Χρονόμετρο

  ΤΕΝΑΓΗ & ΤΑΡ: Συνάντηση με εντάσεις

  Δημοσιεύτηκε στις

  Δύο εναλλακτικές προτάσεις από την Κοινοπραξία για την όδευση του αγωγού Τ.Α.Ρ., «κλωτσάει» ο Αγροτικός Σύλλογος Καβάλας – Πρόταση Βασιλειάδης για σύναψη προγραμματικής συμφωνίας για κοινά αποδεκτή λύση – Δ. Τσανάκα: «Νίκη του Αγροτικού Συλλόγου η μη όδευση από τα Τενάγη»

   

  Με άκρα μυστικότητα πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με θέμα την αλλαγή της όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου TAP το μεσημέρι της Πέμπτης στο ξενοδοχείο Lucy.

  Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων η νέα δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ., Δημήτρης Κυριαζίδης, εκπρόσωπος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., καθώς ο Ζαφείρης Μυστακίδης απουσίαζε στην Κύπρο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης και ο πρώην πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ., Λάζαρος Βασιλειάδης.

  Την κοινοπραξία εκπροσώπησαν ο υπ’ αριθμόν δύο του έργου για την Ελλάδα, Στάθης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος είχε έρθει στην Καβάλα πρώτη φορά στις 14/2 για τη σύσκεψης στο Τ.Ε.Ε.-Α.Μ.) και συνεργάτες του μηχανικοί από τη γερμανική εταιρεία E.on.

  Η Κοινοπραξία απέρριψε την πρόταση που είχαν προτείνει το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και το Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. για όδευση από το όρος Σύμβολο με την πρόφαση ότι η κλίση του αγωγού θα ξεπερνά τις 60 μοίρες, ενώ αποδεκτή είναι μέχρι τις 41-42 μοίρες και πρότεινε από την πλευρά της δύο εναλλακτικές οδεύσεις.

   

  Δ. Τσανάκα: «Νίκη του Αγροτικού Συλλόγου η μη όδευση από τα Τενάγη»

  Το «παρών» στη συνάντηση με τα στελέχη της Κοινοπραξίας Τ.Α.Ρ. έδωσε και η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, που ανέφερε στο «Χ»: «Πιστεύω ότι θα επέλθει συμφωνία. Υπήρξε ένταση για την απόρριψη της πρότασης του Τ.Ε.Ε.-ΑΜ., όμως το ότι αποκλείσαμε το γεγονός να μην περάσει ο αγωγός από τα Τενάγη είναι μια νίκη του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας και της τοπικής κοινωνίας και αποδεικνύεται ότι όταν είναι ενωμένη και με προτάσεις μπορεί να καταφέρει σημαντικά πράγματα. Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη. Θα γίνουν κι άλλες συζητήσεις».

   

  Κυριαζίδης: «Δύο εναλλακτικές προτάσεις έδωσε η Κοινοπραξία»

  Για τη συνάντηση με τα στελέχη της Κοινοπραξίας και τα αποτελέσματά της, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.-A.Μ., Δημήτρης Κυριαζίδης, ανέφερε στο «Χ» ότι «εμείς ως Τ.Ε.Ε. ζητήσαμε μια έγγραφη επιστολή, όμως αυτοί μας ζήτησαν να έρθουν στην Καβάλα και οργάνωσαν αυτή την κλειστή συνάντηση. Στη διάρκειά της, απέρριψαν την προτεινόμενη όδευση που είχε καταθέσει το Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. λόγω της κλίσης που θα πάρει ο αγωγός από τη μορφολογία του εδάφους, καθώς και για το ότι θα περάσει από αρχαιολογικούς χώρους. Μας πρότεινε δύο εναλλακτικές οδεύσεις, με την πρώτη πρόταση ο αγωγός να διέρχεται νοτίως του τυρφώνα των Τεναγών, σε παραλληλία με τον αγωγό της ΔΕΣΦΑ και σε μια απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους ορισμένων δεκάδων μέτρων, την οποία δεν απορρίψαμε. Κι αυτό, διότι πιστεύουμε ότι οι αγωγοί δε θα πρέπει να είναι διασκορπισμένοι. Βεβαίως, αυτή η λύση συναντά εμπόδια, διότι θα περνά από αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι δεν ήταν γνωστοί τον καιρό που κατασκευάστηκε ο αντίστοιχος της ΔΕΣΦΑ. Η δεύτερη πρόταση κάνει λόγο για όδευση βορειότερα από τον τυρφώνα των Τεναγών, η οποία θα οδηγεί στην περιοχή της Δράμας. Δεν απορρίψαμε ούτε αυτή την πρόταση, όμως το έκανε ο Αγροτικός Σύλλογος Καβάλας, που ανέφερε ότι θα διέλθει από καλλιεργήσιμη γη».

  Ο Δ. Κυριαζίδης ανέφερε ότι η διαβούλευση για τον αγωγό με την Κοινοπραξία, ουσιαστικά τώρα αρχίζει και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε πολύ δουλειά ακόμη, ώστε να βρούμε όδευση με τις λιγότερες συνέπειες».

