Την εναλλακτική πρόταση χάραξης για την πορεία του αγωγού φυσικού αερίου Τ.Α.Ρ. από τα εδάφη της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας παρουσίασαν χθες ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ., Λάζαρος Βασιλειάδης και τα μέλη της μελετητικής ομάδας του Επιμελητηρίου, Θεοδώρα Κουλουρά και Δήμος Γεωργούσης.
Μέρος της συγκεκριμένης πρότασης είχε παρουσιάσει στο φύλλο της Τρίτης το «Χ», η οποία αναφέρει ότι ο αγωγός, μπαίνοντας στα εδάφη της Καβάλας από την ανατολική πλευρά, στην περιοχή του κάμπου του Νέστου, θα διέρχεται βόρεια της Εγνατίας Οδού, παρακάμπτοντας τους οικισμούς, εκτός από το κομμάτι Ζαρκαδιάς-Πέρνης, από τους οποίους ο Τ.Α.Ρ. θα περνάει ενδιάμεσα.
Φτάνοντας στην περιοχή της Καρβάλης θα παρακάμπτει τα αγροκτήματα της Ν. Καρβάλης, θα διέρχεται νότια του Χαλκερού και από το βουνό θα φτάνει μέχρι τον Άγιο Σίλα, όπου στην κορυφογραμμή του όρους Συμβόλου θα ακολουθεί την αντιπυρική ζώνη και έπειτα θα συνεχίζεται η διαδρομή του επίσης από ορεινές περιοχές, φτάνοντας μέχρι τον ποταμό Στρυμόνα, στο ύψος της Αμφίπολης, εκεί όπου θα συνδεθεί με το υποέργο, που αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
Ο Λ. Βασιλειάδης επεσήμανε ότι η όδευση αυτή θα είναι μήκους 67 χιλιομέτρων, όμως μόνο τα 4-5 χλμ. θα διέρχονται από καλλιεργήσιμη γη, εν αντιθέσει με την πρόταση που κατέθεσε η κοινοπραξία Τ.Α.Ρ., η όδευση της οποίας κάνει λόγο για αγωγό μήκους περίπου 50χλμ, αλλά τα 25 εξ αυτών να διέρχονται όχι μόνο από αγροτικά εκμεταλλεύσιμη γη, αλλά να περνάνε και από τον τυρφώνα των Τεναγών Φιλίππων, που κατ’ επανάληψη έχει αναφερθεί ότι θα ισοδυναμούσε με πυριτιδαποθήκη στις πόρτες μας.
Διαμετακομιστικός και όχι ενεργειακός κόμβος η Καβάλα
Ο Λ. Βασιλειάδης στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε ότι ο αγωγός είναι ουσιαστικά transit, με τα οφέλη της Ελλάδας, όταν αυτός κατασκευαστεί να είναι περίπου 24 δις ευρώ σε βάθος 50 ετών, όπως υπογράφηκε στο σύμφωνο φιλοξενούσας χώρας.
Επεσήμανε ότι η περιοχή μας αντί να γίνει ενεργειακός κόμβος γίνεται διαμετακομιστικός και δε θα υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη, όπως λήψη φτηνότερου φυσικού αερίου για την οικιακή χρήση και τις τοπικές βιομηχανίες, όπως η Β.Φ.Λ. που κινδυνεύει ακόμη και σήμερα με κλείσιμο λόγω ακριβής προμήθειας ενέργειας.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. σημείωσε ότι η όδευση δεν είναι οριστική και θα πρέπει τα ζητήματα να μην μπαίνουν μόνο από το τεχνικό Επιμελητήριο, αλλά να απασχολούν όλη την κοινωνία.
