Χρονόμετρο

    Για τον Λάζαρο Βασιλειάδη Μετά το Τ.Ε.Ε., η πολιτική;

    Δημοσιεύτηκε στις

    Ο Λάζαρος Βασιλειάδης, έπειτα από μια πολυετή θητεία στο παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου αφήνει τη θέση του στον Δημήτρη Κυριαζίδη από τη Δράμα και μέχρι σήμερα χύθηκε αρκετή μελάνη για το παρασκήνιο που υπήρξε σε αυτή την αλλαγή.

    Ο κ. Βασιλειάδης, μιλώντας στο «Χ», σημείωσε ότι δεν είναι λογικό να αλλάζεις έναν πρόεδρο που είχε τη γενική ομολογία όλων ότι είναι επιτυχημένος, υπογραμμίζοντας ότι μάλλον ενοχλούσε η παρουσία του στα πράγματα του Επιμελητηρίου. Ανέφερε ότι κοιτάζει μπροστά και δεν απέκλεισε την κάθοδο του στην πολιτική είτε αμέσως είτε στο εγγύς μέλλον.

     

    «Δεν αλλάζεις έναν πετυχημένο πρόεδρο»

    «Οι μηχανικοί αναγνώρισαν το έργο μας και μας επιβράβευσαν με ένα ποσοστό 55% στην Καβάλα. Οι συνάδελφοι, με τους οποίους συνεργάστηκα από τη Δράμα, μου ζήτησαν να μην κατεβάσω εκεί ψηφοδέλτιο, ώστε να συσπειρώσουν τους Δραμινούς μηχανικούς, έχοντας διαβεβαιώσεις ότι θα με στηρίξουν, εκτιμώντας το έργο μου την προηγούμενη τριετία. Με όσα έγιναν όλο αυτό το δίμηνο και φτάνοντας στην Πέμπτη, απέδειξαν ότι ήθελαν να κεφαλαιοποιήσουν το δικό μου έργο για να πετύχουν τον στόχο τους και να ανέβουν στην προεδρία. Έγιναν κάποιες συζητήσεις μεταξύ μας που δεν τελεσφόρησαν, οι οποίες όμως βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην παράταξη του κ. Παπαδόπουλου, η οποία συγκέντρωσε το μικρότερο ιστορικά ποσοστό σε εκλογές του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ.

     

    Δεν αλλάζεις έναν κατά γενική ομολογία, πετυχημένο πρόεδρο, όμως έγινε κι αυτό. Υπήρξαν προτάσεις για να γίνει διαμοιρασμός της θητείας στα δύο. Αυτά δε με εκφράζουν. Δεν είμαι εδώ για να κυνηγώ θέσεις και μάλιστα μισή-μισή», είπε αρχικά ο κ. Βασιλειάδης και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι υπάρχει αναντιστοιχία της τελικής κατανομής των θέσεων με την επιλογή του εκλογικού σώματος, όμως δεν είμαστε άεργοι ως παράταξη. Θα συνεχίσουμε να επιτελούμε έργο από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε ούτε θα περιοριστούμε μόνο στις δράσεις μέσα από τα στενά πλαίσια του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ., την ώρα που υπάρχουν πολλά προβλήματα στους συμπατριώτες μας και τα καθημερινά όλων μας, αλλά και αυτά που αφορούν το Επιμελητήριο, όπως ο Τ.Α.Ρ. ή το L.N.G. και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει συνέχεια και την ίδια δυναμική».

     

    Εκλογή από τη βάση

    Ο κ. Βασιλειάδης, σχολιάζοντας τη διαδικασία για την εκλογή προέδρου στη διοικούσα, είπε ότι υπήρξε αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος και πρόσθεσε ότι πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο την επόμενη φορά, ώστε ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. να εκλέγεται απευθείας από τη βάση, όπως πρόκειται να γίνει στον Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας την προσεχή Κυριακή.

    Τα θέματα που απασχολούν είναι πολύ μεγάλα, τονίζει ο κ. Βασιλειάδης και πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση σε όλα τα όργανα της Πολιτείας κι όχι μόνο του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. «Έτσι, θα αποδειχθεί ποιος είναι αυτός που νοιάζεται για τον τόπο και να παράξει έργο και ποιος για τις καρέκλες», σημείωσε με νόημα.

     

    Βάσοβα, λιθάνθρακας, Τ.Α.Ρ. και L.N.G. Μήπως ο Λ. Βασιλειάδης άρχισε να ενοχλεί και αποφάσισαν κάποιοι να τον βγάλουν εκτός μάχης;

    «Το ότι ενόχλησα είναι γεγονός. Για τον Τ.Α.Ρ., η εντεταλμένη Πολιτεία μου έδωσε αρμοδιότητα δια στόματος υπουργού (σ.σ. του Υ.ΠΕ.Κ.Α., Γ. Μανιάτη) στη συνάντηση της 27ης Γενάρη ένας ρόλος πολύ πιο πάνω από τον φορέα που εκπροσωπώ, καθώς όποια πρόταση έθετε το Τ.Ε.Ε.-Α.Μ., μαζί με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., αυτή και θα έπρεπε να ακολουθηθεί. Αυτό ακολουθούνταν μέχρι χθες και προφανώς ενοχλεί. Το τι οικονομικά συμφέροντα κρύβονται από πίσω δεν μπορούμε να το διανοηθούμε και φάνηκε από την εναλλακτική πρόταση που θέτει το Τ.Ε.Ε. Το ίδιο έγινε και με την περίπτωση του L.N.G., για το οποίο η θέση μας είναι γνωστή.

