Χρονόμετρο

  ΤΑΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ: Αρνήθηκε να εκφέρει πολιτική θέση ο Γιάννης Βρούτσης για το ζήτημα των Λιπασμάτων Καβάλας

  Δημοσιεύτηκε στις

  Η πίεση που άσκησε η αντιπολίτευση προς το Υπουργείο Εργασίας απέδωσε, καθώς ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης αναγκάστηκε να ανακοινώσει σήμερα, από βήματος της Βουλής, το ελάχιστο και το αυτονόητο, ότι δηλαδή θα πραγματοποιηθεί, την ερχόμενη Τρίτη, τριμερής συνάντηση για το ζήτημα της Βιομηχανίας Λιπασμάτων Καβάλας.

  Ο κ. Βρούτσης εντέχνως παρέλειψε να απαντήσει σε όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα της αντιπολίτευσης.

  Συγκεκριμένα, στην τοποθέτηση της, η κ. Ελευθεριάδου αναφέρθηκε στις ασκούμενες πολιτικές της ΝΔ, οι οποίες έχουν δώσει το πράσινο φως στους εργοδότες για να καταπατήσουν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Τόνισε την περίπτωση του ιδιοκτήτη της μοναδικής λιπασματοβιομηχανίας της χώρας κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος ενώ ζητάει την εξυγίανση του εργοστασίου και την διαγραφή των υπέρογκων χρεών του, συνεχίζει να  παρανομεί με την ανοχή των κυβερνητικών βουλευτών της Καβάλας και των τοπικών παραγόντων της ΝΔ, μετατρέποντας όλους τους εργαζομένους του σε «εργολαβικούς». Όσοι δεν δέχονται να υπογράψουν τις κατάπτυστες συμβάσεις είτε ορισμένου χρόνου είτε δανεισμού και να απεμπολήσουν τα εργασιακά τους κεκτημένα απολύονται!!!

  Πρόσθεσε μάλιστα το γεγονός ότι ο κ. Μακάριος Λαζαρίδης και άλλα προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ, πρωτοστάτησαν στην σύσκεψη του Επιμελητηρίου και συνυπέγραψαν ψήφισμα φορέων, με το οποίο ζητούσαν να μην πληρώσει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης τα χρέη του προς τη ΔΕΠΑ, ζημιώνοντας δηλαδή το δημόσιο, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν τη σωρεία παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας από την εργοδοσία και την μη τήρηση των σχετικών δικαστικών αποφάσεων.

  Ζήτησε από τον Υπουργό μία ξεκάθαρη πολιτική λύση για το θέμα, η οποία θα είναι υπέρ ΟΛΩΝ των εργαζομένων του εργοστασίου, υπενθυμίζοντας του την αναμφισβήτητη παραβίαση των Υπουργικών Αποφάσεων, των Προεδρικών Διαταγμάτων και των Κοινοτικών Οδηγιών που απαγορεύουν την απασχόληση εργολαβικών εργαζομένων σε χημικές βιομηχανίας, προστατεύουν τους εργαζόμενους στις περιπτώσεις μεταβίβασης επιχείρησης και στις περιπτώσεις καταχρηστικής χρήσης από τους εργοδότες των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εις βάρος των εργαζομένων τους.

  Αντ’ αυτού, ο κ. Βρούτσης αρκέστηκε σε ευχολόγια και αυτοαναφορές, τονίζοντας το πόσο πολύ νοιάζεται για τους εργαζόμενους, τόσο ο ίδιος, όσο και οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές του νομού. Μάλιστα, σε μία απόπειρα του να τους καλύψει, σημείωσε ότι τον παίρνουν κάθε μέρα τηλέφωνο γιατί αγωνιούν για την εξέλιξη του ζητήματος.

  Τελικώς, ο Υπουργός δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που έθεσε η βουλευτής του Σύριζα αλλά ούτε και οι ερωτώντες βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ και παρέπεμψε στην τριμερή συνάντηση.

  Υπενθυμίζεται η Τάνια Ελευθεριάδου στην επίκαιρη ερώτηση της έθετε τα εξής:

  1. Προτίθεται το Υπουργείο Εργασίας να καταδικάσει τις παράνομες πρακτικές του κ. Λαυρεντιάδη και να παρέμβει άμεσα ώστε να επανέλθουν στις εργασίες τους οι 135 εργαζόμενοι και να υποχρεωθεί η εργοδοσία να τηρήσει όσα υπέγραψε την 1-1-2018;
  2. Πώς θα αντιμετωπίσει τη συνεχή δημιουργία «νέων» εταιρειών, που μόνο φαινομενικά έχουν αυτοτέλεια μεταξύ τους, από τον κ. Λαυρεντιάδη, πώς θα ελέγξει σε ποιο σημείο βρίσκεται το πλάνο εξυγίανσης του εργοστασίου, τα χρέη της ELFE A.E. προς τον ΕΦΚΑ, την ΔΕΠΑ και τη ΔΕΗ και σε ποιες κινήσεις θα προβεί;

   

  Η Βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ

  Τάνια Ελευθεριάδου

   


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.