  Ακόμη, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. ανέφερε ότι η συνάντηση μεταξύ Κοινοπραξίας και τοπικών φορέων θα επαναληφθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

   

   

  kalpakidis

   

  Καλπακίδης: «Η εταιρεία έβαλε το καλό της προσωπείο»

  Για έλευση της εταιρείας με το καλό της προσωπείο έκανε λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, Θέμης Καλπακίδης, αναφορικά με τη συνάντηση της Πέμπτης σε κεντρικό ξενοδοχείο, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η εταιρεία ήρθε με το καλό της προσωπείο για την εξεύρεση αποδεκτής λύσης. Οι πιέσεις συνεχίζονται και η εταιρεία με τις αρνήσεις στις εναλλακτικές οδεύσεις μεθοδεύει μια όδευση από καλλιεργήσιμες εκτάσεις και αποβλέπει στη δέσμευση γαιών. Υπενθυμίζω ότι οι Γερμανοί μηχανικοί είχαν αποδεχτεί σε μεγάλο μέρος την πρόταση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. τον περασμένο Φεβρουάριο. Η απόρριψη έγινε, διότι μας είπαν ότι ο αγωγός περνάει από αρχαιολογικούς χώρους και ότι δεν είναι ορισμένα πράγματα τεχνικώς εφικτά, χωρίς όμως να είναι πειστικοί. Μας μίλησαν για κάποιους αρχαιολογικούς χώρους, που δε γνωρίζω αν είναι καταγεγραμμένοι. Η εταιρεία μπήκε στη διαδικασία να διαφημίσει το έργο, λες και είναι ρούχο ή κάποιο προϊόν» και απαντώντας για ποιο λόγο έγινε στα κρυφά αυτή η συνάντηση, σημείωσε ότι «δε γνωρίζω για ποιο λόγο δεν ήθελε η εταιρεία παρόντες τους δημοσιογράφους. Δεν ήμασταν άλλωστε εμείς διοργανωτές. Κάθε τι που γίνεται, όπως η ενημέρωση στη Γραβούνα, έπαιζε στις εφημερίδες επί μέρες, ενώ εδώ έγινε εν κρυπτώ. Ο καθένας μπορεί να βγάλει συμπεράσματα. Εμείς δε γνωρίζαμε ότι αυτή η συνάντηση έγινε στα κρυφά και γι’ αυτό εκδώσαμε δελτίο Τύπου».

   

   

  Ο Θ. Καλπακίδης έκανε λόγο για τακτική μαρτυρίου της σταγόνας από πλευράς εταιρείας και στοχεύοντας να κάμψει το ηθικό της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, υπογράμμισε ότι αυτό που ενδιαφέρει την Κοινοπραξία είναι να προχωρήσει το έργο γρήγορα, με μικρό κόστος (γι’ αυτό απέρριψε πρόταση όδευσης από τη Φτελιά Δράμας) και να δεσμεύσει γη, ώστε να ικανοποιήσει σχέδια και για τρίτους, όπως αναφέρεται στην Περιβαλλοντική Μελέτη. Μάλιστα, ο κ. Καλπακίδης υπογράμμισε ότι στη συγκεκριμένη μελέτη προβλέπεται η ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων σε εδάφη απ’ όπου θα διέλθει ο αγωγός και αναρωτήθηκε ποιος είναι ο τρίτος που θα έχει οφέλη από τη συγκεκριμένη υπόθεση. «Αν καταφέρουμε να αποδείξουμε όλα αυτά για ποιο λόγο θέλουν να δεσμεύσουν τη γη, τότε θα βγάλουμε τη μάσκα που φοράει η εταιρεία όλο αυτόν τον καιρό. Τόση διαβούλευση δεν έχει γίνει ποτέ ξανά για έναν αγωγό, ούτε το κράτος έδινε γη και ύδωρ για να περάσει, χωρίς να πάρει ανταλλάγματα».

  Ακόμη, ερωτηθείς για τις τοποθετήσεις τοπικών παραγόντων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, που κάνουν αυστηρή κριτική στον Αγροτικό Σύλλογο, απάντησε: «Μου προκαλεί εντύπωση που κάποιοι, οι οποίοι δεν έχουν προσφέρει τίποτε από την ενασχόληση με τα κοινά του τόπου να ανησυχούν μήπως ανέβει το κόστος του έργου, χωρίς, μάλιστα, να έχουν ενδιαφερθεί αν το κόστος ζωής έχει ανέβει όλο αυτόν τον καιρό για τους αγρότες και τους κατοίκους της περιοχής».

  Ο Θ. Καλπακίδης ανέφερε ακόμη ότι ο Λ. Βασιλειάδης κατέθεσε πρόταση για σύναψη προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. και του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας να προτείνουν οι τρεις φορείς κι όποιος άλλος θέλει από την τοπική κοινωνία μια λύση αποδεκτή προς όλους, η οποία δε θα θίγει ζώνες υψηλής παραγωγικότητας.

   

  Δημήτρης Μπουντάς

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.