Χρονόμετρο

    Αγωγός ΤΑΡ: Αντιπρόταση για ορεινή διέλευση

    Δημοσιεύτηκε στις

    Εναλλακτική πρόταση για τη διέλευση του ΤΑΡ από τα εδάφη της Π.Ε. Καβάλας καταθέτουν ΤΕΕ-ΑΜ και ΓΕΩΤΕΕ

    Δεν έκρυψε για πολλοστή φορά τους προβληματισμούς του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Ζαφείρης Μυστακίδης, για το θέμα της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ από τα εδάφη της Καβάλας μετά τη νέα συνάντηση εργασίας με στελέχη της κοινοπραξίας, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Μακεδονίας, εκφράζοντας ξανά την αντίθεσή του για διέλευση μέσω ων Τεναγών Φιλίππων και αντιπρότεινε τη λύση μιας νέας χάραξης από ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

     

    «Έγινε μια σύσκεψη στο ΤΕΕ-ΑΜ, που συμμετείχε με δικό του κλιμάκιο, μια ομάδα εργασίας ήταν από το ΓΕΩΤΕΕ και εκπρόσωποι της εταιρείας που θα κατασκευάσει τον ΤΑΡ. Έγινε μια κουβέντα σε τεχνική βάση. Εμείς αναφέραμε ξανά τις ενστάσεις μας και τις ανησυχίες μας για την υψηλή επικινδυνότητα της διέλευσης του αγωγού από τα Τενάγη Φιλίππων και την ύπαρξη της τύρφης και της αυτανάφλεξής της, όπως επίσης και της αφομοίωσης γης υψηλής παραγωγικότητας στα Τενάγη, αλλά και αυτή της Ν. Καρβάλης, όπως και του Νέστου. Καταθέσαμε μια πρόταση προς διερεύνηση, καθώς δεν έχουμε τα περιθώρια χρονικά και τεχνικά, είναι ότι πρέπει να βρεθεί μια ανάλογη λύση που έχει βρει η κοινοπραξία για να διέλθει ο αγωγός από άλλες περιοχές της Ελλάδας και πρέπει να εξεταστεί η λύση της διέλευσης από ορεινές ή ημιορεινές περιοχές. Ίσως είναι μια πιθανή και ανέξοδη -σχετικά- λύση και για την ίδια την εταιρεία, χωρίς να αντιμετωπίσουν διενέξεις με τους παραγωγούς για τις αποζημιώσεις δουλείας -και όχι απαλλοτριώσεως όπως λανθασμένα αναφέρεται- για την απόκτηση γης στις περιοχές απ’ όπου θα περάσει ο αγωγός. Οι άνθρωποι της κοινοπραξίας του ΤΑΡ μας κάνανε να νιώσουμε περισσότερο ανήσυχοι, με τις αναφορές τους για θέματα ασφάλειας. Εξακολουθούμε να είμαστε σαφείς και κατηγορηματικοί, ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια σπιθαμή γης καλλιεργήσιμης έκτασης υψηλής παραγωγικότητας», ανέφερε στις δηλώσεις του στο «Χ» ο κ. Μυστακίδης.

    Όσο για την αναβολή της σύσκεψης ενημέρωσης του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας από τα στελέχη της κοινοπραξίας ΤΑΡ, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί, αυτή αναβλήθηκε με υπαιτιότητα των υπευθύνων της κοινοπραξίας, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, με τα στελέχη του ΤΑΡ να προβάλλουν ως δικαιολογία ότι το Σάββατο υπήρχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις τους και ήταν αδύνατο να παραβρεθούν στην πόλη μας για μια ενημερωτική συνάντηση.

    Πάντως, από την πλευρά του ο Δήμος Καβάλας ήταν έτοιμος για μια τέτοια συνάντηση και μάλιστα είχε ορίσει ως χώρο συνάντησης τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, έχοντας ήδη ενημερώσει και τον Αγροτικό Σύλλογο Καβάλας.

     

     

    Βαβίας: «Υπάρχουν και οι τοπικές κοινωνίες»

    Για το θέμα της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ μίλησε και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, Σταύρος Βαβίας, που βρέθηκε χθες στην Καβάλα και με δηλώσεις του στο «Χ» επεσήμανε ότι «έχουν γίνει ενημερώσεις από τα στελέχη του ΤΑΡ για τις κατά τόπους συναντήσεις που πραγματοποιούν. Τα ζητήματα για την Π.Ε. Καβάλας εντοπίζονται στα Τενάγη. Η Περιφέρεια θεωρεί ότι έχει έναν θησαυρό, τον οποίο φιλοδοξεί να αξιοποιήσει με κινήσεις, όπως τα αρδευτικά έργα, που έχει ανακοινώσει και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, ενώ ένα ακόμη ζήτημα είναι αυτό της δουλείας των χωραφιών και πως αυτό μας διασφαλίζει αν αύριο θελήσουμε να στήσουμε επί παραδείγματι θερμοκήπια. Θα έχουμε προβλήματα ή όχι; Βλέπουμε μια διαφορετική όδευση. Έχει ζητηθεί από τον Περιφερειάρχη και τον κ. Γρανά να συστηθεί επιτροπή που θα προτείνει εναλλακτική όδευση στα εδάφη της Καβάλας, αλλά τα επιπλέον ζητήματα που έχουν τεθεί, όπως τα αντισταθμιστικά οφέλη είναι πολύ βασικά, διότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι ναι μεν μιλάμε για ένα εθνικό έργο, όμως δεν υπάρχει μόνο το κεντρικό κράτος, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες. Δεν μπορεί να κερδίζει μόνο η Αθήνα και η περιφέρεια να μένει τελευταία και καταϊδρωμένη».

    Κείμενο 1ης στήλης

    Κείμενο 2ης στήλης


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.