Χρονόμετρο

    ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ Α.Μ.- Θ. Μνημόνιο συνεργασίας με το ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος»

    Δημοσιεύτηκε στις

     Σημαντική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού ρόλου του τεχνολογικού ιδρύματος της περιοχής

    Τα εγκαίνια μιας νέας εποχής πραγματοποιήθηκαν χθες στο Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, τον «Δημόκριτο», παρουσία του περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, του αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαου Γρανά και του δημάρχου Κωστή Σιμιτσή.

    Οι υπογραφές «έπεσαν» στο γραφείο του πρόεδρου του Τ.Ε.Ι., Νάσου Μητρόπουλου, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του συμβουλίου του ιδρύματος και καθηγητής του πανεπιστημίου Μίσιγκαν, Νικόλαος Κατωπόδης.

     

    Θ. Μητρόπουλος: «Ανάπτυξη καινοτομιών και έξυπνη εξειδίκευση»

     Μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο Ν. Μητρόπουλος, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν για την επίτευξη αυτής της συνεργασίας με τον «Δημόκριτο», ανέφερε με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα πως «όταν λάβαμε τον μεγάλο εξοπλισμό από την  Περιφέρεια, υποσχεθήκαμε ότι θα είναι προς χρήση της ερευνητικής κοινότητας της χωράς μας για την ανάπτυξη καινοτομιών και έξυπνης εξειδίκευσης μέσα στην Π.Α.Μ.-Θ. Είναι ένα όραμα του Περιφερειάρχη, Αρ. Γιαννακίδη και θεωρούμε ότι είναι ο μόνος τρόπος και δρόμος για να βγει η χώρα από την κρίση».

     

    Ν. Κανελόπουλος: «Η καινοτομία και η έρευνα θα μας βγάλουν από την κρίση»

     Ο πρόεδρος του «Δημόκριτου», Νίκος Κανελλόπουλος, που έφερε μαζί του την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε., σύμφωνα με την οποία ιδρύεται το παράρτημα στο Τ.Ε.Ι., ανακοίνωσε τον στρατηγικό σχεδιασμό, επισημαίνοντας ότι «η συνεργασία μας με το Τ.Ε.Ι. κρατά επί πολλά χρόνια. Δεν είναι τωρινή. Η διέξοδος για την οικονομική κρίση περνάει μέσα από την καινοτομία και την έρευνα. Δεν είναι από μόνες τους αρκετές οι επενδύσεις στον τουρισμό και στις άλλες κλασικές επενδύσεις. Το βασικό πλεονέκτημα σε αυτή την προσπάθεια είναι το υψηλό ερευνητικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα. Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα είναι οι ερευνητές, που πετυχαίνουν τριπλάσια χρηματοδότηση από τον μέσο ευρωπαίο από τις Βρυξέλες. Μετατρέποντας κανείς αυτή την επιστημονική αριστεία σε προϊόντα ανταγωνιστικά διεθνώς και δημιουργώντας θύλακες ανάπτυξης στην περιοχή, είναι πολύ δύσκολο. Σε αυτή την προσπάθεια προϋπόθεση είναι να υπάρχει κρίσιμη μάζα επιστημονικής αριστείας και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε σήμερα. Ο “Δημόκριτος” δημιουργεί έναν πόλο αριστείας μαζί με το Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. Με τη βοήθεια του περιφερειάρχη θα προσπαθήσουμε αυτός να κατευθυνθεί σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και να αναπτύξουμε επιχειρηματικότητες, όπως ο ζεόλιθος της περιοχής Μεταξάδων ή τα προβλήματα του Νέστου με το κάδμιο».

