Χρονόμετρο

  ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ TAP

  Δημοσιεύτηκε στις

  Γιαννακίδης: «Δεν διαπραγματεύεται η όδευση από τα Τενάγη»

  Νέα σύσκεψη χθες στην αντιπεριφέρεια για τη χάραξη του αγωγού ΤΑΡ – Μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη η εναλλακτική πρόταση του ΤΕΕ-ΑΜ

  Δε γίναμε σοφότεροι από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Αρχέλαου Γρανά για το θέμα της όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ. Κάτι καινούργιο δεν ακούστηκε, πέρα από την άποψη που εξέφρασαν τόσο ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης όσο και ο Λ. Βασιλειάδης ότι δηλαδή, με τη βοήθεια της μελετητικής ομάδας του ΤΕΕ-ΑΜ, οι τοπικοί φορείς πρέπει να καταθέσουν μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση, ώστε η χάραξη της πορείας του αγωγού να μην περιλαμβάνει εύφορα εδάφη, όπως αυτά των Τεναγών Φιλίππων ή της Νέας Καρβάλης ή ακόμη και της πεδιάδας του Νέστου.

  Η συνάντηση έγινε παρουσία του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, του δημάρχου Κωστή Σιμιτσή, του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Γιώργου Γερομάρκου, του προέδρου του ΤΕΕ-ΑΜ, Λάζαρου Βασιλειάδη, του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ, Ζαφείρη Μυστακίδη, καθώς και εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών από την περιοχή των Τεναγών Φιλίππων και της Νέας Καρβάλης, των δύο περιοχών, δηλαδή, που η κατασκευάστρια εταιρεία έχει επιλέξει για τη διέλευση του αγωγού.

   

  «Αδιαπραγμάτευτη η μη όδευση από τα Τενάγη»

   

  «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και ιδιαίτερα στο ΤΕΕ-ΑΜ για τη θεσμική συνεργασία, η οποία έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Είπα πρόσφατα και το επαναλαμβάνω. Κάποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα με την Περιφέρεια μας. Θα γίνουν πρώτα οι διαβουλεύσεις, θα ξεκαθαρίσουν τα σκοτεινά σημεία. Η μη όδευση από τα Τενάγη είναι αδιαπραγμάτευτη. Δε θα περάσουν από τα Τενάγη. Και το λέω όχι αυθαίρετα, αλλά συνομιλώντας με τεχνικούς και μετά από την παρουσίαση που έκανε το ΤΕΕ-ΑΜ στη σύσκεψη στις Κρηνίδες. Η όδευση και η χάραξη πρέπει να εναρμονιστεί με σεβασμό στις απαιτήσεις και τα “θέλω” της κοινωνίας. Δεν προχωρούμε με δημαγωγίες. Είναι ένα μεγάλο εθνικό έργο και το σεβόμαστε. Αυτό που ζητώ από το ΤΕΕ είναι να έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα πότε θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε εναλλακτική πρόταση για την όδευση του αγωγού, σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών», είπε στην τοποθέτησή του ο Άρης Γιαννακίδης.

   

  Μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη η κατάθεση μελέτης από το ΤΕΕ-ΑΜ

  Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΑΜ, Λ. Βασιλειάδης, ανέφερε ότι «για μας είναι δύσκολο όταν δε γνωρίζουμε πόσο χρόνο έχουμε για να προλάβουμε καταστάσεις και να τρέξουμε τη δική μας μηχανή. Ανησυχώ για περιστατικά όπως αυτό της Χρυσούπολης, όπου το απόγευμα (σ.σ. υπήρχε συνάντηση με τον υπεργολάβο του αγωγού για την απόκτηση Γης και Δουλείας στο πλαίσιο κατασκευής του αγωγού TAP, την Επικαιροποίηση Κτηματολογικών Δεδομένων και την Απογραφή και Καταγραφή Ιδιοκτησιών). Ακόμη κι αν είναι προκαθορισμένη η όδευση του αγωγού θα παλέψουμε. Αν δεν παλέψεις δυνατά, δε θα πάρεις ούτε το ελάχιστο. Δεν πρέπει ο αγωγός να περάσει από περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, όπως η Ν. Καρβάλη και τα Τενάγη. Πιστεύω ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουμε καταθέσει την πρόταση μας. Σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ, θα τεκμηριώσουμε επιστημονικά το θέμα με την τύρφη, τη συνίζηση και την έλλειψη σταθερής θεμελίωσης κατά μήκος των Τεναγών, που απαιτείται για ένα τέτοιο έργο. Συνεργασία θα υπάρξει και με τον Αγροτικό Σύλλογο».

  Ο εκπρόσωπος των κατοίκων της Ν. Καρβάλης, Καπλάνης Ιωσηφίδης, σημείωσε από την πλευρά του ότι ο οικισμός έχει περιχαρακωθεί από την Εγνατία Οδό, τα δύο εργοστάσια (ΒΦΛ, Kavala Oil) και δεν αντέχει άλλη μια τέτοια χάραξη, όπως του αγωγού ΤΑΡ από εκείνα τα εδάφη, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι η εταιρεία έχει πάρει αποφάσεις για τη χάραξη, μια και έχει λάβει σχετική αδειοδότηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Δασαρχείο και τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

  Ανέφερε, επίσης, ότι εκπρόσωποι της εταιρίας δέχθηκαν τις παρατηρήσεις των κατοίκων της Ν. Καρβάλης να μην περάσει ο αγωγός από τον κάμπο, κάτι που η κατασκευάστρια εταιρεία έδειξε να μην κατανοεί.

  Την τακτική της εταιρείας καυτηρίασε και ο αντιδήμαρχος Παγγαίου, Τάκης Ηλιάδης, κατηγορώντας τη για κουτοπονηριά, σημειώνοντας ότι το δημοτικό συμβούλιο Παγγαίου έχει ζητήσει να λάβει ενημέρωση από την κατασκευάστρια εταιρεία, κάτι που δεν έγινε.

  Ο Ζ. Μυστακίδης ανέφερε πως αύριο Παρασκευή υπάρχει προγραμματισμένη σύσκεψη για το θέμα της όδευσης του ΤΑΡ, στην οποία θα εκτεθούν αναλυτικά οι λόγοι που δεν πρέπει η χάραξη να περιλαμβάνει τα Τενάγη Φιλίππων και χαρακτήρισε προσχηματική τη διαδικασία διαβούλευσης της εταιρείας με τους κατοίκους των χωριών των Τεναγών και της Ν. Καρβάλης, αφού εν πολλοίς φαίνεται να έχει προαποφασίσει την όδευση του αγωγού φυσικού αερίου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι τοπικοί φορείς χρειάζεται να προχωρήσουν σε πιο δυναμικές ενέργειες πριν να είναι αργά.

  Ο Γ. Γερομάρκος ανέφερε από την πλευρά του ότι φτάνουν στα αυτιά του πολύ περίεργες μαρτυρίες κατοίκων από τις συναντήσεις που είχαν το προηγούμενο διάστημα με εκπροσώπους της εταιρείας και συμπλήρωσε ότι όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά στη διαδικασία σύνταξης μελέτης και εναλλακτικής πρότασης από το ΤΕΕ-ΑΜ.

  Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Χρ. Τσοχαταρίδης, έθεσε μία ακόμη παράμετρο, μια και από τα Τενάγη Φιλίππων περνάει ένας μεγάλος αγωγός για την υδροδότηση της πόλης της Καβάλας και θα επιδώσει αμέσως το τοπογραφικό σχέδιο στο ΤΕΕ-ΑΜ.


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.