Χρονόμετρο

    ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ: Δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα και η όδευση για τον ΤΑΡ

    Δημοσιεύτηκε στις

    Διαβεβαιώνει η γενική διευθύντρια του έργου Κατερίνα Παπαλεξανδρή με χθεσινές της δηλώσεις    

     

     

    “Για ένα τόσο πολύπλοκο έργο υπάρχουν πολλές ανησυχίες και προκλήσεις. Εργαζόμαστε για να κατασκευάσουμε τον αγωγό με ασφάλεια εντός χρονοδιαγράμματος και εντός προϋπολογισμού”. Αυτά ανέφερε χθές η γενική διευθύντρια για τον αγωγό φυσικού αερίου στην Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρή, απαντώντας σε ερώτηση για τις πιθανές επιπτώσεις της καθυστέρησης στην κατασκευή του αγωγού στην περιοχή της Καβάλας εξαιτίας τοπικών αντιδράσεων.

     

    Στην περιοχή έχουν κατασκευαστεί τα 40 από τα 51 χιλιόμετρα της όδευσης η οποία έχει αλλάξει ήδη μία φορά στο παρελθόν και όπως τονίστηκε δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει και πάλι καθώς “η συγκεκριμένη όδευση είναι καλύτερη δυνατή με βάση το σύνολο των κριτηρίων”. “Προχωρούμε με βάση τις άδειες κατασκευής που έχουμε λάβει από το ελληνικό δημόσιο”, τόνισε η κ. Παπαλεξανδρή.

     

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ο αγωγός θα πρέπει να ολοκληρωθεί το 2020. Το ελληνικό τμήμα έχει μήκος 550 χιλιόμετρα στα οποία έχει διαμορφωθεί η ζώνη εργασίας στα 532, έχουν ενωθεί οι αγωγοί στα 493, έχουν συγκροτηθεί σε 472 , έχουν καλυφθεί με χώμα 394 χιλιόμετρα τάφρου και 280 χιλιόμετρα γης βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης.

     

     

    Η «μαύρη τρύπα» της Καβάλας

     

    Και ενώ η κ. κ. Παπαλεξανδρή προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε αλλαγή, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας αποφάσισε να επαναβεβαιώσει την απόφαση του υπέρ της αλλαγής της όδευσης όπως ζητάει η Επιτροπή Αγροτών της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων. Ενώ παράλληλα όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες αναμένουν την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να συμβεί σύντομα. Το ερώτημα είναι αν θα περιμένουν την απόφαση, η οποία με τους συνήθεις ρυθμούς θα καθυστερήσει μερικούς μήνες ή θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία για να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες. Επιπλέον να σημειώσουμε ότι όσο περνάει ο χρόνος και πλησιάζουμε στο χρόνο των εκλογών θα αναγκαστεί η δημοτική αρχή της Δήμητρας Τσανάκας να σκληραίνει την στάση της, φοβούμενη το εκλογικό κόστος, καθώς θα έχει και την πίεση της αντιπολίτευσης, ενώ την ίδια στιγμή θα δέχεται και τις πιέσεις της κυβέρνησης για να υπαναχωρήσει και να λυθεί το ζήτημα χωρίς την αλλαγή της όδευσης.

     

    Να θυμίσουμε τέλος ότι ο αγωγός θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 10 δισ. κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο, που θα προέρχονται από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, με δυνατότητα διπλασιασμού στα 20 δισ. σε επόμενο στάδιο. Η ΔΕΠΑ έχει ήδη συμβολοποιήσει 1 δισ. κυβικά για την ελληνική αγορά. Ο αγωγός ΤΑΡ συνδέεται με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης, όπου η χωρητικότητα της διασύνδεσης της θα είναι 3 δισ. κυβικά το χρόνο. Θα υπάρχουν επίσης τρία σημεία εξόδου στην Καστοριά, την Κοζάνη και την Πέλλα για την τροφοδοσία των τοπικών αγορών με φυσικό αέριο ενώ έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την κοινοπραξία κατασκευής του Ελληνοβουλγαρικού αγωγού για την διασύνδεση των δύο συστημάτων.

     

    Παράλληλα ο ΤΑΡ είναι σε διαπραγματεύσεις με τον ΔΕΣΦΑ για την ανάθεση του συμβολαίου συντήρησης του αγωγού, οι οποίες αναμένεται να καταλήξουν στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Όλα αυτά συνθέτουν ένα τεράστιο ενεργειακό πρόγραμμα το οποίο όπως όλα δείχνουν θα έχει ολοκληρωθεί εντός του προβλεπομένου χρονοδιαγράμματος, αλλά με μια εξαίρεση, την περιοχή όδευσης στο Δημοτικό Διαμέρισμα των Φιλίππων!!! Ουσιαστικά οι Φίλιπποι θα είναι η «μαύρη τρύπα» στον όλο σχεδιασμό και κάθε καθυστέρηση θα έχει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις. Αυτά ως μια πρόγευση της κρισιμότητας της κατάστασης που διαμορφώνεται στην περιοχή μας.

     

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.