Χρονόμετρο

    Γαβρόγλου: «Θετική προοπτική η συνένωση Τ.Ε.Ι. Α.Μ. – Θ. και Δημοκριτείου Πανεπιστημίου»

    Δημοσιεύτηκε στις

    Μάλιστα ο υπουργός πρότεινε το άνοιγμα διαλόγου και με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Δυτικής Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας

     

     

     

    Ως μια θετική προοπτική χαρακτήρισε την πιθανότητα συνένωσης του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, Γιώργο Αγγελόπουλο, βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (13/11) στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην Καβάλα, έχοντας μια δίωρη συνεργασία με την πρυτανική αρχή και τη Σύγκλητο του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ.

    Με το πέρας της συνάντησης, που χαρακτηρίστηκε άκρως εποικοδομητική και από τις δύο πλευρές, ο απερχόμενος πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Α.Μ. – Θ., Νάσος Μητρόπουλος, εξήρε την παρουσία Γαβρόγλου, τονίζοντας:

     

    «Έχουμε την τιμή να υποδεχθούμε εδώ την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Είχαμε μια συζήτηση σε βάθος. Θεωρώ ότι δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο στα ιδρύματά μας κι αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στην κυβέρνηση, όπως επίσης και τα περιφερειακά συνέδρια, που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού συζητούνται σε βάθος τα ζητήματα κάθε Περιφέρειας. Η συζήτηση έγινε σε καλό και παιδαγωγικό κλίμα. Νομίζω η προσπάθεια αναβάθμισης του Ιδρύματός μας παίρνει μια άλλη διάσταση. Ευχαριστούμε τον υπουργό και ευχόμαστε σε καλά αποτελέσματα».

     

     

    Αναμένεται η σύσταση επιτροπής για κατάθεση προτάσεων

     

    Αναφορικά με την επόμενη μέρα του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. και πόσο κοντά το φέρνει με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε από την πλευρά του:

     

    «Αφού ευχαριστήσω τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο, μαζί με τον κ. Αγγελόπουλο είχαμε μια εξαιρετική δίωρη συνάντηση. Ενημερωθήκαμε για πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, που γίνονται στο ΤΕΙ, πολλά από τα οποία τα ξέραμε, αλλά και άλλα που δεν τα γνωρίζαμε κι αυτό είναι το ευχάριστο. Στην ημερήσια διάταξη είναι οι συζητήσεις, που γίνονται ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Αυτές και στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας έχουν αποκτήσει μια δυναμική, ακριβώς επειδή είναι συζητήσεις που γίνονται από κάτω και καταγράφονται οι προθέσεις των καθηγητών και των πρυτανικών αρχών. Είμαστε σε μια εξαιρετικά θετική προοπτική. Υπάρχουν συζητήσεις και μέσα στο ΤΕΙ, αλλά και με Δ.Π.Θ.. Σήμερα (σ.σ. χθες) θα έχουμε μια συνάντηση και με τη Σύγκλητο του Δ.Π.Θ. για το ίδιο θέμα και πολύ σύντομα θα συγκροτηθεί μια Επιτροπή υπό την εποπτεία του Υπουργείου για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις».

     

     

    Πρόταση Γαβρόγλου για άνοιγμα διαύλου συνεργασίας του Τ.Ε.Ι. Α.Μ. – Θ. και με Ιδρύματα της Δυτικής Ελλάδας

     

    Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Γαβρόγλου πρότεινε το άνοιγμα διαλόγου και με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Δυτικής Ελλάδας, ενώ σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Ο διάλογος είναι πάντα εφικτός και το αποτέλεσμά του μόνο καλό θα κάνει. Είπαμε να ξεκινήσει μια συζήτηση, που θα δούμε με τη νέα πρυτανεία του Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας για μια πολύμορφη συνεργασία. Είναι πολύ ώριμα τα πράγματα και σύντομα θα καταλήξουμε, αρκεί να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες μέσα απ’ αυτές τις συζητήσεις».