Πρόβλεψη για προμήθεια της περιοχής με φυσικό αέριο
Η Θ. Κουλούρη στη δική της αναφορά, έκανε λόγο για μια πρόταση από πλευράς ΤΕΕ-ΑΜ, που ήθελε να καταδείξει ποια θα είναι τα οφέλη από τη διέλευση του Τ.Α.Ρ., ο οποίος ναι μεν θα επιφέρει οικονομική βελτίωση, χωρίς να βλάπτονται άλλοι παραγωγικοί τομείς της Ανατολικής Μακεδονίας και φυσικά να μη διχοτομούνται κατοικήσιμες ή αγροτικά εκμεταλλεύσιμες περιοχές. «Εξετάσαμε αν ο αγωγός θα μπορεί να συνδεθεί με το σύστημα τροφοδοσίας φυσικού αερίου στην Ελλάδα και με τα μέχρι τώρα στοιχεία δε θα πάρει αμέσως η χώρα μας αέριο, όμως στην πρόταση μας είναι να υπάρξει πρόβλεψη για προμήθεια στο μέλλον, αέριο που θα είναι φτηνότερο από αυτό που προμηθευόμαστε μέχρι τώρα».
Η κ. Κουλούρη έθιξε το θέμα της χάραξης και το ερώτημα ήταν αν θα αποφεύγονταν μεγάλες γεωργικές καλλιέργειες και να μη μειώνεται το εισόδημα των αγροτών της Π.Ε. Καβάλας.
Το τρίτο θέμα που διαγνώστηκε ήταν τα προγραμματισμένα έργα, όπως η χάραξη του δρόμου που θα ενώσει την Εγνατία με τη Βουλγαρία (Νυμφαία-Μακάζα) ή τον νέο σιδηροδρομική γραμμή (Τοξότες-Φίλιππος Β’), αλλά και το πλήθος αρδευτικών έργων που έχουν γίνει στον κάμπο του Νέστου ή της Ν. Καρβάλης και μια όδευση από κει θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα. Μάλιστα, πρόβλεψη για εναλλακτική χάραξη έγινε, συνυπολογίζοντας το γεγονός της ύπαρξης υπόγειων υδάτων.
Απαγόρευση επέκτασης οικισμών για 50 χρόνια
Αναφορικά με τους αναδασμούς, η κ. Κουλούρη είπε ότι σε περιοχές όπως το Κοκκινόχωμα, ο Παράδεισος και η Ν. Καρβάλη είναι σε εξέλιξη αναδασμοί και θα έπρεπε να μην φτάσουμε στο σημείο να περάσει ο αγωγός και να γίνει άλλος ένας αναδασμός και να δημιουργηθούν πολλά ευτράπελα.
Η μελετήτρια του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ., ανέφερε ότι το θέμα του τυρφώνα στην πρόταση όδευσης της εταιρείας δε μελετήθηκε επαρκώς και θα ήταν αδιανόητο να περνάει μέσα από τα Τενάγη Φιλίππων. Περνώντας ο Τ.Α.Ρ. μέσα από τον τυρφώνα δεν εξασφαλίζεται η ασφάλεια του αγωγού.
Για τον υπάρχοντα αγωγό της ΔΕΣΦΑ, δε λήφθηκαν υπόψη οι βιομηχανικές μονάδες και δεν εξασφαλίζεται ασφαλές περιβάλλον για την περιοχή απ’ όπου θα διέρχεται ο Τ.Α.Ρ., αλλά και για τις μονάδες καθαυτές.
Τέλος, η κ. Γεωργούση ανέφερε ότι για τα επόμενα 50 χρόνια θα απαγορεύεται η επέκταση οικισμών μέχρι και 200 μέτρα μακριά από τις περιοχές που θα περνάει ο αγωγός Τ.Α.Ρ.
Ο κ. Γεωργούσης έδειξε με τη χρήση χάρτη ποια ακριβώς είναι η πρόταση του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. για τη χάραξη του Τ.Α.Ρ., υπογραμμίζοντας ότι η όδευση που πρότεινε η εταιρεία δεν είναι μονόδρομος και ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις.
Τα μέλη της μελετητικής ομάδας του ΤΕΕ – ΑΜ Θεοδώρα Κουλουρά και Δήμος Γεωργούσης, με επικεφαλής τον πρόεδρο του επιστημονικού φορέα Λάζαρο Βασιλειάδη, παρουσίασαν επί χάρτου την εναλλακτική πρότασή για την όδευση του αγωγού ΤΑΡ ώστε να παρακαμφθούν τα Τενάγη
Δημοσιεύτηκε στις 0
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.