Χρονόμετρο

  Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων για τις απολύσεις του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου (TAP) στην περιοχή της Θράκης

  Δημοσιεύτηκε στις

  Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), με ανακοίνωσή του, «καταγγέλλει το Διαδριατικό Αγωγό φυσικού αερίου (TAP) για τις απολύσεις συναδέλφων στην περιοχή της Θράκης χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες τους και για την εκδικητική μη ανανέωση σύμβασης – απόλυση συναδέλφου με συνδικαλιστική δράση». Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΚΑ επισημαίνει ότι «με το τέλος του Ιανουαρίου, ο TAP προχώρησε στην απόλυση σχεδόν του συνόλου των αρχαιολόγων και των εργατών σε Ξάνθη και Έβρο και ενώ δεν έχουν τελειώσει οι εργασίες. Ειδικότερα, στον Έβρο εκκρεμούν πολύμηνες εργασίες σε ναό ενώ οι αρχαιολόγοι, σε Ξάνθη και Έβρο, πρέπει να τελειώσουν ημερολόγια, καταλόγους ευρημάτων, ανασκαφικές εκθέσεις και λοιπές εκκρεμότητες για τις ανασκαφές που κλείνουν».

   

  Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι επισημαίνουν επίσης ότι οι αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων «έχουν ζητήσει να ανανεωθούν οι συμβάσεις για να γίνουν αυτές οι εργασίες, όπως άλλωστε ρητά αναφέρεται και στο μνημόνιο συνεργασίας TAP – ΥΠΠΟΑ. Ωστόσο», σύμφωνα με τον ΣΕΚΑ, «ο TAP αρνείται να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του και η προτροπή είναι να τα κάνουν οι απολυμένοι συνάδελφοι εθελοντικά, για να δείξουν καλό πρόσωπο», ενώ «την ίδια στιγμή οι απολυμένοι μαθαίνουν την πρόθεση TAP και ΥΠΠΟΑ να προχωρήσουν σε συνέδριο για τις αρχαιότητες του έργου».

   

  Επιπλέον, ο ΣΕΚΑ τονίζει ότι «στον Έβρο ο TAP στρέφεται και κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του λαού μας με την απόλυτη καταπάτηση της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΑΔΑ: ΨΨΗ6465Π4-ΗΡΡ) σχετικά με το ναό και τις άλλες αρχαιότητες, που εντοπίστηκαν και αποκαλύφθηκαν στην περιοχή του Πόταμου Αλεξανδρούπολης. Ενώ είναι απαράβατος όρος οι ανασκαφικές και άλλες εργασίες για την προστασία των αρχαιοτήτων, για να περάσει ο αγωγός κάτω από το μνημείο, ο TAP αρνείται να τηρήσει τα νόμιμα και δεν προχωράει στην επαναπρόσληψη του προσωπικού που απέλυσε και την εκτέλεση των εργασιών, παρόλο που προχωράει κανονικά τις εργασίες για των αγωγό. Έτσι, οι αρχαιότητες είναι εκτεθειμένες και κινδυνεύουν με καταστροφές με την πλήρη ευθύνη του TAP».

  Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι καταλογίζουν ευθύνες τόσο στο ΥΠΠΟΑ όσο και στην κυβέρνηση, ζητώντας, μεταξύ άλλων, «να επαναπροσληφθούν όλοι οι συνάδελφοι» στην Ξάνθη και στον Έβρο για να ολοκληρώσουν τις εργασίες και να προχωρήσουν οι ανασκαφές, ενώ για το ναό στον Πόταμο, αναφέρουν ότι «τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την πλήρη εφαρμογή των όρων του ΚΑΣ».

   

  Ε.Μ.

  ΑΠΕ ΜΠΕ


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.