Χρονόμετρο

  Σύσκεψη για τα δρομολόγια: Τα είπαν, διαφώνησαν και θα τα ξαναπούν

  Δημοσιεύτηκε στις

  Πρόταση για τρία δρομολόγια τις καθημερινές, ένα την Κυριακή  

  Έκτακτο διοικητικό συμβούλιο θα πραγματοποιήσει η Θασιακή Ένωση Καβάλας, από το οποίο και θα προκύψει ο σκελετός μιας συνολικής πρότασης, πάνω στον οποίο θα «πατήσει» η τελική μορφή της και θα τεθεί υπόψην των ναυτιλιακών εταιρειών, ΝΕΚ και ΑΝΕΘ, ώστε να δοθεί η οριστική λύση για τα χειμωνιάτικα δρομολόγια τόσο κατά τις καθημερινές όσο και τις Κυριακές, που ταλανίζουν το επιβατικό κοινό, καθώς και όσων οι θέσεις εργασίας βρίσκονται στο νησί της Θάσου.

  Αυτό ήταν το αποτέλεσμα από τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αρχέλαου Γρανά, την οποία είχε προκαλέσει ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας.

   

   

  Η καταρχήν πρόταση που έθεσε ο πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, Νίκος Τσιλογεώργης, ήταν για την καθιέρωση τριών δρομολογίων από Δευτέρα έως Σάββατο και ένα δρομολόγιο την Κυριακή (απογευματινές ώρες) για τη γραμμή Καβάλας-Πρίνου.

  Δεν αποκλείεται, πάντως, μέχρι οι τοπικοί φορείς να πάρουν οριστικές αποφάσεις (αφού δεν τα βρίσκουν, όπως διαφάνηκε χθες) να τους προλάβει η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, που είναι προγραμματισμένη για τις 18/12.

  Το «παρών» στη χθεσινή συνάντηση έδωσαν οι τρεις από τους τέσσερις βουλευτές του νομού, οι Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ντίνος Κλειτσιώτης και Γιάννης Πασχαλίδης, από πλευράς εταιρειών ο πλοιοκτήτης και πρόεδρος της Ν.Ε.Κ., Γιάννης Μητσόπουλος, μαζί με τον δικηγόρο του, Παναγιώτη Τικόπουλο, οι Γιάννης Τσούπρας και Νίκος Χαριτόπουλος από την Α.Ν.Ε.Θ., ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θάσου, Δημήτρης Πιπίνης, καθώς και πλήθος υπηρεσιακών παραγόντων.

   

  Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, ως οικοδεσπότης ανέφερε αρχικά ότι η τοπική κοινωνία παραμένει ανάστατη, ρίχνοντας ευθύνες στις δυο ναυτιλιακές εταιρείες, μιλώντας για υποβάθμιση της γραμμής Καβάλας-Πρίνου, που επιφέρει πλήθος προβλημάτων στις δραστηριότητες των κατοίκων, ενώ για το θέμα της έλευσης υδροπτέρυγου, είπε ότι ήδη δρομολογείται μια τέτοια εξέλιξη που θα δώσει άμεση λύση. Παράλληλα, κάλεσε τις ναυτιλιακές εταιρείες να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο, συμβάλλοντας με μέρος των κερδών τους ως αντιστάθμισμα στην υψηλή κερδοφορία τους καλοκαιρινούς μήνες.

  -Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, ως οικοδεσπότης ανέφερε αρχικά ότι η τοπική κοινωνία παραμένει ανάστατη, ρίχνοντας ευθύνες στις δυο ναυτιλιακές εταιρείες, μιλώντας για υποβάθμιση της γραμμής Καβάλας-Πρίνου, που επιφέρει πλήθος προβλημάτων στις δραστηριότητες των κατοίκων, ενώ για το θέμα της έλευσης υδροπτέρυγου, είπε ότι ήδη δρομολογείται μια τέτοια εξέλιξη που θα δώσει άμεση λύση.

  – Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, ως οικοδεσπότης ανέφερε αρχικά ότι η τοπική κοινωνία παραμένει ανάστατη, ρίχνοντας ευθύνες στις δυο ναυτιλιακές εταιρείες, μιλώντας για υποβάθμιση της γραμμής Καβάλας-Πρίνου, που επιφέρει πλήθος προβλημάτων στις δραστηριότητες των κατοίκων, ενώ για το θέμα της έλευσης υδροπτέρυγου, είπε ότι ήδη δρομολογείται μια τέτοια εξέλιξη που θα δώσει άμεση λύση.

  Παναγιωτόπουλος για επαφές με Βαρβιτσιώτη και υδροπτέρυγο

   

  Πρώτος από τους τρεις βουλευτές μίλησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, που αρχικά στάθηκε στις πρόσφατες επαφές με τον υπουργό Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος έδωσε υπόσχεση για πίεση από πλευράς υπουργείου, όχι όμως με το ζόρι στις εταιρείες, ώστε να εκτελούν τακτικότερα δρομολόγια, με τον κ. Παναγιωτόπουλο να τονίζει κι αυτός ότι Ν.Ε.Κ. και Α.Ν.Ε.Θ. θα έπρεπε να επιστρέψουν ένα μέρος των κερδών που αποκόμισαν το καλοκαίρι λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης στην τοπική κοινωνία. Επίσης, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας ενημέρωσε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών θα τεθεί το ζήτημα του υδροπτέρυγου.

