Αν ο αγωγός φυσικού αερίου, ο επονομαζόμενος «TAP», πρόκειται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας μου και προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα αυτά … «επιβάλλεται» για τεχνικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς, γεωστρατηγικούς, εθνικούς λόγους να περάσει μέσα ΚΑΙ από το σπίτι μου, καλοδεχούμενος να έρθει, να περάσει και ας μείνω άστεγος!!!
Δυστυχώς όμως, από όσα έχω ακούσει και διαβάσει, ο «TAP» ΔΕΝ προβλέπεται να εξυπηρετήσει εθνικά συμφέροντα της χώρας μου.
Δυστυχώς, ούτε ένα κυβικό μέτρο από τα 10 έως 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, όπως αορίστως προβλέπεται να μεταφέρει ο «TAP» ανά έτος, προβλέπεται να διατίθεται για τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας.
Δυστυχώς, ούτε καν στο στάδιο κατασκευής, προβλέπεται ή επιβάλλεται να εργασθούν Έλληνες ή … μόνο Έλληνες, από τις χιλιάδες ανέργους της ευρύτερης περιοχής.
Δυστυχώς, αντί να έχουμε ξεσηκωθεί ενάντια στη συγκεκριμένη σύμβαση του «TAP», την υπογραφή της οποίας με τυμπανοκρουσίες ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και η Κυβερνώσα παράταξη, κάποιοι τοπικοί και περιφερειακοί μας άρχοντες και εκπρόσωποι φορέων επέλεξαν να επικεντρώσουν την πολεμική τους, στο δευτερεύον για τα εθνικά συμφέροντα και τουλάχιστον τριτεύον για την Κοινοπραξία του έργου θέμα, στο θέμα της «όδευσης» του «TAP» μέσα από καλλιεργούμενες ή καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Προχώρησαν σε οργάνωση συλλαλητηρίου, αποσιωπώντας το … μείζον και υπερτονίζοντας το … έλασσον!
Κυβερνητικοί και Αντιπολιτευόμενοι εμφανίσθηκαν ως «προστάτες» των αγροτών και των καλλιεργούμενων εκτάσεων, αντίθετοι μόνο στη συγκεκριμένη όδευση του «TAP»!!!
Κάποιοι απείλησαν, ότι αν δεν αλλάξει η όδευση, τότε η αντίδραση θα εξελιχθεί σε συνολική αντίθεση στην κατασκευή του έργου!
Και τελικά, αν η Κοινοπραξία του έργου δεχθεί να μεταθέσει τον αγωγό; Θα πανηγυρίζουν αυτοί, που την προηγούμενη Κυριακή διαδήλωναν; Και θα είμαστε … ευτυχισμένοι, όταν οι τοπικοί και περιφερειακοί μας άρχοντες αρχίσουν να διαγκωνίζονται σε δηλώσεις του τύπου «κατόπιν ενεργειών μου»; Και ακόμα ευτυχέστεροι, όταν οι της αντιπολίτευσης θα λένε «ο αγώνας μας τώρα δικαιώθηκε»;
Τεχνικά η όδευση του «TAP» δεν είναι πρόβλημα!!! Με άλλα λόγια, κάθε τεχνικό πρόβλημα που σχετίζεται με την όδευσή του, μπορεί να λυθεί. Προφανώς κάθε τεχνική λύση έχει διαφορετικό κόστος. Η αλλαγή της όδευσης του «TAP», έτσι ώστε να ικανοποιεί μεγάλο μέρος των αγροτών, λογικά, δεν μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το συνολικό κόστος του έργου (1,7 δισεκατομμύρια ευρώ).
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα με τον «TAP» δεν είναι η όδευσή του μέσα από καλλιεργούμενες ή καλλιεργήσιμες εκτάσεις, εύφορες ή άγονες. Αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί με εγκατάσταση του αγωγού σε μεγαλύτερο βάθος, έτσι ώστε να επιτρέπεται μετά την επιχωμάτωση η ετήσια καλλιέργεια των εδαφών (εκτός βέβαια από τις δενδροκαλλιέργειες).
