Χρονόμετρο

    ΤΑΙΠΕΔ: «Ψήνεται» η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αποθήκη της Ν. Καβάλας

    Δημοσιεύτηκε στις

    Για ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας έκανε λόγο ο υπουργός Ενέργειας

     

    Την προκήρυξη διαγωνισμού για τη δημιουργία αποθήκης φυσικού αερίου στην Νότια Καβάλα από το ΤΑΙΠΕΔ, επισημαίνοντας την τριετή καθυστέρηση που προηγήθηκε, ανήγγειλε το μεσημέρι της Τρίτης (11/11) ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε συνέδριο του ΙΕΝΕ.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποθήκη θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού της Ελλάδας και επιπλέον θα αποτελέσει τη μια από τις τρεις πιθανές πηγές εφοδιασμού του κάθετου αγωγού Ελλάδας – Βαλτικής, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς μπορεί να λειτουργήσει ως το 2017, καθώς δεν απαιτεί σημαντικές επενδύσεις παρά μόνο τη διασύνδεση των υφιστάμενων δικτύων των χωρών της περιοχής. Οι άλλες δύο πηγές είναι ο ΤΑΡ και οι πλωτές μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου που σχεδιάζονται στη Β. Ελλάδα.

    Οι αγωγοί ΤΑΡ, Ελλάδας-Βαλτικής και East Med που σχεδιάζεται προκειμένου να μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας, περιλαμβάνονται σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη στη στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό κόμβο αερίου. «Ο αγωγός Ελλάδας-Ιταλίας ήταν και παραμένει στις προτεραιότητες της Ελλάδας και της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

     

    «Οι συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου δεν στρέφονται εναντίον κανενός»

    Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ από την Άγκυρα, αναφέροντας ότι «οι συνεργασίες Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Αιγύπτου δεν στρέφονται εναντίον κανενός, αλλά απλώνουν το χέρι για ένταξη σε όλες τις χώρες της περιοχής. Σηματοδοτούν την επιλογή της Ελλάδας να αποτελέσει πόλο σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή. Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων πρέπει να αποτελέσει το καλό παράδειγμα ανάπτυξης, όπως συνέβη στη Μ. Βρετανία και τη Νορβηγία, και οι ηγεσίες των γειτονικών χωρών είναι σοφότερες ώστε να καταλάβουν ότι θα αποβεί προς όφελος των λαών τους».

     

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.