     

     

    Περί υποχρηματοδότησης και έλλειψης προσωπικού

     

    Σε ερώτηση του «Χ» σχετικά με τα μείζονα ζητήματα της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης σε προσωπικό, ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε λάβει αποφάσεις για 1.000 νέες θέσεις προσωπικού. Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για τις πρώτες 500 κι ακολουθούν οι επόμενες. Έχουμε δώσει 13 εκατ. ευρώ επιπλέον επιχορήγηση πριν δύο εβδομάδες. Προσπαθούμε μέσα στη νέα οικονομική πραγματικότητα, να υλοποιήσουμε τις πολιτικές μας προτεραιότητες, που είναι και η ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό μέσα από τους χιλιάδες επιστήμονες που έχει η χώρα μας και θα θέλαμε να εμπλακούν στα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα».

     

     

    Το «Νέο Λύκειο» και τα τέσσερα μαθήματα για απολυτήριο

     

    Σχετικά με το «Νέο Λύκειο», μια και χθες υπήρχε προγραμματισμένη σύσκεψη της ΟΛΜΕ στην Καβάλα, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ελπίζουμε τώρα που έχουν καταλαγιάσει οι πρώτες αντιδράσεις, ότι έχουμε πολύ ενδιαφέρουσες βελτιωτικές προτάσεις. Είναι καλό που γίνεται αυτή η συζήτηση από την ΟΛΜΕ. Εμείς ζητήσαμε από την ΟΛΜΕ να συσταθεί μια κοινή επιτροπή, το οποίο δεν δέχτηκε. Δεν πειράζει. Ο προβληματισμός μπορεί να είναι συμπληρωματικός. Βασικό μας στοιχείο είναι πως θα αναβαθμίσουμε το Λύκειο, να είμαστε μια χώρα που θα έχει τρεις τάξεις Λυκείου, με την κάθε μια να επιτελεί ένα συγκεκριμένο λειτούργημα και όχι όπως τώρα, που είναι τραυματισμένο το Λύκειο μας και έχει σχέση με άλλου είδους παθογένειες και νοοτροπίες».

     

    Για το γεγονός της εξέτασης από την τρέχουσα περίοδο των μαθητών της Γ’ Λυκείου σε τέσσερα μαθήματα στο τέλος της χρονιάς, ο κ. Γαβρόγλου υπεραμύνθηκε της απόφασης, χαρακτηρίζοντας τη ως «μια εξαιρετική πρωτοβουλία», αφού όπως υπογράμμισε «αυτό θα γίνεται, ώστε τα παιδιά να παίρνουν απολυτήριο και δεν υπάρχει κανένας λόγος, εφόσον ελέγχονται κάθε τετράμηνο, να δίνουν στο τέλος του χρόνου 14-15 μαθήματα. Δυστυχώς, αυτό συνέβαινε έως τώρα και αυτές οι απολυτήριες εξετάσεις γίνονταν με έναν κακό τρόπο, μια και υπάρχει και το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων. Λέμε λοιπόν για τέσσερα μαθήματα και νομίζω δεν έχει αντίρρηση κανείς, ούτε καθηγητές ούτε μαθητές, ώστε να μην αγχώνεται ο κόσμος, αλλά και να μαθαίνει».

     

     

    Δεν καταργούνται, αλλά αναβαθμίζονται τα κρατικά ΙΕΚ

     

    Όσο για την αναφορά του στη διάρκεια της σύσκεψης για αλλαγές και στα κρατικά ΙΕΚ, ο υπουργός Παιδείας απάντησε πως «δεν καταργείται τίποτε, αν πρωτύτερα δεν το αντικαταστήσουμε με κάτι αναβαθμισμένο. Είναι όπως η συζήτηση με τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια. Δεν καταργούνται τα ΤΕΙ, αλλά αναβαθμίζονται συνολικά, όπως και τα Πανεπιστήμια. Πιστεύουμε ότι αν τα ΤΕΙ πάνε σε μια πορεία μαζί με τα Πανεπιστήμια, θα αναβαθμιστούν και τα Πανεπιστήμια. Δεν κάνουμε χάρη στα ΤΕΙ. Με πρωτοβουλία του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και με προτάσεις που γίνονται από κοινωνικούς φορείς, θα ιδρύσουμε αυτές τις διετείς δομές, που έχουμε θεσμοθετήσει και θα εξασφαλίζουν μια ακαδημαϊκότητα, ως προς την παροχή του επαγγελματικού πιστοποιητικού. Στον βαθμό που αυτά θα αντικαταστήσουν κάποιες ειδικότητες των ΙΕΚ, δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν. Οι υπόλοιπες ειδικότητες θα παραμείνουν».

     

     

    Δημήτρης Μπουντάς

     

     

     

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.