Χρονόμετρο

  ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Τ.Α.Ρ.: Καταλύτης το συλλαλητήριο για την αλλαγή της όδευσής του

  Δημοσιεύτηκε στις

  Κάλεσμα των τοπικών φορέων για το συλλαλητήριο της Κυριακής στις Κρηνίδες 

  Τα πάντα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου κατά της όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου Τ.Α.Ρ. το μεσημέρι της Κυριακής και ώρα 12.00, μπροστά από το αρχαιολογικό θέατρο Φιλίππων.

  Χθες, αντιπροσωπεία της οργανωτικής επιτροπής, αποτελούμενη από τον δήμαρχο Καβάλας, Κωστή Σιμιτσή, τον πρόεδρο του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ., Λάζαρο Βασιλειάδη, τον ομόλογό του στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Ζαφείρη Μυστακίδη, καθώς κι αυτόν του Αγροτικού Συλλόγου, Θέμη Καλπακίδη, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου Καβάλας, σε μια προσπάθεια να κινητοποιηθεί ακόμη περισσότερο ο κόσμος της Καβάλας και να δώσει δυναμικό παρών.

  Ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής ανέφερε από την πλευρά του ότι πρέπει να περιφρουρηθεί το συλλαλητήριο και να μην μπουν Ι.Χ. στον προαύλιο χώρο του θεάτρου, ενώ ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ θα αναχωρήσουν την Κυριακή πέντε λεωφορεία στις 11 το πρωί από τον δημοτικό κήπο, με προορισμό τις Κρηνίδες κι άλλο ένα θα φύγει στις 10.30 από το δημοτικό διαμέρισμα της Νέας Καρβάλης, μπροστά από τον Άγιο Γρηγόριο.

   

   Δε θα υπάρξουν τοποθετήσεις πολιτικών

   

  Ο Λ. Βασιλειάδης επεσήμανε πως η προετοιμασία του συλλαλητηρίου λειτουργεί καταλυτικά, όσον αφορά την αλλαγή της όδευσης του αγωγού από τα Τενάγη Φιλίππων και τις ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του διευθυντή του ΙΔΙΣ, Κων. Φίλη πριν από δύο μέρες στο «Χ».

  «Έχουν αντιληφθεί όλοι ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Δυστυχώς, όμως δεν αποφασίζει ο κ. Φίλης. Εμείς συνεχίζουμε και πρέπει να δώσουμε δυναμικό παρών και να στείλουμε μήνυμα σε όσους ακόμη και μπροστά στον υπουργό είπαν ότι κατέθεσαν την καλύτερη προσφορά και μίλησαν για κέρδος και οικονομικό συμφέρον. Η Κοινοπραξία ακόμη τονίζει ότι περνάει από τις παρυφές των Τεναγών, κάτι που δεν ισχύει» και έδειξε με έναν χάρτη τα επιχειρήματά που κατέθεσε η αντιπροσωπεία των φορέων από την ΠΑΜ-Θ στο ραντεβού με τον κ. Μανιάτη, ότι ο αγωγός περνάει ευθέως μέσα από τον τυρφώνα.

  Ο κ. Βασιλειάδης ανέφερε για μια ακόμη φορά ότι ο αγωγός περνάει από περιοχές Natura, όπως όμως γίνεται και με την Εγνατία Οδό και σημείωσε ότι η όδευση που πρότεινε το Τ.Ε.Ε. δε θίγει σε καμία περίπτωση το περιβάλλον.

  Τέλος, μίλησε για ευφυολόγημα, σχετικά με το επιχείρημα που κατέθεσε η εταιρεία ότι η Καβάλα συγκαταλέγεται στις ζώνες ενεργής σεισμικότητας, κάτι που φυσικά δεν ευσταθεί, ενώ ζήτησε το συλλαλητήριο να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή απήχηση, ώστε να αναδειχθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή.

  Ο Ζ. Μυστακίδης τόνισε πως έγινε συντονισμένη, τεκμηριωμένη δουλειά, με τη συνεργασία όλων των φορέων και αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα του ραντεβού με τον Γ. Μανιάτη, που απέφεραν το ραντεβού της τριμερούς επιτροπής (Κοινοπραξία, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ) την προσεχή Παρασκευή (14/2).

  «Υπάρχει μια σιωπή από τα μέσα των Αθηνών, που μας προβληματίζει ακόμη περισσότερο ως πολίτες της περιφέρειας. Το συλλαλητήριο πρέπει να έχει δύναμη και προετοιμαζόμαστε για τη συνάντηση της Παρασκευής».

   

  Θ. Καλπακίδης: «Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι κοινωνίες»

   

  Ο Θ. Καλπακίδης έκανε μια διαφορετική τοποθέτηση, σχολιάζοντας τυχόν περίεργες διεκδικήσεις της Κοινοπραξίας, όσον αφορά τα εδάφη της περιοχής των Τεναγών και δήλωσε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό της τροφής. Θέμα που δε συζητείται επαρκώς και ειδικά μετά την απαξίωση της υγείας και της παιδείας, καθώς ήδη δεσμεύονται μεγάλα κομμάτια γης. Ο λόγος, πέρα από τη διέλευση των Τεναγών, είναι να μην υπάρχουν εξαρτήσεις των ανθρώπων από ανθρώπους για την πρόσβαση στην τροφή και ζήτησε να υπάρξει μαζικότητα στο συλλαλητήριο.

  Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου επεσήμανε πως οι αγρότες αγωνίζονται ανιδιοτελώς για ιερό σκοπό και σημείωσε ότι μετά το συλλαλητήριο θα υπάρχει συνέχεια στις κινητοποιήσεις, ώστε οι αρμόδιοι να λάβουν το μήνυμα ότι στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι κοινωνίες.

  Ο Κ. Σιμιτσής πρόσθεσε ότι μαζί με το συλλαλητήριο, οι συμπολίτες μας πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να προσφέρουν τρόφιμα για στήριξη στον λαό της Κεφαλονιάς, που δοκιμάζεται από τους πρόσφατους σεισμούς.

   

  «Δεν αποφασίζει ο Σκούφιας για την όδευση»

   

  Σε ερώτηση, σχετικά με το αν είναι αισιόδοξοι για αλλαγή της όδευσης, όπως έγινε στην περίπτωση του δήμου Νέστου, ο κ. Βασιλειάδης απάντησε πως ο δήμος πέρασε τη δική του πρόταση για όδευση του αγωγού κάτω από την Εγνατία, ωστόσο υπογράμμισε ότι ο Ρίκαρντ Σκούφιας, διευθυντής του έργου για τον Τ.Α.Ρ. στην Ελλάδα δεν είναι αυτός που παίρνει τις τελικές αποφάσεις.

  Όσον αφορά το πρόγραμμα του συλλαλητηρίου, αυτό έχει ήδη καθοριστεί και δε θα υπάρχουν χαιρετισμοί από πολιτικούς φορείς, παρά μόνο η κεντρική ομιλία από τον Θ. Καλπακίδη και τοποθετήσεις από Τ.Ε.Ε. και ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

  Στον προαύλιο χώρο του αρχαίου θεάτρου θα παραταχθούν αγροτικά μηχανήματα, με συμμετοχή από περιοχές της Δράμας, αλλά και τη Χρυσούπολη, ενώ θα υπάρξει συμβολικός αποκλεισμός της εθνικής οδού Καβάλας-Δράμας για λίγα μόνο λεπτά.

   

  ΤΑΡ


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.