     

    Όσο για τη Βάσοβα, ευχαριστώ, που μου το θυμίζετε, διότι πάνε 15 χρόνια αγώνα αποτροπής εγκατάστασης δεξαμενής καυσίμων στη Βάσοβα. Όλες αυτές είναι μη παραγωγικές διαδικασίες. Μιλάμε για μια δεξαμενή δίπλα σε μια προστατευόμενη λιμνοθάλασσα και δεν προσφέρουν καμία ανάπτυξη στην περιοχή μας ούτε θέσεις εργασίας, πέρα από τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τέλος, για τον λιθάνθρακα, ακούω ότι η χώρα μας λόγω ενεργειακής κρίσης εξετάζει στροφή για αποκόμιση ενέργειας από στερεά καύσιμα. Φυσικά και όλα αυτά συνδέονται, σαφώς υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις από πίσω, όταν μιλάμε για ένα υπερεθνικό έργο και φυσικά ενοχλούνται. Κανείς από τους παράγοντες που κυβερνούν δε θα ήθελαν εμπόδια για έναν αγωγό, που επιλέχθηκε έναντι του Nabucco, λόγω χαμηλότερου κόστους».

     

     

    Ανασύνταξη δυνάμεων και στροφή στην πολιτική;

    Η επόμενη μέρα για τον Λ. Βασιλειάδη τι περιλαμβάνει;

    «Καταρχήν ανασυγκρότηση δυνάμεων, διότι κουράστηκα πάρα πολύ από αυτή τη διεργασία με τους συναδέλφους από τη Δράμα και σημειωτέον δεν έχω κανένα πρόβλημα τοπικιστικό. Δε στέκομαι εδώ. Αξιοποίησα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον φορέα που λέγεται Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. Συνεχίζω ως ενεργό μέλος του Επιμελητηρίου και ως πολίτης».

     

    Πολιτική υπάρχει στα σχέδια σας;

    «Πολιτική ήταν και όλα όσα έκανα τα τελευταία χρόνια στο Τ.Ε.Ε. Σαφώς και υπάρχει στα σχέδια. Δεν είμαι αδιάφορος, αλλά δε θα γίνω νεροκουβαλητής για κανέναν συνδυασμό. Έχω προτάσεις, τις αξιολογώ και εκτιμώ τις αγωνίες που εκφράζουν οι συμπολίτες μου. Δεν έχω έπαρση. Αν κρίνω ότι μπορώ να προσφέρω, θα το κάνω και χωρίς φανφάρες θα προβώ σε ανακοινώσεις, χωρίς να μου έχει προκατασκευάσει κανένας το πλαίσιο και τις αρχές που θα έχουν βάλει άλλοι (σ.σ. προφανώς εννοώντας τις φήμες περί καθόδου του στις δημοτικές εκλογές). Δεν είμαι ετερόφωτος. Δεν πρόκειται να πάω υποψήφιος με κανέναν άλλο συνδυασμό. Όταν έρθει η ώρα θα τα πούμε όλα».

     

     

    Κυριαζίδης: «Το Τ.Ε.Ε. έχει συνέχεια»

    Τις πρώτες του δηλώσεις ως πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. έκανε ο Δημήτρης Κυριαζίδης. Ο Δραμινός στην καταγωγή μηχανικός, αναλαμβάνει την προεδρία σε μια δύσκολη περίοδο και με αρκετά ανοιχτά ζητήματα, με τα οποία ασχολήθηκε ο προκάτοχός του και ερωτώμενος ποια θα είναι τα δικά του σχέδια, απάντησε: «Θα συνεχίσουμε το έργο της προηγούμενης διοίκησης, ενισχύοντας τον θεσμικό του ρόλο, που είναι ο τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας. Υπάρχουν εξαίρετοι επιστήμονες στο Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. Ένα κομμάτι που θα δώσουμε βαρύτητα είναι στα θέματα άσκησης του επαγγέλματος, μια και οι μηχανικοί έχουν πληγεί ιδιαιτέρως από τη βαθιά κρίση. Πρέπει να δώσουμε την αίσθηση ότι ο φορέας τους είναι δίπλα τους στα δύσκολα αυτά πρώτα βήματά τους. Ένα ακόμη σημείο που αφορά Δράμα και Καβάλα, είναι ότι θεωρούμε τις δύο Π.Ε. ως ενιαίο χώρο ανάπτυξης με μεγάλες προοπτικές».

    Αναφορικά με το αν η δική του στρατηγική θα είναι ίδια με αυτή που χαράχθηκε στα κρίσιμα ζητήματα του Τ.Α.Ρ. ή του L.N.G. από τον κ. Βασιλειάδη, υπογράμμισε: «Ήμουν μέλος της διοικούσας επιτροπής και συμμετείχα στις διεργασίες. Σχετικά με τον Τ.Α.Ρ. η θέση της διοικούσας είναι κοινή και δεν υπάρχει θέμα διαφοροποίησης ή πλεύσης. Έχει πάρει τον δρόμο του το συγκεκριμένο θέμα και τα Τενάγη θα εξαιρεθούν από την όδευση του αγωγού, με την εναλλακτική χάραξη από το όρος Σύμβολο».

     

    Υπάρχουν και οι κακές γλώσσες, που μιλάνε για «φάγωμα» του κ. Βασιλειάδη και για αλλαγή πλεύσης στα καίρια ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας. Τι απαντάτε σε όλα αυτά;

    «Είναι απλά κακές γλώσσες. Οι ομάδες εργασίας έχουν κάνει τις εισηγήσεις τους. Δεν καταργήθηκαν. Θα προεκτείνουμε τη διαδικασία και θα στηρίξουμε όλα όσα προτείνουν περί αποτροπής καταστροφής της γης υψηλής παραγωγικότητας».

     

    Δημήτρης Μπουντάς


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.