Χρονόμετρο

    ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ… ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΤΑΡ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ: Έχουν φτάσει μέχρι το Νέο Ζυγός, αλλά μέχρι εκεί! (Φωτογραφίες από την πορεία των έργων)

    Δημοσιεύτηκε στις

    Εικόνες από τα έργα στα βουνά βόρεια της Καβάλας και πολλά ερωτηματικά για τα αρχαία που βρέθηκαν και για τα οποία η τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων σιωπά!!!

     

    Τα έργα για την κατασκευή του ΤΑΡ προχωρούν σε όλο το μήκος του έργου, μάλιστα πριν λίγες ημέρες η εταιρία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι «Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG)βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η κατασκευή του αγωγού στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή που καλύπτει το έργο, προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος. Δέκα μήνες μετά την Τελετή Εγκαινίων για την Έναρξη των Κατασκευαστικών Εργασιών το Μάιο του 2016, η κατασκευή έχει προχωρήσει σημαντικά στις δύο από τις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας που θα διασχίσει ο αγωγός: την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και την Κεντρική Μακεδονία.

     

    Στα τέλη Μαρτίου 2017, από το σύνολο των περίπου 550 χλμ. αγωγού που θα κατασκευαστούν σε ελληνικό έδαφος, οι ανάδοχοι εργολήπτες του ΤΑΡ έχουν ήδη:

    –              παραλάβει το66% των 32.000 σωληναγωγών συνολικά που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού∙

    –              καθαρίσει και διαμορφώσει 260χλμ.της όδευσης του αγωγού(Ζώνη Εργασίας)∙

    –              ενώσει 217χλμ. αγωγού∙

    –              συγκολλήσει 184χλμ. αγωγού.

    Ταυτόχρονα

    –              154χλμ. τάφρου έχουν διανοιχθεί∙

    –              σε 119χλμ.ο αγωγός έχει τοποθετηθεί εντός της τάφρου∙

    –              σε 97χλμ.ο αγωγός έχει καλυφθεί με χώμα∙ και

    –              18 χλμ. Γης βρίσκονται στη φάση αποκατάστασης.

     

    Οι αντιδράσεις

    Αναφερόμενος στην έγκαιρη πρόοδο της κατασκευής ο Διευθυντής του TAP για την Ελλάδα, Rikard Scoufias, δήλωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ τις αναδόχους εταιρείες για την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα της δουλειάς τους, και να ευχαριστήσω τις τοπικές κοινότητες και τις αρμόδιες αρχές για τη συνεργασία τους».

     

    Στην Καβάλα τα έργα προχωρούν απρόσκοπτα και ήδη το μεγαλύτερος μέρος του αγωγού που διέρχεται βόρεια της πόλης έχει ολοκληρωθεί όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το «Χ». Ωστόσο τα έργα που έχουν φτάσει μέχρι τα όρια του Ν. Ζυγού, έχουν σταματήσει με όριο τον επαρχιακό δρόμο Αμυγδαλεών – Ζυγός. Από εκεί και πέρα η περιοχή είναι «εύφλεκτη» καθώς αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες των χωριών. Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει είναι και η κοινή ανακοίνωση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της περιοχής (ΕΔΩ), οι οποίοι αφενός αρνούνται να δεχθούν ενημέρωση και αφετέρου δηλώνουν ότι δεν είναι δεδομένη η όδευση του αγωγού. Το αν οι αντιδράσεις αυτές σταθούν ικανές να θέσουν εκτός του χρονοδιαγράμματος τις εργασίες κατασκευής, θα φανεί τους αμέσως επόμενους μήνες.

     

    Θέμα με τα αρχαία

     

    Επιπλέον υπάρχει ένα ανοιχτό θέμα που το φέρνουμε για πρώτη φορά στην επικαιρότητα. Στην πορεία όδευσης του ΤΑΡ πλησίον της Καβάλας συνάντησε στην πορεία του αρχαιότητες, από αρχαία πηγάδια μέχρι και έναν προϊστορικό οικισμό. Στο γειτονικό μας νομό της Δράμας, η εκεί Εφορία Αρχαιοτήτων έχει ενημερώσει τους πολίτες με κάθε λεπτομέρεια για το τι έχει βρεθεί και για τις σωστικές ανασκαφές που διεξάγονται στο χώρο αρμοδιότητά της. Μάλιστα για τον σκοπό αυτό απασχολούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με χρηματοδότηση του ΤΑΡ κοντά 150 άτομα από αρχαιολόγους μέχρι εργάτες.

    Για την Καβάλα αν και επιδιώξαμε ενημέρωση σχετική με το θέμα δεν την είχαμε, η τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων Καβάλας μας παρέπεμψε στον ΤΑΡ και ο ΤΑΡ πίσω στην Εφορία. Αν αυτό δεν εγείρει υποψίες ότι κάτι κρύβουν σίγουρα δηλώνει μια δυσλειτουργία στην μεταξύ τους συνεργασία. Όταν μάλιστα ο αγωγός πρόκειται να περάσει κοντά από τον αρχαιολογικό χώρο – κατ΄ ορισμένους από μέσα (δείτε εδώ) – τότε οι ανησυχίες αυτές φουντώνουν και γίνονται φόβοι.

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.