Χρονόμετρο

    «Θα είμαστε δίπλα στους αγρότες στον αγώνα για τον ΤΑΡ»

    Δημοσιεύτηκε στις

    Στήριξη στην τοπική κοινωνία υποσχέθηκαν Δ. Τσανάκα και Θ. Μαρκόπουλος για το θέμα της όδευσης του αγωγού Τ.Α.Ρ., παρουσιάζοντας τη βελτιωμένη πρόταση της Κοινοπραξίας – «Έχουμε περιθώριο δύο χρόνια να δούμε ξανά την όδευση», τόνισε η δήμαρχος

     

    Χωρίς την παρουσία εκπροσώπων από τον Αγροτικό Σύλλογο Καβάλας, το Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. και το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. δόθηκε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας (8/9) από τη δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα και τον αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο, αναφορικά με την όδευση του αγωγού Τ.Α.Ρ. από την περιοχή μας και τις πρόσφατες εξελίξεις από τις συναντήσεις με τα στελέχη της Κοινοπραξίας και με τον Υπουργό ΠΕ.Κ.Α., Γιάννη Μανιάτη την περασμένη Τετάρτη (3/9).

    Η Δ. Τσανάκα επανέλαβε ότι ο Υπουργός ζήτησε τη βοήθεια των τοπικών φορέων και των πολιτών, ώστε να μπορέσει να βάλει την υπογραφή του στη συμφωνία για τη διέλευση του αγωγού από τη χώρα μας και γι’ αυτό έγιναν τα αλλεπάλληλα ραντεβού του τελευταίου δεκαπενθημέρου, ενώ πρόσθεσε ότι σε όλο το διάστημα τον τελευταίο χρόνο έγιναν συνολικά οκτώ συναντήσεις, Κοινοπραξίας και τοπικών φορέων, άλλες με την παρουσία ΜΜΕ κι άλλες όχι.

     

     

     

    Ποια η πρόταση της Κοινοπραξίας για τον αγωγό

    Αυτό που ανέφεραν οι Δ. Τσανάκα και Θ. Μαρκόπουλος είναι ότι η Κοινοπραξία εμμένει στην πρόταση που είχε καταθέσει πριν από δέκα μέρες σε συνάντηση στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» και έκανε λόγο για τρία χιλιόμετρα βορειότερα από την αρχική, σύμφωνα με την οποία θα παρακαμφθούν υποδομές (αρδευτικά κανάλια κλπ) από τους πρόσφατους αναδασμούς, δε θα θιχτούν εδάφη εντός του τυρφώνα των Τεναγών, αλλά και ούτε θα παραβιαστεί ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων.

    Η κ. Τσανάκα δήλωσε ότι «οι τοπικοί φορείς είμαστε με την πλευρά της κοινωνίας και αν οι αγρότες δε δεχτούν αυτή την όδευση, τότε ούτε κι εμείς μπορούμε να τη δεχτούμε. Ο κ. Μανιάτης μας τόνισε ότι αυτή ήταν η τελευταία συνάντηση και του πρότεινα όδευση παράλληλα με τον αγωγό του ΔΕΣΦΑ, όμως απορρίφθηκε για τρεις λόγους: για πέρασμα του αγωγού από παραπλήσιο βενζινάδικο στους Αντιφιλίππους, για το γεγονός ότι το βαθύτερο σημείο του τυρφώνα είναι στους Αντιφιλίππους και για το ότι διέρχεται κήπο από σπίτι στο Κοκκινόχωμα. Με την πρόταση για παράλληλη όδευση με αυτόν του ΔΕΣΦΑ διαφώνησε και ο Λ. Βασιλειάδης, γεγονός που μου έκανε εντύπωση και στήριξε τη δική του πρόταση. Σε εκείνο το σημείο ο Υπουργός είπε: “Βοηθήστε με να πάω να υπογράψω”».

     

     

    Η δήμαρχος Καβάλας ανέφερε ακόμη ότι ο Αγροτικός Σύλλογος Καβάλας κατέθεσε πρόταση με την οποία ζητά ο αγωγός να περάσει βορειότερα από τα χωριά και να παρακάμψει τον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων, αλλά λόγω ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια, η μελετητική ομάδα θα εξετάσει το αίτημα μελλοντικά. «Έχουμε δύο χρόνια μπροστά μας για την κατασκευή του έργου και δεν έχω χάσει τις ελπίδες μου ότι θα ξαναδούν την όδευση. Με αυτόν τον αγωγό θα συμβιώνουμε 50 χρόνια. Ας βρουν τον τρόπο να περάσουν τον αγωγό από αγροτικούς δρόμους. Ο Δήμος Καβάλας οφείλει να στηρίξει τους αγρότες», κατέληξε.

     

    Πέτυχε τον σκοπό της η εταιρεία

    Από τη δική του πλευρά, ο Θ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε πως η αντιπεριφέρεια δεν είχε την ίδια αντιμετώπιση με τον δήμο και ότι Π.Α.Μ.-Θ. ή αντιπεριφέρεια κλήθηκαν μόνο σε δύο συναντήσεις. «Στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε τους εδαφικούς και πολιτισμικούς-αρχαιολογικούς πλούτους που διαθέτουμε. Εκπροσωπούμε την κοινωνία και δε θα παρεκκλίνουμε από αυτή την αρχή». Επισήμανε ακόμη ότι η τελευταία πρόταση όδευσης θα θίξει ελάχιστα τις αγροτικές περιοχές.


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.