Χρονόμετρο

  Ο ΤΑΡ δεν θα περάσει από τα Τενάγη

  Δημοσιεύτηκε στις

   «Αδιαπραγμάτευτη η θέση μας για εναλλακτική όδευση», τόνισε ο Α. Γιαννακίδης  

  Την κάθετη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ από τα Τενάγη Φιλίππων και γενικότερα τις ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, εξέφρασε για άλλη μια φορά χθες ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Άρης Γιαννακίδης, σε ευρεία σύσκεψη τοπικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Αρχέλαου Γρανά.

  Παρόντες ήταν ακόμη, ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Α.Μ.-Θ., Γιώργος Γερομάρκος, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ., Λάζαρος Βασιλειάδης, ο πρόεδρος του ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε., Ζαφείρης Μυστακίδης, ο αντιδήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Παπαδόπουλος, οι Θέμης Καλπακίδης και Κώστας Στεφανίδης από την πλευρά του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

  Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο σχεδιασμός για τη διευρυμένη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει για τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και ώρα 9 το πρωί ο κ. Γιαννακίδης στην έδρα της Περιφέρειας, όπου θα παραβρεθούν 100 συνολικά εκπρόσωποι φορέων από όλες τις περιφερειακές ενότητες, καθώς και οι βουλευτές από τους πέντε νομούς.

  Το πιο καινούργιο στοιχείο που ακούστηκε στη χθεσινή συνάντηση των τοπικών φορέων με τον κ. Γιαννακίδη είναι ότι ο αγωγός Τ.Α.Ρ. μπορεί να ακολουθήσει τη διαδρομή μιας μεγάλης κεντρικής αγροτικής οδού, υπογείως, χωρίς να περνάει από τα Τενάγη των Φιλίππων ή την πεδιάδα σε Νέστο και Ν. Καρβάλη, που επίσης έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνες υψηλής παραγωγικότητας.

  Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ένσταση στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες, πέραν αυτής της Καβάλας (Τενάγη, Ν. Καρβάλη) για την όδευση του αγωγού Τ.Α.Ρ., ο κ. Γιαννακίδης δήλωσε «όντως αυτή την εικόνα έχω από τις μέχρι τώρα επαφές. Πέρα από την ανταποδοτικότητα, που είναι έκφραση σε επίπεδο ολόκληρης της Περιφέρειας, το πρόβλημα εδώ είναι η χωροταξία και η όδευση του αγωγού. Υπάρχει τεράστια κοινωνική αντίδραση. Τη Δευτέρα προσκαλούμε σε μια συνάντηση με την εταιρεία και όλη τη διαβουλευόμενη κοινωνία, όπου ξεκινάμε με νέα δεδομένα. Είναι αδιαπραγμάτευτο να διαβουλευτούμε την όδευση του αγωγού από τα Τενάγη. Επιστημονικά το έχουν τεκμηριώσει το ΓΕΩΤΕΕ και το ΤΕΕ-Α.Μ. και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Είναι εξαιρετικοί συμβουλευτικοί αρωγοί. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία και με τον Αγροτικό Σύλλογο Καβάλας. Οι τοπικοί φορείς δεν επιθυμούμε να αναπαράγουμε λαϊκισμό σε ένα μεγάλο εθνικό έργο με αναπτυξιακές προτεραιότητες, αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της περιοχής μας».

  Μέσα στην εβδομάδα το πόρισμα του ΤΕΕ – ΑΜ

   

  Στη διάρκεια της εβδομάδας που διανύουμε θα ολοκληρωθεί το πόρισμα της μελετητικής ομάδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Α.Μ. για την εναλλακτική πρόταση όδευσης του αγωγού Τ.Α.Ρ., όπως ανέφερε χθες με δηλώσεις του στο «Χ» ο Λάζαρος Βασιλειάδης, θέμα που απασχόλησε και τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ-ΑΜ στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

  «Έγινε μια ενημέρωση σήμερα για τη σύσκεψη με τους ανθρώπους της κοινοπραξίας Τ.Α.Ρ. Το πόρισμα της ερευνητικής ομάδας του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. θα ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε. Προκύπτουν συνεχώς νέα δεδομένα και προβλήματα προς επίλυση που μας ανατίθενται. Σήμερα (σ.σ. χθες) και αύριο (σ.σ. σήμερα) θα βάλουμε κάτω τους χάρτες από Νέστο μέχρι Δράμα και να δούμε ποια χάραξη θα μπορέσουμε να προτείνουμε. Η όδευση από τα Τενάγη πρέπει να αλλάξει, όπως και από τις περιοχές υψηλής παραγωγικότητας. Δεν είμαστε μελετητές, όμως θα βρούμε διαφορετική όδευση. Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν και θα τις ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες. Μας ζήτησαν από την κοινοπραξία του Τ.Α.Ρ. να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τις περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, ώστε να το λάβουν υπόψη. Με την πίεση που ασκήσαμε, φαίνεται ότι αρχίζουν να υποχωρούν στα αρχικά τους σχέδια. Η όδευση ούτως ή άλλως δεν μπορεί να είναι οριστική. Μελέτες υπάρχουν πολλές σε εξέλιξη. Ορισμένες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη και από τα αποτελέσματά τους μπορεί να προκύψει η αλλαγή της χάραξης».

   

  Κοινή προσπάθεια για ν’ αλλάξει η διέλευση του αγωγού

   

  Για αδιαπραγμάτευτη θέση, δηλαδή να μην περάσει ο αγωγός από τα Τενάγη Φιλίππων έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, Θέμης Καλπακίδης, εξερχόμενος από τη χθεσινή σύσκεψη και ανέφερε ότι δυναμική θα είναι η παρουσία του και στην επικείμενη σύσκεψη της Δευτέρας στην Κομοτηνή.

  «Είμαστε ικανοποιημένοι, διότι αυτό που λέγαμε το προηγούμενο διάστημα γίνεται πραγματικότητα. Όλοι οι φορείς είμαστε μαζί για να αλλάξουμε την όδευση του αγωγού, ώστε αυτός να μην περνάει από καλλιεργήσιμη γη και ειδικότερα από τα Τενάγη Φιλίππων. Βλέπουμε, πλέον, όλοι ότι κατευθύνονται σε αυτό το κλίμα, μετά και την επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώμη από Τ.Ε.Ε.-ΑΜ και ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε. για μια διαφορετική όδευση. Δίνουμε ραντεβού για τη Δευτέρα στην Περιφέρεια, στην Κομοτηνή και πιστεύω ότι όλα θα εξελιχθούν όπως τα περιμένουμε. Η όδευση θα αλλάξει. Δε θα περάσει από τα Τενάγη. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο».

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.