Με την προτεινόμενη όδευση του «TAP», ειδικά μέσα από τα Τενάγη των Φιλίππων και από τον κάμπο της Δράμας δημιουργείται πρόβλημα για την ενδεχόμενη μελλοντική ενεργειακή εκμετάλλευση του Τυρφώνα Φιλίππων και του Λιγνίτη Δράμας!!! Ανεξάρτητα αν οι τοπικές κοινωνίες, με την υποκίνηση βέβαια πολιτικών και εκκλησιαστικών παραγόντων, ματαίωσαν το 1974-75 την ενεργειακή εκμετάλλευση μέρους του Τυρφώνα Φιλίππων και ανεξάρτητα αν «Οικολογίζουσα» Οργάνωση της Δράμας συγκέντρωσε στη δεκαετία του 1980 κάποιες χιλιάδες υπογραφές ενάντια σε ενδεχόμενη ενεργειακή εκμετάλλευση του Λιγνίτη Δράμας ή αν ακόμη και σήμερα διάφοροι ψηφοθήρες της πολιτικής επιχειρούν να εκμεταλλευθούν το θέμα, το ενδεχόμενο να αντιμετωπισθεί έλλειμμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε 15-20 χρόνια, θα τους υποχρεώσει να αλλάξουν άποψη.
Αν και η διαμάχη σχετικά με την όδευση του αγωγού είναι δεύτερης σημασίας θέμα και πολύ κακώς εμφανίσθηκε ως «αιχμή του δόρατος», υπάρχουν – πιστεύω – διάφορες εναλλακτικές διαδρομές.
Καταρχήν υπάρχει η πρόταση του ΤΕΕ-ΑΜ, που χωρίς να την γνωρίζω στις λεπτομέρειές της, πιστεύω, ότι ικανοποιεί την απαίτηση να μη θιγούν καλλιεργούμενες εκτάσεις. Η όδευση από περισσότερο ορεινές περιοχές και από αντιπυρικές ζώνες, εκτιμάται ότι θα αυξήσει το κόστος εγκατάστασης, αλλά ενδεχομένως να προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα σε περίπτωση μελλοντικού ατυχήματος π.χ. από πυρκαγιά στο δάσος ή από δολιοφθορά στον αγωγό!
Στο τμήμα των Τεναγών Φιλίππων υπάρχει όμως και η αποστραγγιστική τάφρος, που ενδεχομένως θα μπορούσε – κατά ένα τουλάχιστον μέρος – να χρησιμοποιηθεί ως … όδευση του «TAP», χωρίς να θίγονται καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Μπορεί επίσης να περάσει μέσα από εγκαταστάσεις «αγροτικών» Φωτοβολταϊκών, μια και αυτά δεν είναι πλέον καλλιεργούμενες εκτάσεις!!! Θα γλιτώσουμε έτσι από το να πληρώνουμε για τα επόμενα 20-25 χρόνια κάποιους ΑΠΕ-ατσίδες!!!
Αλλά το μέγιστο εθνικής σημασίας θέμα σχετικά με τον «TAP» είναι η μη πρόβλεψη ύπαρξης διασυνδέσεων με το Εθνικό Δίκτυο Φυσικού Αερίου και προμήθειας μέρους του προς μεταφορά προβλεπόμενου, για τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας!!! Κατά συνέπεια, η αποδοχή της … απλής διέλευσής του, θεωρώ, ότι είναι … «Εθνική Προδοσία»!!!
Η όδευσή του από περιοχές, που είναι σήμερα ή μπορεί στο μέλλον να είναι με οποιοδήποτε τρόπο χρήσιμες ή και … κρίσιμες για τα Εθνικά συμφέροντα, είναι μία επιπλέον «Εθνική Προδοσία»!!!
Δημοσιεύτηκε στις 0
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.