρακτηριστικά, με μεγάλο κοστολόγιο κι αμφισβητήσιμη χρησιμότητα. Το ζήτημα είναι να δούμε το θέμα των Τεναγών, όχι όταν αυτά είναι πλημμυρισμένα, αλλά πριν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο» σημείωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

     

    Μαρκόπουλος: «Ορθή διαχείριση των υδάτων»

    Την εξεύρεση λύσης για τα πλημμυρισμένα Τενάγη Φιλίππων με ορθή διαχείριση των υδάτων, που συγκεντρώνονται εντός της πεδιάδας από τα γύρω όρη πρότεινε ως μακροχρόνιο σχεδιασμό ο νεός αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, μιλώντας στο «Χ», ενώ ως προτεραιότητα τη δεδομένη χρονική στιγμή έθεσε να εξεταστούν η κλίση στην κεντρική τάφρο, καθώς και τα φράγματα κι αν αυτά μπορούν να συγκρατήσουν τον όγκο των υδάτων, καυτηριάζοντας για ακόμη μια φορά την πρόταση Γιαννακίδη για δημιουργία αποστραγγιστικής σήραγγας μέσω του όρους Συμβόλου.

    «Η πρόταση του κ. Γιαννακίδη είχε φαραωνικά χαρακτηριστικά, με μεγάλο κοστολόγιο κι αμφισβητήσιμη χρησιμότητα. Το ζήτημα είναι να δούμε το θέμα των Τεναγών, όχι όταν αυτά είναι πλημμυρισμένα, αλλά πριν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο. Είμαστε στις πρώτες μέρες του Ιουνίου και υπάρχουν παραγωγοί, που με το ζόρι προσεγγίζουν τις εκτάσεις τους. Δεν μπορούν να καλλιεργήσουν κι αυτό σημαίνει οικονομική καταστροφή για τους ίδιους. Πρέπει, επομένως, να δούμε την κατάσταση των φραγμάτων, την κλίση της κεντρικής τάφρου σε ορισμένα σημεία και σε βάθος χρόνου να μελετήσουμε τη διαχείριση των υδάτων στην περιοχή γενικότερα, τα οποία συγκεντρώνονται από τα γύρω όρη. Αυτά πρέπει να τα δούμε σε μια βάση ενός συνολικού προγραμματισμού και με ορθολογικές, όχι φαραωνικές λύσεις».

     

    Δημήτρης Μπουντάς

     

    Στα Τενάγη η Δήμητρα Τσανάκα

    Την εύφορη γη των Τεναγών, που βρίσκεται αντιμέτωπη, όχι μόνο με τα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και με τους σχεδιασμούς για όδευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, επισκέφθηκε η νεοεκλεγείσα Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, το πρωί της Κυριακής.

    Με την πολύτιμη βοήθεια του Προέδρου του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Καβάλας, Θέμη Καλπακίδη, η κ. Τσανάκα διαπίστωσε αρχικά, πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις πλημμυρισμένες γεωργικές εκτάσεις ενώ κατανόησε το ζήτημα στο σύνολο του και φυσικά στις λεπτομέρειες του.

    Παράλληλα είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις διορθωτικές παρεμβάσεις που προτείνονται αλλά και για πλέον μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς, που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και φυσικά την χρησιμότητα της περιοχής αυτής.

    «Δεν μπορούμε να μιλάμε θεωρητικά. Δεν γίνεται να συζητάμε για υπερχειλισμένα ρέματα, για αποστραγγιστικά κανάλια και να μην έχουμε σαφή εικόνα. Εικόνα που προέρχεται από επιτόπια έρευνα και συζήτηση με τους άμεσε ενδιαφερόμενους» σχολίασε η κ. Τσανάκα.

    Φυσικά η όδευση του αγωγού ΤΑΡ μέσα από τα Τενάγη των Φιλίππων, δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και σχολιασμού. «Μιλάμε για έναν αγωγό, αληθινή απειλή, ιδίως στην εύφορη περιοχή στα Τενάγη, όπου κινδυνεύουν να καταστραφούν μεγάλες εκτάσεις παραγωγικής αγροτικής γης. Το θέμα σαφώς και μας έχει απασχολήσει για αυτό συνεχίζουμε να είμαστε στο πλευρό των θιγομένων, μέχρι να βρεθεί μια λύση, κοινά αποδεκτή.

    Η διέλευση του αγωγού, όπως άλλωστε τεκμηριώνει η επιστημονική μελέτη του ΤΕΕ, θα καταστρέψει μεγάλο μέρος των παραγωγικών εκτάσεων. Επιπλέον, στην περιοχή του τυρφώνα παρουσιάζεται το φυσικό φαινόμενο της συνίζησης, που δεν επιτρέπει την κατασκευή μεγάλων τεχνικών έργων, γεγονός που έχει αποδειχθεί στην πράξη κατά το παρελθόν. Αυτά και μόνο τα στοιχεία είναι ικανά να μας οδηγούν στο συμπέρασμα, πως είναι απαραίτητη τώρα περισσότερο από ποτέ, η επαναχάραξη του αγωγού» κατέληξε η νέα Δήμαρχος Καβάλας.

    Από το Γραφείο Τύπου του Συνδυασμού

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.