    Α. Γιαννακίδης: «Προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού στην επόμενη προγραμματική»

    Για βοήθεια από μέρους της Π.Α.Μ.-Θ. με χρηματοδότηση την επόμενη προγραμματική περίοδο έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης, Αρ. Γιαννακίδης, επισημαίνοντας πως «είναι ευτυχής συγκυρία που στο τιμόνι του Τ.Ε.Ι. ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης βρίσκονται οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Είναι εξαιρετική τιμή για εμένα να συνεργάζομαι μαζί τους. Πριν από λίγο καιρό και στο πλαίσιο εξωστρέφειας του Τ.Ε.Ι., επισκεφτήκαμε το μεγαλύτερο επιστημονικό κέντρο του κόσμου, το CERN. Σύντομα, θα υπάρξει ανταπόκριση της επίσκεψης και

    συγκεκριμενοποίηση της προγραμματικής σύμβασης με το CERN. Την επόμενη προγραμματική περίοδο θα υπάρχει απρόσκοπτη χρηματοδότηση για την προμήθεια του απαραίτητου ερευνητικού εξοπλισμού. Έχουμε δημιουργήσει την περιφερειακή επιτροπή καινοτομίας, ως παραγωγή δουλειάς και σχεδιασμού, και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα».

    Ν. Κατωπόδης: «Ψηλά στις προτιμήσεις το Τ.Ε.Ι. Α.Μ.- Θ.»

     Ως ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των φοιτητών χαρακτήρισε το Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ, ο πρόεδρος του συμβουλίου του ιδρύματος, Νικόλαος Κατωπόδης.

    «Ήθελα να απευθύνω μήνυμα στους υποψήφιους φοιτητές του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ., στους μαθητές λυκείων και τους γονείς τους που σκέπτονται που να στείλουν τα παιδιά τους, ότι σήμερα είναι ιστορική ημέρα για το ίδρυμα. Υπάρχουν σε αυτό 10 επιστήμονες διεθνούς αξίας με παρουσία στην έρευνα. Δε νομίζω κανένα άλλο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα να έχει την τιμή να λέει ότι μπορεί να τους έχει στην δύναμη του. Πριν ένα χρόνο δώσαμε υπόσχεση ότι το ταλέντο που υπάρχει στο Τ.Ε.Ι., ήταν κάτι το οποίο πρέπει να ανακαλυφθεί, ήταν ένας κρυμμένος θησαυρός. Νομίζω ότι αυτό αποκαλύφθηκε και η πρόσκληση μου είναι οι φοιτητές που είναι σήμερα στο Τ.Ε.Ι. να νιώθουν περήφανοι. Όσοι σκέφτονται να φτιάξουν καριέρα, να το βάλουν ψηλά στη λίστα τους. Εδώ θα αποκοτήσουν και εκπαίδευση αλλά και μία μεγάλη προοπτική για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία».

    Ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής τόνισε ότι με τη συνεργασία αυτή αναβαθμίζεται το Τ.Ε.Ι. και ότι θα υπάρξουν δυνατότητες επιχειρηματικής αξιοποίησης αυτού του τεράστιου γνωστικού κεφαλαίου που θα προσφέρει στην περιοχή ο «Δημόκριτος». «Το Τ.Ε.Ι. δεν είναι μονάχα να εισάγει φοιτητές και να αυξάνει το εισόδημα των καβαλιωτών, αλλά επιπλέον να διαχέει την γνώση στην περιοχή μας, προς όφελος και των  επιχειρήσεων αλλά και των φορέων όπως είναι ο  δήμος Καβάλας», κατέληξε, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης, Αρχέλαος Γρανάς συμπλήρωσε ότι «με τέτοιες διασυνδέσεις με διάφορους φορείς από το εξωτερικό, το Τ.Ε.Ι. κατατάσσεται στην πρώτη σειρά και δίνει μεγάλη προστιθέμενη αξία εκτός από το Τ.Ε.Ι. και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας».

    Τόσο ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θ. Μητρόπουλος, όσο ο περιφερειάρχης Α. Γιαννακίδης και ο πρόεδρος του «Δημόκριτου» Ν. Κανελλόπουλου εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για τη σημαντική επιστημονική συνεργασία που επιτεύχθηκε.


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.