Χρονόμετρο

  Μαζικό «όχι» από τους Σερραίους κατά του Τ.Α.Ρ.

  Δημοσιεύτηκε στις

  Περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κρονίου, διαδηλώνοντας κατά της όδευσης του αγωγού από την Κοιλάδα των Σερρών και της εγκατάστασης σταθμού συμπίεσης

    
   

  Περίπου 2.000 Σερραίοι φώναξαν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής στην πλατεία Κρονίου των Σερρών, ενάντια στην όδευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και της εγκατάστασης σταθμού συμπίεσης στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών.

  Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από την Κίνηση Πολιτών Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και το παρών έδωσαν υποψήφιοι δήμαρχοι του νομού, υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι.

  Σε ανακοίνωση της η Κίνηση Πολιτών Π.Ε. Σερρών ανέφερε, μεταξύ άλλων,«ότι οι Σερραίοι πολίτες αντιτίθενται στην εταιρεία TAP που προσβλέπει να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου μέσα από την πεδιάδα του νομού Σερρών και να εγκαταστήσει σταθμό συμπίεσης δίπλα σε κατοικημένες περιοχές», ενώ σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Κίνηση Πολιτών Π.Ε. Σερρών «οι πολίτες διεκδικούν την αλλαγή όδευσης του αγωγού, μέσα από ορεινές περιοχές και μέσα από αντιπυρικές ζώνες, καθώς και την εγκατάσταση του συμπιεστή σε μεγαλύτερο υψόμετρο και σε απόσταση ασφαλείας από τις πόλεις και τα χωριά”.

  Θ. Καλπακίδης: «Οι Σερραίοι είπαν μεγάλο “όχι” κατά του Τ.Α.Ρ.»

  Στο δυναμικό συλλαλητήριο των Σερρών υπήρχε και καβαλιώτικη εκπροσώπηση, αφού κεντρικοί ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Ζαφείρης Μυστακίδης, ο  πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, Θέμης Καλπακίδης και ο πρώην πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ., Λάζαρος Βασιλειάδης.

  Ο Θ. Καλπακίδης, στις δηλώσεις του στο «Χ» ανέφερε ότι «οι Σερραίοι διαδήλωσαν μαζικά και είπαν ένα μεγάλο “όχι” στην όδευση του αγωγού Τ.Α.Ρ. από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας της κοιλάδας των Σερρών, αλλά και την εγκατάσταση σταθμού συμπίεσης στην περιοχή. Περίπου 2.000 κόσμος βρέθηκε στην πλατεία Κρονίου, παρά τη ζέστη και συνεχώς ο κόσμος ρωτάει και ενδιαφέρεται για τις βλαβερές συνέπειες που θα προκαλέσουν όλα αυτά».

   

  Μ. Δαβής: «Πρωτοφανής συγκέντρωση για τα δεδομένα των Σερρών»

  Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο της πλατείας Κρονίου ήταν και ο εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών Π.Ε. Σερρών κατά του T.A.P., Μιχάλης Δαβής, ο οποίος ανέφερε στο «Χ» τα εξής: «Δεδομένου ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση στις Σέρρες τελευταία ήταν τα 300 άτομα που έδωσαν το “παρών” στην προεκλογική ομιλία του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, είμαι πολύ ικανοποιημένος από την παρουσία περίπου 2.000 ατόμων στο συλλαλητήριο κατά του Τ.Α.Ρ. και με αυτή την αφόρητη ζέστη, η οποία σε μερικές περιπτώσεις επέφερε και λιποθυμίες. Παρόλα αυτά, ο κόσμος έδωσε μαζικό “παρών”. Τα αιτήματα των κατοίκων της δικής μας περιοχής είναι περισσότερα απ’ ότι στην Καβάλα, αφού είμαστε αντίθετοι και στην όδευση του αγωγού, αλλά και στην εγκατάσταση σταθμού συμπίεσης στο λεκανοπέδιο των Σερρών, όπου θίγονται ζώνες υψηλής παραγωγικότητας. Ο σταθμός συμπίεσης θα καίει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και οι στροβιλοκινητήρες του θα σπρώχνουν το υπόλοιπο αέριο μέχρι τον επόμενο σταθμό στις ακτές της Αλβανίας. Ένας τέτοιος σταθμός πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει τόσο κοντά σε ένα αστικό κέντρο. Στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, που κατασκευάζεται ένας αντίστοιχος σταθμός, εκεί απέχει 150 χλμ. από την πόλη, οπότε καταλαβαίνετε τις διαφορές. Η έκλυση αερίων στο περιβάλλον, που θα περιέχουν διοξείδιο του αζώτου, είναι αντίστοιχή με 1.260.000 εκπομπές ρύπων αυτοκινήτων και σε συνδυασμό με την ομίχλη που σχηματίζεται στην κοιλάδα των Σερρών τους έξι χειμερινούς μήνες, θα δημιουργεί μια τεράστια συσσώρευση ρύπων σε όλη την περιοχή».

  Σχετικά με τα επόμενα βήματα της Κίνησης Πολιτών της Π.Ε. Σερρών κατά του Τ.Α.Ρ., ο κ. Δαβής τόνισε ότι θα υπάρξει και νέα επαφή με τα κυβερνητικά στελέχη, στα οποία, όπως σημείωσε το συλλαλητήριο απέδειξε ότι «υπάρχει κόσμος και είναι αντίθετος με τον σχεδιασμό της Κοινοπραξίας. Είναι ακατανόητο από πλευράς Πολιτείας να μην ακούει τα αιτήματά μας. Επιτέλους, μετά από αυτό το συλλαλητήριο ήρθε η ώρα να τα ακούσει».

   

  Δημήτρης Μπουντάς

   

  ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ-ΣΕΡΡΕΣ (1) (600 x 450) ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ-ΣΕΡΡΕΣ (2) (600 x 450) ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ-ΣΕΡΡΕΣ (3) (600 x 450) ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ-ΣΕΡΡΕΣ (4) (600 x 450) ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ-ΣΕΡΡΕΣ (5) (600 x 450) ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ-ΣΕΡΡΕΣ (6) (600 x 450) ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ-ΣΕΡΡΕΣ (7) (600 x 450)


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.