Χρονόμετρο

  Όδευση αγωγού ΤΑΡ: Συζήτηση για Τενάγη… τέλος

  Δημοσιεύτηκε στις

  Ξανά απροετοίμαστοι ήρθαν οι επιτελείς της Κοινοπραξίας – Βασιλειάδης σε Θεοδωρόπουλο: «Συζητάμε μόνο για εναλλακτική πρόταση, στη βάση αυτής που έθεσε το Τ.Ε.Ε.-Α.Μ.» – Θετική εξέλιξη και για Ν. Καρβάλη

   

  Την άποψη για μια ακόμη φορά ότι ο αγωγός ΤΑΡ δε θα περάσει από τα Τενάγη Φιλίππων και τις ζώνες υψηλής παραγωγικότητας επεσήμαναν στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη τους, με τα στελέχη της Κοινοπραξίας, το Τ.Ε.Ε.-Ανατολικής Μακεδονίας και το ΓΕΩΤ.Ε.Ε..

  Οι κκ. Βασιλειάδης και Μυστακίδης, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αμέσως μετά τη λήξη της σύσκεψης, επεσήμαναν πως η εταιρεία φάνηκε να είναι πιο διαλλακτική, όσον αφορά την πρόταση που κατέθεσε από τον περασμένο Οκτώβρη το Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. για όδευση μέσα από το όρος Σύμβολο, ενώ οι επιστημονικές ομάδες των δύο Επιμελητηρίων κάλεσαν την Κοινοπραξία και τον υπ’ αριθμόν 2 του έργου στην Ελλάδα, Στάθη Θεοδωρόπουλο, που βρέθηκε στην Καβάλα, να υπάρξει ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα για την τελική απάντηση της κατασκευάστριας εταιρίας, σχετικά με την χάραξη.

   

  Απορρίφθηκε πρόταση για όδευση 800μ. βορειότερα από τα Τενάγη

  Σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ», ο κ. Θεοδωρόπουλος πρότεινε την όδευση του αγωγού 800 μέτρα βορειότερα από την αρχική όδευση που πρότεινε εξ αρχής η εταιρεία, ωστόσο κάτι τέτοιο απορρίφθηκε και πάλι από τα δύο Επιμελητήρια, καθώς και πάλι μια τέτοια χάραξη θα «καταπατούσε» ζώνες υψηλής παραγωγικότητας.

   

  Βασιλειάδης: «Δεν είμαστε μελετητικά γραφεία»

  «Έγινε ανάλυση όλων των δεδομένων και των προβλημάτων, που σχετίζονται με τη διέλευση του αγωγού από τα Τενάγη. Καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα: Πρώτον, εγκαταλείπουμε την όδευση μέσα από τα Τενάγη. Δε συζητάμε πλέον για αυτήν, αλλά μόνο για εναλλακτική πρόταση μέσα από το όρος Σύμβολο. Περιμένουμε τη σε βάθος εξέταση της πρότασης του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ., μια και οι εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας απάντησαν ότι δεν την έχουν μελετήσει επαρκώς. Απαντήσαμε σε μεγάλο βαθμό στις αντιρρήσεις και τις ερωτήσεις τους, ζητάμε να μελετηθεί η πρότασή μας για τυχόν βελτιώσεις και μικροαλλαγές (όπως αν περνάει ή όχι από περιοχές χαρακτηρισμένες ως NATURA). Είναι προφανές ότι εφόσον χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε προς βοήθειά τους στη βελτίωση της πρότασής μας. Απορρίψαμε την πρότασή τους για την από κοινού εξεύρεση λύσης, διότι τα επιμελητήρια δεν είναι μελετητικά γραφεία», ανέφερε στις δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ο Λ. Βασιλειάδης.

   

   

  Ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. μίλησε ακόμη για ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ώστε να μην υπάρξει αποπροσανατολισμός, με τον κ. Θεοδωρόπουλο να μην απαντά, μη έχοντας τη δικαιοδοσία από την Κοινοπραξία, αλλά να υπόσχεται ότι θα το μεταφέρει στους προϊσταμένους του και δεσμεύτηκε για απάντηση μέσα στις επόμενες μέρες.

  «Όσο καθυστερούν αυτοί τόσο το χειρότερο, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για αυτούς, λόγω του ότι ήδη υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο -κάτι που οφείλεται στο ότι οι ίδιοι καθυστέρησαν χαρακτηριστικά να μελετήσουν την πρότασή μας.

  Ο Λ. Βασιλειάδης σημείωσε ότι ο εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας, Στ. Θεοδωρόπουλος, επέμεινε να μάθει αν υπάρχει και τρίτη εναλλακτική πρόταση, πέραν αυτών της κοινοπραξίας και του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ., με τον ίδιο να απαντάει αρνητικά, επισημαίνοντας δε ότι «δεν έχουμε καμία υποχρέωση να κάνουμε συνεχώς νέες μελέτες. Έχουμε μια και μοναδική πρόταση, την οποία οφείλατε να εξετάσετε. Είπαμε, όμως, ότι λόγω καλής διάθεσης στο διάστημα αυτό της εξέτασης της πρότασης του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. από την Κοινοπραξία, ότι αν υπάρξει άλλη ιδέα, θα την καταθέσουμε. Έγινε σαφές ότι δεν επανερχόμαστε για τα Τενάγη. Μιλήσαμε και με στελέχη της γερμανικής εταιρείας, που συμμετέχει στην Κοινοπραξία για τις καθυστερήσεις και τους τονίσαμε ότι αν ήταν πιο μελετηροί πάνω στην πρόταση, τότε δε θα υπήρχαν αυτές οι καθυστερήσεις».

  ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΑΡ (4)

   

  Ο κ. Βασιλειάδης είπε ακόμη ότι αν λυθεί το θέμα της όδευσης, αυτομάτως αυτό θα συμπαρασύρει και τη μεταφορά του σταθμού συμπίεσης στον κάμπο των Σερρών, ενώ για την όδευση από τον κάμπο της Νέας Καρβάλης ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. υπογράμμισε ότι η Κοινοπραξία Τ.Α.Ρ. αποδέχεται η χάραξη του αγωγού να μεταφερθεί βορειότερα, μια και πρόκειται για υποέργο.

  Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Ζαφείρης Μυστακίδης, δήλωσε από την πλευρά του ότι τα στελέχη της εταιρίας, δυστυχώς, εμφανίστηκαν για μια ακόμη φορά αδύναμα να αντικρούσουν τα επιχειρήματα των Επιμελητηρίων, επισημαίνοντας ότι «δεν μπήκαμε στην παγίδα συζήτησης για νέα εναλλακτική όδευση» και έριξε τα «καρφιά» του για μερίδα του τοπικού Τύπου, ότι την εντολή για συνομιλία με την Κοινοπραξία την έλαβαν από τον ίδιο τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη στο ραντεβού της 27ης Ιανουαρίου.

   

  Δημήτρης Μπουντάς

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.