  Ο Ντ. Κλειτσιώτης χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη να τοποθετηθεί δελφίνι στην γραμμή Καβάλας-Πρίνου, ενώ ο Γ. Πασχαλίδης ζήτησε την αύξηση των δρομολογίων από και προς την Καβάλα, για να ενισχυθεί η τοπική αγορά.

   

  Σιμιτσής: «Πώς να αποφασίσουμε χωρίς στοιχεία για την κίνηση των εταιρειών»

   

  Ο Κωστής Σιμιτσής τόνισε ότι η απουσία επίσημων στοιχείων για την επιβατική κίνηση των δυο εταιρειών, παρά το ότι τα είχε ζητήσει, εμποδίζει τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θάσου Δ. Πιπίνης κάλεσε τις εταιρείες να επιστρέψουν στο κοινωνικό πρόσωπο που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, μιλώντας για υποβάθμιση της γραμμής Καβάλας-Πρίνου, από την οποία εξυπηρετούνται τα 2/3 του νησιού.

  Οι εκπρόσωποι της αγοράς, ο Παναγιώτης Αγγελίδης για το Επιμελητήριο και ο Βασίλης Λεμονίδης για τον Ε.Σ.Κ. είπαν ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα στην αγορά, καλώντας τις εταιρείες για ανταποδοτικότητα βάσει της καλοκαιρινής κερδοφορίας.

   

  Οξυμένο το πρόβλημα για τους μαθητές

   

  Ο πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης, Ν. Τσιλογεώργης ζήτησε αρχικά από τις ναυτιλιακές να βάλουν τέσσερα δρομολόγια τις καθημερινές και δυο τις Κυριακές, πριν μιλήσει τελικά για 3-1, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των επιβατών, ενώ ο προϊστάμενός της Β/βαθμιας εκπαίδευσης Π.Ε. Καβάλας, Γιώργος Χεριστανίδης τόνισε πως λόγω της ελλιπούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης τα παιδιά από την Θάσο που θα ήθελαν να φοιτήσουν σε Επαγγελματικό Λύκειο δεν μπορούν να το κάνουν, αφού υποχρεώνονται να ξυπνάνε στις 5 τα ξημερώματα για να προλάβουν το πλοίο!

  Ο Λάμπρος Λαμπρινίδης, εκπροσωπώντας τους λιμενεργάτες, είπε ότι είναι απαράδεκτο το 70% του νησιού να μένει χωρίς συγκοινωνία, αναφέροντας πως η εταιρεία του Γ. Μητσόπουλου προβαίνει καθημερινά σε μηνύσεις εναντίον τους για τις νόμιμες που κάνουν.

  Ένταση προκλήθηκε από την τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου, Χρ. Ποτόλια, που ανέφερε ότι τα δρομολόγια πρέπει να ορίζονται από τον λιμενάρχη και πρότεινε η πίεση της κοινωνίας να ασκηθεί προς αυτόν. Μίλησε για χάσμα μεταξύ κοινωνίας και εταιρειών και είπε ότι μέρος της κερδοφορίας τους πρέπει να επιστρέψει ως αντιστάθμισμα, με τον νομικό της Ν.Ε.Κ., Παναγιώτη Τικόπουλο να τονίζει ότι δεν μπορεί ο κ. Ποτόλιας να κάνει πολιτική με την τσέπη των επιχειρηματιών.

   

  Μητσόπουλος: Ζημιογόνα γραμμή το Καβάλα-Πρίνος

   

  Στο σημείο αυτό ήρθε η σειρά των ναυτιλιακών εταιρειών, με τον εκπρόσωπο της Α.Ν.Ε.Θ., Γιάννη Τσούπρα, να τονίζει ότι η εταιρεία έχει επανειλημμένως επιδείξει κοινωνικό χαρακτήρα, όμως είναι αδύνατο να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα από κάθε κοινωνική ομάδα.

  Αίσθηση προκάλεσε η άποψη του ιδιοκτήτη της Ν.Ε.Κ., Γιάννη Μητσόπουλου, που ανέφερε ότι «η γραμμή Καβάλας-Πρίνου είναι ζημιογόνα και η εταιρεία του μπαίνει μέσα με το κεφάλι», επισημαίνοντας ότι κάνει δωρεά το πλοίο του, καλώντας ταυτόχρονα τους φορείς να πληρώσουν το κόστος αν θέλουν περισσότερα δρομολόγια! Συνεπικουρώντας, ο Π. Τικόπουλος, ανέφερε ότι κάθε δρομολόγιο Καβάλας-Πρίνου βάζει μέσα τις εταιρείες κατά 3.000 ευρώ, δηλώνοντας πως για την απαξίωση της γραμμής ευθύνη έχει το επιβατικό κοινό.

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.