Χρονόμετρο

  Δήμητρα Τσανάκα για την υπόθεση του ΤΑΡ: Πράξη αφροσύνης μια καταδίκη των 8 – Γιώργος Γραμμένος: Θα υπάρξουν αντιδράσεις ανεξέλεγκτες

  Δημοσιεύτηκε στις

  Τι θα συμβεί αν αύριο το δικαστήριο καταδικάσει τους 8 συλληφθέντες που κατηγορούνται για παρακώλυση των έργων του ΤΑΡ; Ερωτηθείσα σήμερα  στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η δήμαρχος Καβάλας απάντησε ότι δεν μπορώ να σκεφτώ ότι μπορεί να επιδείξουν τόση αφροσύνη, ενώ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος απάντησε ότι σε αυτή την περίπτωση  νομίζω ότι θα οξύνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα και θα υπάρξουν πράξεις ανεξέλεκτες. Εκ μέρους της συντονιστικής μίλησε και ο πρώην δήμαρχος Φιλίππων Λευτέρης Κωταϊδης που σημείωσε ότι στο πρόσωπο των 8 δικάζεται όλη η κοινωνία της Καβάλας και κάλεσε τον ΤΑΡ να αποδείξει την νομιμότητα των πράξέων του.

   

  Νωρίτερα η κ. Τσανάκα είχε δηλώσει ότι η πράξη εναντίον των 8 είναι πράξη ενάντια στο Δήμο Καβάλας γι’ αυτό και ελπίζει σε μια αθωωτική απόφαση. Επίσης ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Τάσος Ιωαννίδης, ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Φώτης Πούλος και ο πρόεδρος των υπαλλήλων ΟΤΑ Κώσας Γερακίνης δήλωσαν την συμπαράσταση τους στους 8 και κάλεσαν τον καβαλιώτικο λαό να δώσει αύριο το παρών στα δικαστήρια στις 12 το μεσημέρι. Επιπλέον έχει προκηρυχθει στάση εργασίας στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, από τις 11 και μέχρι πέρας του ωραρίου, ενώ οι επαγγελματίες κλήθηκαν να κλείσουν τα καταστήματά τους.

   

  Ενόψει της αυριανής δίκης των 8 συλληφθέντων για παρακώλυση των εργασιών του αγωγού ΤΑΡ, φορείς της Καβάλας εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες δηλώνουν την συμπαράσταση τους στο αίτημα για αλλαγή της όδευσης και ζητούν την αθώωσή τους από το δικαστήριο. Συγκεκριμένα ο σύλλογος εργαζομένων στην ΒΦΛ επισημαίνει στην ανακοίνωση του ότι «Υπάρχει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για αλλαγή της όδευσης με μια νέα χάραξη έξω από την πεδιάδα των Φιλίππων. Τα τοπικά κινήματα με εκφραστή τον Αγροτικό Σύλλογο Καβάλας ξεκίνησαν εδώ και χρόνια την προσπάθεια της διάσωσης της γης τους σε μια πεδιάδα που είναι η πιο γόνιμη της Ελλάδας και με νόμο χαρακτηρισμένη ως γη υψηλής παραγωγικότητας. Αυτή η γη που προστατεύεται από το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους για λόγους δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να αλλάξει χρήση».

   

  Σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Καβάλας που εκπροσωπεί 28 σωματεία επισημαίνει ότι «Ο φιλοξενούμενος στα μέρη μας αγωγός ΤΑΠ, έχει οδηγήσει με τις ενέργειες του το τελευταίο διάστημα στα κρατητήρια και στις δικαστικές αίθουσες 8 αθώους συμπολίτες μας» και καταλήγει λέγοντας ότι «Την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018, στα πρόσωπα των 8 συλληφθέντων δικάζεται όλη η Καβάλα».

   

  Ο Εμπορικός σύλλογος με τη σειρά του επισημαίνει ότι «Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας καταδικάζει  απερίφραστα την πρακτική και τις πρόσφατες ενέργειες της κατασκευάστριας εταιρείας του αγωγού ΤΑΡ, αναφορικά με τις συλλήψεις αγροτών και συμπολιτών μας.

  Χωρίς να σεβαστεί τις ενστάσεις και τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας που διεκδικούν την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων των κατοίκων, την προστασία της ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, την αειφόρα προοπτική για τον τόπο και τις μελλοντικές γενιές των ανθρώπων της, έχει οδηγήσει με τις ενέργειες της το τελευταίο διάστημα στα κρατητήρια και στις δικαστικές αίθουσες 8 αθώους συμπολίτες μας. Είδαμε να εξελίσσονται εικόνες που δεν συνάδουν με  καμιά δημοκρατική διαδικασία και αξία και απέχουν από κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Ενώ ανάλογες ανακοινώσεις έχουν εκδοθεί και από άλλους επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της Καβάλας.

   

  Τέλος η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία ζητάνε να σταματήσουν οι διώξεις, ο συμψηφισμός των έργων ύδρευσης και άρδευσης με την όδευση και τέλος να περάσει ο αγωγός εκτός των χωραφιών.

   

   

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.